Café Aman Amerika - ‘‘Γιατί γλυκό μου sweetheart’’

<< Ladies and gentlemen …. The Greek hour is coming …>>Με αυτά τα λόγια το συγκρότημα CAF É AMAN AMERIKA άνοιγε την αυλαία…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

στην πρώτη του ομότιτλη δισκογραφική δουλειά, το 1995. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες με πρωτοστάτη το Γρηγόρη Μανινάκη, που ήτανε και ο τραγουδιστής του σχήματος. Η ιδέα ξεκίνησε το 1994 όταν ο φίλος του δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Μιχαήλ Αδάμ, του βάζει και ακούει κάποια τραγούδια από Έλληνες μετανάστες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα που είχε βρει στη συλλογή του Dino Pappas (η οποία περιελάμβανε πάνω από 10.000 τραγούδια).

Οι ηχογραφήσεις ξεκινήσανε το Νοέμβριο του 1994 και τελείωσαν το Μάιο του 1995 καθώς οι περισσότεροι από τους συντελεστές δεν είχανε σαν κύριο επάγγελμα τη μουσική και οι ώρες των ηχογραφήσεων ήτανε αρκετά περιορισμένες. Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος με δεκατέσσερα τραγούδια, το παλιότερο είναι του 1923 ενώ το πιο πρόσφατο είναι του 1954. Παραγωγός ήτανε ο Μιχάλης Αδάμ.

Ο δίσκος έτυχε ενθουσιώδους κριτικής από τα εγχώρια και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης. Οι ιδιαιτερότητές του πολλές. Τόσο στην επιλόγη των τραγουδιών όσο και στην ενορχήστρωση. Τα περισσότερα τραγούδια έχουν το χαρακτηριστικό ιδίωμα gringlish (Γιατί γλυκό μου sweetheart ,Το μιστέκι, ο Πινόκλης κ.ά ).Θεωρώ όμως ότι το μεγάλο εύρημα του δίσκου ήτανε οι ενορχηστρώσεις. Τα ζεϊμπέκικα μπερδεύονταν με λατινοαμερικάνικους ρυθμούς ,τα τσιφτετέλια με ροκ κιθάρες και το κλαρίνο με τη τζαζ. Το αποτέλεσμα απίστευτο και αρκετά προχωρημένο για τα δεδομένα της εποχής τότε.

Το συγκρότημα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία του δίσκου τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και ξεκινάει εμφανίσεις σε Αμερική και Ευρώπη. Το 1997 συμμετέχει σε δυο συναυλίες στο πολιτιστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και σε συναυλίες στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο Ηρώδειο, στο Λυκαβηττό και στο φεστιβάλ του Συνασπισμού. Μαζί τους και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ένα μέρος από το συγκρότημα συνεχίζει τις εμφανίσεις στην Ουτρέχτη, στις Βρυξέλες. Μαζί τους ο Αγάθωνας Ιακωβίδης και η Μαριώ. Το 1998 το συγκρότημα "Cafe Aman Amerika" διαλύθηκε λόγω υποχρεώσεων των μελών και λόγω του θανάτου του ενορχηστρωτή Τζίμ Κάρας. Η πορεία του μπορεί να ήταν σύντομη όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιες δουλείες δεν έχουν ημερομηνία λήξης.


Tραγούδια του δίσκου :
Ο Τζανέτος στο ράδιο (Τ.Δημητριάδη)-Με τις τσέπες αδειανές (Γ.Κατσαρού)
Ο πινόκλης (Δ.Ζάττα)
Γιατί γλυκό μου sweetheart (Α.Γιαμπουράνη)
Η μπαρμπουνάρα (παραδοσιακό Μικρασιάτικο)
Ο κουμαρτζής (Χ.Κρητικού)
Plenty money τώρα ο Γιάννος (Λ.Μαρτίνη)
Ήμουνα μόρτης μια φορά (Δ.Ζάττα)
Ποιο είν΄το γιατρικό (Δ.Ζάττα)
Αμερικάνα (Αχ.Πούλου)
Το west (Χ.Κρητικού)
Το μιστέκι (Α.Γιαμπουράνη)
Αλόγατα (Α.Σακελλαρίου)
Το σιγαρέτο (Μικρασιάτικο)
Πυτζάμες (Γ.Κατσαρού)


Συντελεστές του δίσκου:
Γρηγόρης Μανινάκης – Άννα Παϊδούση(τραγούδι)
Τζίμ Κάρας (ακορντεόν-πιάνο-ενορχήστρωση)
Βασίλης Καράμαλης (μπουζούκι-τζουρά-μπαγλαμά-μαντολίνο)
Pete Chivilly (ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο)
Τάσος Στυλιανού (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα)
Γαβριήλ Κοντός (λαούτο-κιθάρα)
Λευτέρης Μπουρνιάς (κλαρίνο-σαξόφωνο)
Γλαύκος Κοντεμενιώτης (πιάνο)


Φιλική συμμετοχή :
Ara Dinkjian (ούτι)


Επίσης συμμετείχαν:
Λούης Κοντός (τραγούδι), Νίκος Σοφός (βιολί), George Palearas ( drums ), Vanessa Ploumis (άρπα), Ron Pet Rides (κιθάρα,μπαντζούκι), Seito Salifofski (κρουστά- drum ), Victor Radon ( latin percussions ), R alph O lsen (κλαρίνο στη "Μπαρμπουνάρα")


Φωτό 2: Γρηγόρης Μανινάκης


 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!