14 νέα τραγούδια από το 8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή (1983)

(ΣΠΑΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Από το διαγωνισμό έντεχνου λαϊκού τραγουδιού του Φεστιβάλ
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
26/11/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο» συνάντησε το «πρωινό άστρο»


Η μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ήταν η αφορμή για να «ξεσκονίσω» από το ράφι, έναν άγνωστο δίσκο που κυκλοφόρησε πριν από 35 χρόνια, με δεκατέσσερα νέα τραγούδια από το διαγωνισμό έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, του 8ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή.

Το 1983 το 8ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργάνωσε ένα διαγωνισμό έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, στον οποίο συμμετείχαν 56 συνθέτες. Η βαρύτητα που δόθηκε στο διαγωνισμό φαίνεται και από τις προσωπικότητες που συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή: Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Φοίβος Ανωγειανάκης, Γιάννης Κακουλίδης, Θανάσης Μπαλωμένος, Γιώργος Μανιάτης και Αριάδνη Αλαβάνου.

Τα δεκατέσσερα τραγούδια που βραβεύθηκαν από την επιτροπή, αποτέλεσαν το υλικό του δίσκου, που κυκλοφόρησε σε ανεξάρτητη παραγωγή. Ανάμεσα τους συναντάμε τραγούδια σημαντικών δημιουργών, ερμηνευμένα από ξεχωριστούς ερμηνευτές, που δεν συμπεριλήφθηκαν στα κατοπινά χρόνια σε κάποια άλλη δισκογραφική δουλειά. Προσωπικά θα επέλεγα τα κομμάτια του Χρήστου Λεοντή και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μάριου Τόκα και του Γιάννη Ρίτσου, του Μιχάλη Τερζή και του Κωστή Παλαμά, του Σπύρου Σαμοΐλη και του Νότη Περγιάλη, της Στέλλας Κυπραίου και της Τασούλας Πολίτη, του Χρύσανθου Μουζακίτη και του Θεόφιλου Βερύκιου, του Γιάννη Ιωάννου και του Γιώργου Καρρά κι ένα τραγούδι γραμμένο από τον Γιάννη Ρίτσο για τον Νίκο Μπελογιάννη, σε μουσική του Βαγγέλη Κυρίτση.

Ιδιαίτερη μνεία ίσως αξίζει να γίνει στο «Τραγούδι για καφενεία» του Θέμη Ανδρεάδη και του Μάνου Ελευθερίου, που συμπεριλήφθηκε την ίδια χρονιά και στον προσωπικό δίσκο του Ανδρεάδη «Σαν ξαφνικό ταξίδι», με τραγούδια που δεν είχαν καμία σχέση με το σατιρικό τραγούδι, που υπηρέτησε για περισσότερο από μια δεκαετία ο Θέμης Ανδρεάδης, μέσα από το οποίο έγινε γνωστός στο πανελλήνιο.
1.14 nea tragoudia FRONT mikri

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Μιλώ γι’ αυτούς (Χρήστος Λεοντής – Λευτέρης Παπαδόπουλος) Σοφία Βόσσου
2) Πλαστή ταυτότητα (Στέλλα Κυπραίου – Τασούλα Πολίτη) Γιάννης Θωμόπουλος
3) Στου ήλιου τα γιοφύρια (Χρύσανθος Μουζακίτης – Θεόφιλος Βερύκιος) Νικόλας Μητσοβολέας
4) Πυρετός (Ανακρέων Παπαγεωργίου – Νικηφόρος Βρεττάκος) Αιμιλία Σαρρή
5) Ελπίδες έχουμε πολλές (Γιάννης Ιωάννου – Γιώργος Καρράς) Κώστας Λεοντίδης – Ελένη Τσαγκαράκη
6) Στου κόσμου το φτωχοντουνιά (Σπύρος Σαμοΐλης – Νίκος Περγιάλης) Γιάννης Μπογδάνος
7) Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (Βαγγέλης Κυρίτσης – Γιάννης Ρίτσος) Μιχάλης Δημητριάδης & χορωδία
8) Μαίριλυν (Μιχάλης Τρανουδάκης – Γιώργος Χρονάς) Σοφία Μιχαηλίδου
9) Πρωινό άστρο (Μάριος Τόκας – Γιάννης Ρίτσος) Θωμάς Θωμαΐδης – Φωτεινή Σαββατιανού
10) Ηθοποιός (Γιάννης Καλατζόπουλος) Θανάσης Νικόπουλος
11) Απόρρητο (Γιώργος Θεοχαρόπουλος – Θανάσης Αβραμίδης) Φωτεινή Σαββατιανού
12) Το σπίτι που γεννήθηκα (Μιχάλης Τερζής – Κωστής Παλαμάς) Νίκος Λόλης – Κατερίνα Τζαμάκου
13) Τραγούδι για καφενεία (Θέμης Ανδρεάδης – Μάνος Ελευθερίου) Θέμης Ανδρεάδης – Σοφία Μιχαηλίδου
14) Ο ιδρώτας του εργάτη (Δημήτρης Σκαμάγκας) Δημήτρης Σκαμάγκας
2.14 nea tragoudia BACK
Έπαιξαν οι μουσικοί: Θανάσης Νικόπουλος (πιάνο), Σταύρος Καβαλιεράτος (μπάσο, κιθάρα), Γιάννης Λογοθέτης (ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα, μπαγλαμάς), Νίκος Τουλιάτος (ντραμς, τύμπανα), Στέλλα Κυπραίου (λαουτοκιθάρα, κλασική κιθάρα), Εύη Ρεμπούτσικα (βιολί), Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (τσέλο), Κώστας Ζαριδάκης (σόλο μπουζούκι), Βασίλης Ηλιάδης (μπουζούκι), Γιώργος Σπύρου (μπουζούκι), Βαγγέλης Παπαγγελίδης (φυσαρμόνικα), Θανάσης Κατερινάκης (κλαρίνο), Πέτρος Μιχαήλ (κόρνο), Τάκης Πασβάντης (κορντέτα), Σωτήρης Σκορδαλός (τρομπόνι), Τάκης Τσικούδης (φλάουτο), Γιάννης Ιωάννου (ακορντεόν), Μιχάλης Τρανουδάκης (ακορντεόν, synthesizer). Η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Θανάση Νικόπουλου, ο οποίος ενορχήστρωσε τα τραγούδια 9, 10, 11 και 14. Το «Τραγούδι για καφενεία» ενορχήστρωσε ο Τάσος Καρακατσάνης. (Για τα υπόλοιπα τραγούδια δεν υπάρχουν στοιχεία για τους ενορχηστρωτές. Προφανώς η επιμέλεια έγινε από τους συνθέτες τους).

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο «Studio Acustics Sound» από τον Κώστα Πρικόπουλο με βοηθό τον Χρήστο Μανωλίτση. Η φωτογραφία ήταν του Χρήστου Ζουλιάτη και του Χάρη Σταθόπουλου, ενώ το εξώφυλλο επιμελήθηκαν ο Τζανέτος Πετροπουλέας και ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος.

Το «ευχαριστώ» της Οργανωτικής Επιτροπής


Η καθιέρωση του διαγωνισμού έντεχνου λαϊκού τραγουδιού του Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όσο δύσκολη τόσο ελπιδοφόρα και ζωντανή είναι η υπόθεση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Η μεγάλη συμμετοχή (56 συνθέτες), η επαφή του νέου συνθέτη με τη νεολαία έξω και αντίθετα από τις καθιερωμένες διαδικασίες, η προσπάθεια προσέγγισης του μουσικού έργου στα λαϊκά και νεολαιίστικα προβλήματα, είναι ενθαρρυντικά στοιχεία της μέχρι τώρα προσπάθειας.

Ο δίσκος αυτός δεν έρχεται να «λύσει» κάποιο πρόβλημα αλλά, να υπογραμμίσει από την πλευρά μας μερικές από τις δυνατότητες που ξανοίγονται μπροστά στην έντεχνη λαϊκή δημιουργία.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούμενη από τους Γιάννη Ρίτσο, Μίκη Θεοδωράκη, Φοίβο Ανωγειανάκη, Γιάννη Κακουλίδη, Θανάση Μπαλωμένο, Γιώργο Μανιάτη και Αριάδνη Αλαβάνου βράβευσε τα 14 τραγούδια του δίσκου και την ευχαριστούμε. Τέλος, ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν για την πραγματοποίηση του δίσκου.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου).

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!