«Για ρεμπέτες και για φίλους» - Καλδάρας και Αλεξίου για τέταρτη φορά μαζί!

Σειρά στο αφιέρωμα στα έργα του Απόστολου Καλδάρα της δεκαετίας του ’70, έχει ένας δίσκος που βγαίνει στην αγορά από τη Minos το 1974.

Τίτλος του Για Ρεμπέτες Και Για Φίλους. Ο Απόστολος Καλδάρας στελεχώνει την ερμηνευτική ομάδα, διαλέγοντας για τέταρτη φορά σε δίσκο του τη Χάρις Αλεξίου, η οποία πλαισιώνεται από τον Κώστα Σμοκοβίτη και τον Δημήτρη Κοντολάζο.

1) Σ’ ένα βράχο (στίχοι Απόστολου Καλδάρα) Χάρις Αλεξίου
2) Διάλεξε κυρά μου (Απόστολου Καλδάρα) Κώστας Σμοκοβίτης
3) Μια στεναχώρια (Κώστα Βίρβου) Χάρις Αλεξίου
4) Παράξενο παιδί (Έλλης Καμαρινάκη) Δημήτρης Κοντολάζος
5) Χρόνια στα βαπόρια (Σώτιας Τσώτου) Κώστας Σμοκοβίτης
6) Δυο ποτήρια (Κώστα Βίρβου) Χάρις Αλεξίου - β’ φωνή Απόστολος Καλδάρας
7) Πάλι σε βλέπω σκεπτικό (Απόστολου Καλδάρα) Δημήτρης Κοντολάζος - β’ φωνή Χάρις Αλεξίου
8) Τελευταίος στο τραπέζι (Γιώργου Σαμολαδά) Κώστας Σμοκοβίτης
9) Κάπου κλαίει ένα μπουζούκι (Πυθαγόρα) Χάρις Αλεξίου
10) Να πας να πεις του φίλου σου (Απόστολου Καλδάρα) Απόστολος Καλδάρας - Κώστας Σμοκοβίτης
11) Η φιλοσοφία του μπαγλαμά (Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου) Δημήτρης Κοντολάζος
12) Η νύχτα χασμουρήθηκε (Γιώργου Σαμολαδά) Δημήτρης Κοντολάζος

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας είναι φυσικά του συνθέτη.

Ο τίτλος του δίσκου δεν είναι τυχαίος. Κι αυτό γιατί, εκτός από τις επανεκτελέσεις τεσσάρων τραγουδιών, από τα οποία τα τρία ανήκουν στην πρώτη δημιουργική περίοδο του Καλδάρα (άλλη μια απόδειξη πως ο λαϊκός συνθέτης ήταν υπέρμαχος της άποψης ότι τα παλιά τραγούδια πρέπει να τα ξαναλένε οι νέοι τραγουδιστές) και οι υπόλοιπες καινούργιες συνθέσεις έχουν πολλά κοινά στοιχεία γραφής με τα ρεμπέτικα και τα παλιά λαϊκά των δεκαετιών 1940-1950.


Εκτός από δυο υπέροχα νέα τραγούδια, τα Δυο ποτήρια και Κάπου κλαίει ένα μπουζούκι, η Χάρις Αλεξίου σφραγίζει με την ερμηνεία της το Σ’ ένα βράχο φαγωμένο, που είχαν πρωτοπεί ο Στράτος Παγιουμτζής με τη Λίτσα Χάρμα το 1948, αλλά και ο Στράτος Διονυσίου με την Καίτη Γκρέυ και τον Αντώνη Ρεπάνη το 1961. «Δοκιμάζεται» επίσης στο Μια στεναχώρια πού ’χω απόψε, ένα δύσκολο τραγούδι που πρωτοακούστηκε το 1953 με τις φωνές του Πρόδρομου Τσαουσάκη και της Μαίρης Γρίλλη και αργότερα του Στράτου Διονυσίου το 1966. Και τα δυο τραγούδια συμπεριλαμβάνονται σχεδόν ένα χρόνο μετά (στις ίδιες εκτελέσεις), στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Αλεξίου, τα Δώδεκα Λαϊκά Τραγούδια. Το 1991 η Άντρη Κωνσταντίνου ξανατραγουδά τα Δυο ποτήρια στο δίσκο της Κάποιο Αστέρι. Είναι ένα από τα ελάχιστα τραγούδια του Καλδάρα αυτής της περιόδου, που ξαναηχογραφήθηκε τα νεότερα χρόνια.

Μια από τις πιο αδικημένες στιγμές του δίσκου είναι η H φιλοσοφία του μπαγλαμά, σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Πρωτοηχογραφήθηκε το 1970 με τον Γιάννη Καλατζή για τις 45 στροφές και για το Lp Κυρά Γιώργαινα, ξανακούστηκε από τον Δημήτρη Κοντολάζο, γραμμένο πάνω στην ίδια ορχήστρα της εκτέλεσης του Καλατζή, στους Ρεμπέτες και τους Φίλους, ενώ μερικά χρόνια αργότερα το ξανατραγούδησε ο Λάκης Χαλκιάς στα Λαϊκά Μονοπάτια. Παρόλα αυτά δεν έγινε ευρύτερα γνωστό. Ο Δημήτρης Κοντολάζος ακούγεται επίσης στο Πάλι σε βλέπω σκεπτικό (Άνθρωπέ μου) που είχαν πρωτοπεί η Στέλλα Χασκίλ με το Στράτο Παγιουμτζή και τον Μανώλη Χιώτη το 1949, αλλά και σε δυο νέες δημιουργίες του Καλδάρα.

Ένα αρνητικό σημείο της έκδοσης είναι πως στο εσώφυλλο του Lp δεν αναγράφονται τα ονόματα των τραγουδιστών, δίπλα στους τίτλους. Αυτά υπάρχουν μόνο πάνω στην ετικέτα του δίσκου. Έτσι στη μεταφορά σε cd τα στοιχεία είναι ελλιπή. Στο Πάλι σε βλέπω σκεπτικό κάνει β’ φωνή η Χάρις Αλεξίου, στα Δυο ποτήρια ο Απόστολος Καλδάρας (αυτό δεν γράφεται ούτε στο Lp), ενώ στο Να πας να πεις του φίλου σου μαζί με το συνθέτη (του οποίου το όνομα αναγράφεται στο cd), τραγουδά σε ταυτοφωνία ο Κώστας Σμοκοβίτης, σε μια από τις πολλές συνεργασίες με κορυφαίους συνθέτες, που είχε εκείνη την εποχή. Ο Σμοκοβίτης ακούγεται επίσης σε τρία καινούργια τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το εξαιρετικό Χρόνια στα βαπόρια σε στίχους της Σώτιας Τσώτου, που, ίσως, μαζί με το Σ’ ένα βράχο και το Μια στεναχώρια, είναι αυτά που ακούστηκαν περισσότερο απ’ αυτή τη δουλειά. Ο τραγουδιστής την ίδια εποχή είχε τραγουδήσει ένα ακόμα τραγούδι του Καλδάρα σε στίχους Παν.Χρυσομαλλίδη με τίτλο Μη φοβάσαι γέρο μάγκα και πάλι σε ταυτοφωνία με το συνθέτη, στο δίσκο Νιάτα, που κυκλοφόρησε μετά από διαγωνισμό τραγουδιού που διοργάνωσε τότε το περιοδικό Επίκαιρα.

To Για Ρεμπέτες Και Για Φίλους, είχε, πάνω-κάτω, την ίδια τύχη που είχαν και οι Ροβινσώνες, στους οποίους αναφερθήκαμε πριν λίγες μέρες. Αποσύρθηκε σχετικά γρήγορα από την κυκλοφορία, ενώ κυκλοφόρησε αργότερα σε cd το οποίο σήμερα έχει εξαφανιστεί…

Φωτογραφίες
Φωτό 2: Η Χάρις Αλεξίου, υπέροχη και μοναδική. Πίσω της διακρίνεται ο μπουζουξής και συνθέτης Στέλιο Βαμβακάρης.
Φωτό 3: Κώστας Σμοκοβίτης

Video
Ο Κώστας Σμοκοβίτης τραγουδά μαζί με τον Απόστολο Καλδάρα Χρόνια στα βαπόρια, σε τιμητική εκδήλωση που έγινε για τον συνθέτη, από τον Δήμο Πεύκης, στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Ηχητικό
Πάλι σε βλέπω σκεπτικό (Απόστολου Καλδάρα) Δημήτρης Κοντολάζος - Χάρις Αλεξίου

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates