Φλέρυ Νταντωνάκη - «Η αιώνια εφηβεία της φωνής»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια σπουδαία ερμηνεύτρια.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελευθερία Παπαδαντωνάκη.

Κοντά στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε από την ΕΡΤ η έκδοση μιας σειράς cd, με ηχογραφήματα - ντοκουμέντα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ανάμεσά τους ένα cd που κυκλοφόρησε το 2000 με ηχογραφήσεις με τη φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη - εκπλήξεις θα χαρακτήριζα πολλές από αυτές - από δυο μοναδικά ρεσιτάλ στα studio της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
13699554 1288428841175295 2032302189 o
Τα τραγούδια που ακούγονται στο cd είναι:


ΡΕΣΙΤΑΛ Ι

1) The fool on the hill (John Lennon - Paul McCartney)
2) Why and why (Woody Guthrie)
3) Blowin’ in the wind (Bob Dylan)
4) Happiness Runs (Donovan Leitch)
5) Don’t think twice, it’s all right (Bob Dylan)
6) Donna, Donna (Sholom Sekunda - Aaron Zeitlin)
7) Suzanne (Leonard Cohen)
8) A day in the life (John Lennon - Paul Mc Cartney)


Έπαιξαν ο Δημήτρης Λέκκας: φλάουτο με ράμφος, τσέμπαλο, τσελέστα και ο Θεολόγος Στρατηγός: ακουστική κιθάρα


ΡΕΣΙΤΑΛ ΙΙ

9) Greensleeves (παραδοσιακό)
10) Amazing grace (παραδοσιακό)
11) Sometimes I feel like a motherless child (παραδοσιακό)
12) Silver dagger (παραδοσιακό)
13) The man I love (George Gershwin - Ira Gershwin - DuBose Haywood)
13) Summertime (George Gershwin - Ira Gershwin)
14) As time goes by (Herman Hupfield)
15) Moonriver (Henry Mancini - Johnny Mercer)
16) Yesterday (John Lennon - Paul Mc Cartney)
17) Whithin you, without you (George Harrison)
18) Get together (Jesse Colin Young)
19) Moonshadow (Cat Stevens)
20) Imagine (John Lennon)
21) Εις το βουνό ψηλά εκεί (Άγγελος Βλάχος)
22) Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου (Κώστας Γιαννίδης, Βασίλης Σπυρόπουλος, Πάνος Παπαδούκας)
23) Καλημέρα ήλιε (Μάνος Λοΐζος)
24) Άσπρη μέρα (Σταύρος Ξαρχάκος - Νίκος Γκάτσος)


Ακουστική κιθάρα έπαιξε ο Paul Mansfield.

Με λίγα λόγια πρόκειται για μια έκδοση - κόσμημα, όπως όλες αυτής της σειράς από το Αρχείο της ΕΡΑ. H επιλογή των ηχογραφημάτων η συλλογή στοιχείων η συγγραφή, η επιμέλεια των κειμένων και οι διορθώσεις έγιναν από τον Γιώργο Μονεμβασίτη. Στο ένθετο του cd, εκτός από τα κείμενα του Μονεμβασίτη, υπάρχουν ένα κείμενο του Δημήτρη Λέκκα και ένα του Γιάννη Bach Σπυρόπουλου. Η τεχνική επεξεργασία από τους Γιάννη και Μιχάλη Συγλέτο και ο συντονισμός παραγωγής από τον Πέτρο Μάη. Οι φωτογραφίες του cd προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ζωής Παπαδαντωνάκη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μεταδόθηκαν από το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, δυο ρεσιτάλ με τη φωνή της Φλέρυς. Στο πρώτο, στις 20 Ιανουαρίου 1980, η ερμηνεύτρια, με τη συνοδεία του Μάνου Χατζιδάκι στο πιάνο και του Βαγγέλη Μπουντούνη στην κιθάρα, τραγούδησε 10 κομμάτια του Χατζιδάκι, καθώς και οκτώ μεταγραφές του συνθέτη πάνω σε ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία αποτέλεσαν αργότερα το θεμέλιο της έκδοσης «Τα λειτουργικά». Δυστυχώς οι μαγνητοταινίες με το υλικό αυτού του ρεσιτάλ χάθηκαν και μαζί τους κάθε ηχητικό ντοκουμέντο….

Το δεύτερο ρεσιτάλ, το οποίο επιμελήθηκε ο Δημήτρης Λέκκας, δομήθηκε από οκτώ αγγλόφωνες μπαλάντες, προερχόμενες και από τις δυο ακτές του Βόρειου Ατλαντικού, και επιλεγμένες από τη Φλέρυ και τον Δημήτρη Λέκκα. Ήταν η πρώτη φορά που τραγουδούσε στην Ελλάδα αγγλόφωνα τραγούδια. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Γιάννη Συγλέτο το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 1980. Μέχρι την οριστική μορφή στην οποία μεταδόθηκε το ρεσιτάλ, στις 10 Φεβρουαρίου 1980, μεσολάβησε η δημιουργική παρέμβαση του Χατζιδάκι, ο οποίος τοποθέτησε τα τραγούδια σε άλλη σειρά, αλλά και της Φλέρυς, που συμπλήρωσε τα τραγούδια με δικούς της προλόγους. Δυστυχώς και αυτή η ταινία, στην οριστική της μεταδόσιμη μορφή, μετά από τις παρεμβάσεις και το μοντάζ δηλαδή, χάθηκε. Ο Γιώργος Μονεμβασίτης όμως, ηχογράφησε τότε σε κασετόφωνο το ρεσιτάλ κι έτσι στο cd υπάρχει ένας συνδυασμός από την πρωτότυπη ταινία-μήτρα και την κασέτα του Μονεμβασίτη.

Δυο μήνες μετά, στις 9 Απριλίου η Φλέρυ Νταντωνάκη ξαναβρέθηκε στα στούντιο ηχογραφήσεων του Τρίτου Προγράμματος, μαζί με τον κιθαρίστα Paul Mansfield. Όπως αναφέρεται στο ένθετο: «Σκοπός της επίσκεψης είναι η εκτέλεση των Παραγγελιών με αριθμούς 1073 και 1074, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι. Συμφώνως προς αυτές εντέλλεται και ο “ρυθμιστής ήχου” Ιωάννης Συγλέτος να ηχογραφήσει ένα καινούργιο ρεσιτάλ τραγουδιού. Η αρτιότερα εξοπλισμένη μονάδα ηχογραφήσεων του Τρίτου Προγράμματος, το γνωστό studio C, φιλοξένησε τους ήχους της φωνής και της κιθάρας. Ότι ηχογραφήθηκε εκείνο το απόγευμα στο studio C - όχι μόνον τα τραγούδια αλλά και μέρος από τις συνομιλίες, τα σχόλια, ακόμη και το κλαματάκι της μικρής Ζωής, της μονάκριβης κόρης της Φλέρυς, που η στοργική μητέρα κρατούσε συνεχώς στην αγκαλιά της (ο Γιάννης Συγλέτος θυμάται καλά) - διαφυλάχθηκε στις μαγνητοταινίες με αριθμούς Γ11743 και Γ0720- με την απλή παρατήρηση “Για μοντάζ”. Ένα μοντάζ το οποίο δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα. Τοποθετημένες σε ένα ράφι στα ανήλιαγα σπλάχνα της ταινιοθήκης του Τρίτου Προγράμματος περίμεναν καρτερικά το ευλαβικό χέρι που θα τις ανακάλυπτε και θα τις φρόντιζε, φοβούμενες ταυτοχρόνως μη τις αγγίξει κάποιο βέβηλο χέρι. Όπερ, ευτυχώς, και δεν εγένετο». Οι ταινίες εντοπίστηκαν μετά από επισταμένη έρευνα, στα μέσα Ιουλίου του 1998, λίγο πριν η τραγουδίστρια φύγει από τη ζωή. Αφαιρέθηκαν κάποια τραγούδια, τα οποία υπήρχαν και στο πρώτο ρεσιτάλ, καθώς και μια δεύτερη ερμηνεία του «Summertime». Κι έτσι, χάρις στην προνοητικότητα, την ετοιμότητα και το ενδιαφέρον κάποιων ανθρώπων, αυτή η μοναδική συλλογή βρίσκεται σήμερα στα χέρια μας…

Σημ: Οι πληροφορίες προέρχονται από το κείμενο του Γιώργου Μονεμβασίτη, που βρίσκεται στο ένθετο του cd.
*Πρώτη δημοσίευση στο Ogdoo.gr 18/07/2014

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!