Αντώνης Βαρδής, Χάρις Αλεξίου - «Ξημερώνει»

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Ιούνιος του 1980 και όλη η Ελλάδα παρακολουθεί με αγωνία την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που αγωνίζεται στα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ιταλίας…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Όσον αφορά τα μουσικά, ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο «θόρυβος» από την επιτυχία του δίσκου «Τα τραγούδια της Χαρούλας» που κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν, με τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου με τη Χάρις Αλεξίου, στα δισκάδικα φιγουράρει το πορτρέτο της Χαρούλας, στο εξώφυλλο ενός νέου δίσκου με τίτλο «Ξημερώνει» και τραγούδια του Αντώνη Βαρδή.

1. Ξημερώνει (στίχοι:Χάρις Αλεξίου)
2. Παιδιά κι εμείς της προσφυγιάς (Σαράντης Αλιβιζάτος)
3. Μ' άφησες σαν πόλη (Σαράντης Αλιβιζάτος)
4. Η αγάπη είναι αηδόνι (Σαράντης Αλιβιζάτος)
5. Δεν είδες (Σαράντης Αλιβιζάτος)
6. Κυριακή (Μάνος Ελευθερίου)
7. Με δέρνουν τα παράλογα (Σαράντης Αλιβιζάτος)
8. Στο βλέμμα σου το γκρίζο (Μάνος Ελευθερίου)
9. Απόψε ξελογιάστηκα (Σαράντης Αλιβιζάτος)
10. Εγώ δεν γνώρισα ουρανούς (Μάνος Ελευθερίου)
11. Φεύγω (Αντώνης Βαρδής - Χάρις Αλεξίου)

O δίσκος κυκλοφόρησε φυσικά από τη Minos. H ενορχήστρωση έγινε από τον Αντώνη Βαρδή με τη βοήθεια των Χάρη Καλέα, Φίλιππου Τσεμπερούλη, Θανάση Πολυκανδριώτη και Χρήστου Νικολόπουλου (όπως αναφέρει ο Βαρδής στο οπισθόφυλλο του δίσκου). Έπαιξαν οι μουσικοί: Αντ. Βαρδής (κιθάρα), Δ. Βράσκος (βιολί), Π. Δεσποτίδης (βιολί), Τ. Διακογιώργης (σαντούρι, τυμπάνια), Σ. Ιωάννου (τσέλο), Χ. Καλέας (πιάνο), Στ. Καρύδας (κιθάρα, 12χορδη, κλασική), Γ. Λαβράνος (ντραμς, κρουστά), Σπ. Λιβιεράτος (κρουστά), Σ. Μαργαρίτης (βιολί), Χ. Νικολόπουλος (μπουζούκι, τζουρά), Δ. Ντουφεξιάδης (τσέλο), Απ. Πιπέρας (κρουστά), Πλ. Ρεμπούτσικας (τσέλο), Θ. Πολυκανδριώτης (μπουζούκι, τζουρά, λαούτο), Αν. Ροδουσάκης (κλ.μπάσο), Μιχ. Τριπολιτσιώτης (ηλ.μπάσο), Φ. Τσεμπερούλης (κλαρίνο, φλάουτο, φλογέρα, αυλός, κρουστά), Γ. Τσουπάκης (ντραμς), Ηλ. Χαιρ (βιολί). Αν και δεν αναφέρεται στο δίσκο, είναι εμφανές πως δεύτερες φωνές κάνει ο ίδιος ο Βαρδής. Η παραγωγή έγινε από τον Ηλία Μπενέτο και η ηχογράφηση στα studio “Columbia” και “Polysound” με ηχολήπτες τους Στέλιο Γιαννακόπουλο, Τάκη Φιλιππίδη και Γαβριήλ Παντζή και βοηθούς τους Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Ράινινγκ και Δημήτρη Κατσούλα.

Το «Ξημερώνει» είναι ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος που γράφει ο Βαρδής, μετά το «Οραματίζομαι» του 1976 που τραγουδά ο ίδιος. Μέχρι τότε έχει ηχογραφήσει αρκετές επιτυχίες με τραγουδιστές όπως ο Νταλάρας, ο Πάριος, ο Πουλόπουλος, η Γαλάνη, ενώ έχει ήδη συνεργαστεί με τη Χαρούλα, στο δίσκο «12 λαϊκά τραγούδια» το 1975, με το τραγούδι «Έτσι που το πας» σε στίχους Νίκου Γκάτσου (στο δίσκο αναγράφεται μόνο το όνομα του Βαρδή). (1)

Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Αντώνης Βαρδής τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρθηκε εκτενώς και στο «Ξημερώνει»:

Eρ: Πόσο δύσκολο ήταν, ακριβώς μετά την επιτυχία που έκανε η Αλεξίου με τα «Τραγούδια της Χαρούλας» του Μάνου Λοΐζου, να κάνεις το «Ξημερώνει» το 1980;
Aπ: Το φοβόμουν πάρα πολύ γιατί είχε κάνει το δίσκο του Μάνου στον οποίο είχαμε παίξει κιθάρες εγώ κι ο Λασκαράκης κι επειδή τα παίζαμε στο σπίτι του, τα ’χα μάθει πολύ καλά, τα ‘χα αγαπήσει τα κομμάτια, ήταν κι ο συγχωρεμένος ο Ρασούλης εκεί… Την είχα ερωτευτεί αυτή τη δουλειά και όταν πια τελείωσε και την άκουσα, έκανα το λάθος και είπα στη Χαρούλα και στον Αχιλλέα, πως αν ξανακάνει στην καριέρα της έναν τέτοιο δίσκο, θα είναι πολύ τυχερή. Κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερος δίσκος της απ’ αυτόν. Κι εκεί μου λένε «Άντε ετοίμασε τραγούδια». «Παιδιά θέλετε να με σφάξετε;» τους είπα… Φοβήθηκα…. «Είναι επικίνδυνο… Μετά το Λοΐζο, που λατρεύω, δε νομίζω να μπορώ να γράψω εγώ κάτι καλύτερο… Να μην τη χαντακώσω… Την αγαπάω, μου αρέσει σαν τραγουδίστρια και δεν θέλω να τη χαντακώσω». Είδαν ότι εγώ είμαι ανασφαλής και είπαν σ’ έναν άλλο πολύ καλό συνθέτη να γράψει τη δουλειά. Τους πήγε 26-30 τραγούδια, αλλά έτυχε να πάει κάποια που τα είχε ξανακούσει ο Αχιλλέας, γιατί τα είχε πάει και για τον Νταλάρα. Ήταν καλά τραγούδια, αλλά τα είχε έτοιμα, δεν ήταν για τη Χαρούλα. Οπότε μου λέει ο Αχιλλέας «Δε μας προέκυψε μ’ αυτό το συνθέτη, στρωσ’ τον κώλο σου κάτω, είναι μεγάλη ευκαιρία να κάνεις αυτό τον δίσκο». Ναι, ήταν μεγάλη ευκαιρία να κάνω το δίσκο με την Αλεξίου, που είχε πουλήσει και τα «άντερά της» με το Λοΐζο, αλλά φοβόμουν, μην τυχόν δεν ξαναγράψω μετά άλλο δίσκο. Μου λέει ο Αχιλλέας «Ξεκίνα και θα σου πω, εγώ θα σε προφυλάξω. Άμα δω ότι δεν είναι τα τραγούδια καλά, θα κάνουμε εμείς άλλα κι εσύ δούλευε παράλληλα και κάποια στιγμή θα τα κάνουμε». Και γράφω πρώτο το «Ξημερώνει». Μόλις τ’ ακούσανε, μόνο τη μελωδία, χωρίς στίχο, λέει η Χαρούλα «Τρελαίνομαι μ’ αυτό το κομμάτι, θα βάλω εγώ στίχους». Και ξεκίνησε έτσι…. Μετά από κάνα δυο βδομάδες καθόμασταν στο μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στη Μυτιλήνη και της έπαιξα το «Φεύγω» που είχα γράψει εγώ τους στίχους…

Ερ: Αυτό ήταν το πρώτο που έγραψες στίχους;
Απ: Νομίζω ναι… Και μου λέει ο Αχιλλέας, «Αντώνη αυτό το τραγούδι…

Ερ: ...Είναι για τον Νταλάρα…»
Aπ: Ναι! «Είναι για τον Νταλάρα. Αυτό δεν κάνει για τη Χαρούλα. Αν το πει ο Νταλάρας θα γίνει χαμός». Κοιτάω εγώ τη Χαρούλα περιμένοντας να πει κάτι αλλά δε λέει τίποτα. Του λέω «Κοίταξε να δεις, εγώ το έγραψα για τη Χαρούλα και πιστεύω ότι θα το πει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον». Και σκεφτόμουν «Γιατί εγώ το πιστεύω αυτό το κομμάτι; Και όχι μόνο αυτό, αλλά μου λέει ότι είναι μεγάλο τραγούδι. Και γιατί λέει ότι είναι μεγάλο τραγούδι και να το πει ένας μεγάλος τραγουδιστής και όχι μια μεγάλη τραγουδίστρια;» Θαύμαζα τον Νταλάρα αλλά πίστευα πως το συγκεκριμένο τραγούδι πήγαινε περισσότερο στη Χαρούλα. Δεν ξέρω πώς το είδε ο Αχιλλέας, ίσως να επηρεάστηκε γιατί εγώ είχα γράψει τους στίχους και έλεγαν για κάποιον που πάει στα καράβια. Ήτανε προσωπικός στίχος, μίλαγε ένας άντρας. Αυτά όμως υποτίθεται ότι θα τ’ αλλάζαμε. Δεν κάθισε να σκεφτεί ότι η Αλεξίου δεν είχε πάει ποτέ στα καράβια και θα το αλλάζαμε αυτό. Ή εγώ έλεγα «φεύγω και παίρνω την καρδιά μου και μια κιθάρα συντροφιά μου» γιατί ήμουν κιθαρίστας, αλλά η Χαρούλα που άλλαξε τα λόγια, είπε «κι ένα τραγούδι συντροφιά μου». Και τελικά το βάλαμε στο δίσκο με τη φωνή της.

Ο δίσκος «χρυσώνεται» με πωλήσεις πάνω από 50.000 αντίτυπα, ενώ εκείνη την εποχή βγάζει δυο μεγάλες επιτυχίες, το ομώνυμο τραγούδι και το «Φεύγω», τα οποία η υπογράφει στιχουργικά η Αλεξίου (το δεύτερο μαζί με τον συνθέτη). Αυτή είναι μια διαφορετική πτυχή της τραγουδίστριας, η οποία ήδη είχε εκδηλωθεί με το «Βαρέθηκα τα χωρατά» σε μουσική και στίχους δικούς της, από τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με τίτλο το όνομά του, το 1978. Στο πέρασμα των χρόνων βεβαίως, θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες πολλά τραγούδια, με τη μουσική και στιχουργική της υπογραφή και την «ανεξίτηλη σφραγίδα» της.

Συζητώντας με το Γιώργο Τσάμπρα, η τραγουδίστρια θυμάται σχετικά: «Οι στίχοι του “Ξημερώνει” γράφτηκαν πάνω στη μελωδία του Αντώνη, μέχρι να γράψει κάποιος “επισήμως”. Ήταν… μακέτα. Κι έμεινε… Όσο για το “Φεύγω”, είχε γράψει στίχους ο Αντώνης και απλά έβαλα κι εγώ το χέρι μου».

Ενώ σε συνέντευξη της εποχής δηλώνει: «Δεν φιλοδόξησα να γίνω επαγγελματίας στιχουργός. Μ’ ενδιαφέρει να παραμείνω μόνο τραγουδίστρια. Δε νομίζω ότι αξίζει να δίνουμε πολλή σημασία σε κάτι που έγινε κάποια στιγμή. Δυο τραγούδια ήταν αυτά, που έγιναν χωρίς να σκοπεύω να ασχοληθώ στο μέλλον σοβαρά. Δεν είμαι στιχουργός. Έχουμε ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά πολύ καλά». (2)

Εκτός όμως από το «Ξημερώνει» και το «Φεύγω», στο πέρασμα των χρόνων «ξεμύτισαν» αρκετά ακόμη τραγούδια, όπως το «Μ’ άφησες σαν πόλη τουρκεμένη», η «Κυριακή» και βεβαίως το «Παιδιά κι εμείς της προσφυγιάς» (Παιδιά κι εμείς της προσφυγιάς, με τον καημό στολίδι, όλη η περιουσία μας σκοποί του Καζαντζίδη…)

Έχω την αίσθηση πως αυτός ο δίσκος δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τον κύκλο του και υπάρχουν κι άλλες στιγμές που περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία, όπως το πολύ διαφορετικό «Δεν είδες», το «Η αγάπη είναι αηδόνι» ή το «Εγώ δεν γνώρισα ουρανούς».

Ο δίσκος εκδόθηκε αργότερα σε cd.

Πηγή:
1: «Ο ποιητής των 360 τραγουδιών» του Δημήτρη Μανιάτη
2: Γιώργος Τσάμπρας «Αλεξίου» (Κ. Αδάμ - Εκδοτική 2009)

Φωτογραφίες
1: Αλεξίου και Βαρδής το 2003 στην προετοιμασία του δίσκου «Ότι έχω στο χαρίζω»
2: Φωτογράφηση στην Πλάκα για τις ανάγκες των εμφανίσεων στο Θεμέλιο το χειμώνα 1974-75 (Αν. Βαρδής, Χ. Αλεξίου, Γ. Νταλάρας, Α. Βίσση, Π. Λαμπρόπουλος)

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!