Σάν Σήμερα
Έφυγε ο Φώτης Πολυμέρης (2013)
Έφυγε ο Φώτης Πολυμέρης (2013)
POLYMERHS
Από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού και όχι μόνο. Είχε γεννηθεί στην Πάτρα το 1920. Η καταγωγή του ήταν από την Κεφαλονιά. Καθιερώθηκε προπολεμικά και έλαμψε στη δεκαετία του ΄50, παραμένοντας σταθερή αξία στα χρόνια που ακολούθησαν.
Ερμήνευσε συνθέσεις των Αττίκ (Είδα μάτια, Μαραμένα τα γιούλια κ.α.), Μιχάλη Σουγιούλ (Για μας κελαηδούν τα πουλιά, Ένας κορίτσαρος, Άστα τα μαλλάκια σου, Ας ερχόσουν για λίγο), Κώστα Γιαννίδη (Μάρω-Μάρω, Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά, Θα ξανάρθεις, Λες και ήταν χθες, Θα ‘ρθω μια νύχτα με φεγγάρι, Σαν το παλιό το βαλσάκι, Παίξε πλακιώτικη κιθάρα), Χρήστου Χαιρόπουλου (Νινέτα Νανίνα Νινόν και Νανά, Αχ, ψαροπούλα), Μίμη Κατριβάνου (Δυο πράσινα μάτια), Γιάννη Βέλλα (Έλα μια νύχτα ν’ αλητέψουμε, Ήρθες αργά κ.ά.), Τάκη Μωράκη (Ήρθες σαν την άνοιξη) κ.ά.

Λόγω της μεγάλης γκάμας και αναγνώρισης που είχε «κατήργησε» τις τότε διαχωριστικές γραμμές αποδίδοντας και δημιουργίες του Βασίλη Τσιτσάνη (Αραπίνες, Σκλάβα του πασά, Τα σκαλοπάτια σου θα κάνω μαξιλάρι), του Σπύρου Περιστέρη  (Αφρικάνα, Φατμέ, Πάμε Μάρω στην Αθήνα), του Γιώργου Μητσάκη (Ο ψαράς, Το δικό μου πάπλωμα, Δεν είμαι εγώ ο Γιώργος σου) και άλλων «λαϊκών».

Ο Πολυμέρης έγραψε και ο ίδιος τραγούδια που ξεχώρισαν για την ευαισθησία τους και αγαπήθηκαν στην εποχή τους: Η κιθάρα του πατέρα, Το τραγούδι του αλήτη, Το βεσπάκι το κορίτσι μου κι εγώ, Το βαλς της μοναξιάς, Μες στη χαμηλή ταβέρνα κ.ά.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates