7 χρόνια δικτατορία - Ακούστε ολόκληρο τον δίσκο ντοκουμέντο

Πρόσωπα και θέματα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την ιστορική επέτειο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο Γιώργος Κάρτερ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1928. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Αυστριακή Τηλεόραση (ÖRF) και στη RAΙ με κρατική ιταλική υποτροφία. Από το 1949 ως το 1965 εργάστηκε στο ραδιόφωνο, όπου σκηνοθέτησε ραδιοχρονικά και θεατρικά έργα κι έγραψε 500 περίπου εκπομπές, μεταξύ των οποίων τις σειρές "Σύγχρονη πνευματική Ελλάδα", "Βιβλία και Συγγραφείς" και το ηχητικό ντοκιμαντέρ "Η Φωνή του 20ού αιώνα" (14 εκπομπές), το πρώτο που μεταδόθηκε από την ελληνική Ραδιοφωνία και το Ρ.Ι. Κύπρου.

Το 1960 συμμετέχει στην παρουσίαση και παραγωγή του προγράμματος του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης (της ΔΕΗ) στη Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χρόνο καθιερώνει τη ραδιοφωνική κριτική από το περιοδικό της Ελένης Βλάχου "Εκλογή". Το 1955 το μελέτημα του "Το Ραδιόφωνο και η αισθητική του", όπως και το επόμενο "Γνωριμία με την Τηλεόραση" (1962), εγκαινιάζουν την ελληνική βιβλιογραφία των Μ.Μ.Ε.

Από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης το 1965, είναι από τα βασικά της στελέχη. Παράλληλα, δημοσιεύει σχετικά άρθρα, συνεργάζεται με εγκυκλοπαιδικά λεξικά και διδάσκει τηλεόραση στην Ανώτερη επαγγελματική σχολή του Λυκ. Σταυράκου. Το βιβλίο του "Ραδιόφωνο και Τηλεόραση", μεταφρασμένο για τη RAΙ το 1967, αποτελεί θέμα στο Διεθνές σεμινάριο του Πανεπιστημιακού Κέντρου Κοινωνιολογικών Σπουδών της Ρώμης. Το 1971 και το 1972 οργανώνει και διευθύνει το Σταθμό Τηλεόρασης του ΟΤΕ στη Δ.Ε.Θ. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση το, 1974, παρουσιάζει στην Τηλεόραση της ΕΡΤ τις "Ειδήσεις", επίκαιρα σχόλια κι εκπομπές της σειράς "Μια ταινία, μια συζήτηση".

Διετέλεσε διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ-1 και πρώτος διευθυντής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2. Επίσης, πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού θεάτρου, πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, αντιπρόεδρος του Προσωπικού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.


Το 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας του απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη του. Το 1999 ο Δήμος Κερκυραίων τον τίμησε με το αργυρό μετάλλιο αξιοσύνης, το 2000 ο Δήμος Αχιλλείων και τον ίδιο χρόνο, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την ποίηση του. Το 2006 τον βράβευσε η ΕΡΤ-3 για την προσφορά του στο ραδιόφωνο και το 2008 το Ίδρυμα Θ.Μπότση. Το 2009 τιμήθηκε επίσης, από το Δήμο Καλαμαριάς, την Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Β.Ε. και από το Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης. (1)

Το 1975 κυκλοφόρησε, σε ανεξάρτητη παραγωγή της Ισμήνης-Χρυσοχόου Κάρτερ και διανεμήθηκε από την ΕΜΙ, ένας δίσκος-ντοκουμέντο, με τη φωνή του Γιώργου Ν. Κάρτερ να εξιστορεί τα σημαντικότερα γεγονότα της επταετίας 1967-1974. Ανάμεσα στις αφηγήσεις του παρεμβάλλονται δηλώσεις των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου όπως, οι Κ. Κόλλιας, Π. Κανελλόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος, Σ. Παττακός, ο πρώην βασιλέας Κωνσταντίνος Β’, Γ. Ζωιτάκης, Γ. Παπανδρέου, Μ. Θεοδωράκης, Α. Συνοδινού, Α. Παπανδρέου, Ε. Βλάχου, Γ. Σεφέρης, Σ. Μαρκεζίνης, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Κ. Καραμανλής και άλλων…

Ο δίσκος, που αργότερα βγήκε και σε cd, ξεκινά με τον Γιώργο Κάρτερ να διαβάζει Γιώργο Σεφέρη:

«Κύριε, βόηθα να θυμόμαστε
πώς έγινε τούτο το φονικό
την αρπαγή, το δόλο, την ιδιοτέλεια,
το στέγνωμα της αγάπης
Κύριε, βόηθα να τα ξεριζώσουμε…»
Ακούστε το μοναδικό ντοκουμέντο… Γιατί, πολύ περισσότερο σήμερα, αξίζει και πρέπει να θυμόμαστε τι έχει γίνει σ’ αυτό τον ταλαιπωρημένο τόπο…

1: Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιώργο Κάρτερ εδώ.

Οι φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο προέρχονται από το εξώφυλλο του δίσκου «Εδώ Πολυτεχνείο» (Lyra 1974)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!