4 παραδοσιακά τραγούδια με τον Μανώλη Λιδάκη

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Eρμηνεύει το τραγούδι που διακρίθηκε στο «Να η ευκαιρία» κι άλλα τρία παραδοσιακά.

Σαν σήμερα…


Στις 28 Φεβρουαρίου 1960 γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Μανώλης Λιδάκης… 

«Όσα σου ‘χω πει»


Στα ξεκινήματά του, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με αρχές του ’80, ο Μανώλης Λιδάκης συμμετείχε στην εκπομπή «Να η Ευκαιρία». Η διάκριση που απέσπασε, του απέφερε το πρώτο του συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Minos κι έτσι το Μάιο του 1982 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο, σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού (από τα μέλη της επιτροπής του «Να η Ευκαιρία») με τίτλο «Μετά από σένανε».

Το τραγούδι με το οποίο «αναμετρήθηκε» και διακρίθηκε ο Μανώλης Λιδάκης στην εκπομπή, ήταν το «Σε ψηλό βουνό» («Ο αητός»), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ριζίτικα της Κρήτης.

Πολλά χρόνια μετά, στα τέλη του 2004, το τραγούδι αυτό πήρε το δρόμο της δισκογραφίας με τη φωνή του και εντάχθηκε σε μια ειδική έκδοση που εκδόθηκε το Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς από τη σειρά «Βήμα Studio» και διανεμήθηκε με το «Βήμα της Κυριακής».
1.Lidakis cover
Ήταν η εποχή της κυκλοφορίας από τη Sony Music μιας συλλογής με τίτλο «Όσα σου ‘χω πει», με ένα cd με «Τα καλύτερα», ένα με «τα αδέσποτα» (με μια επιλογή από τις συμμετοχές του Μανώλη Λιδάκη) και τέσσερις νέες ηχογραφήσεις του στα τραγούδια «Να σ’ αγαπώ κόσμε», «Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς», «Νιώσε με» και «Απόψε σιωπηλοί». Η έκδοση περιλάμβανε κι ένα dvd με τα videoclips της μέχρι τότε διαδρομής του στην εταιρεία.
2.Lidakis cover2
Την ίδια εποχή λοιπόν διανεμήθηκε από «Το Βήμα της Κυριακής» ένα cd single με τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια. Ήταν τα «Σε ψηλό βουνό», «Φιλεντέμ», «Αρετούσα» (από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου) και «Μ’ έκαψες γειτόνισσα». Δυστυχώς το cd διανεμήθηκε χωρίς εξώφυλλο κι έτσι πουθενά δεν υπήρχαν περισσότερα στοιχεία για τις «ρίζες» των τραγουδιών ή τους μουσικούς που έπαιξαν στην ηχογράφηση.

Μπορείτε να ακούσετε τα τέσσερα τραγούδια στο video που ακολουθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates