Σάν Σήμερα
Έφυγε ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης ή Τσάντας (1970)
Έφυγε ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης ή Τσάντας (1970)
TSANTASΕίχε γεννηθεί στο Τσανάκαλε της Μικράς Ασίας το 1902. Με τα προσφυγικά κύματα έρχεται στην Ελλάδα. Ήταν μορφωμένος και γλωσσομαθής και για το λόγο αυτό ασχολήθηκε με μεταφράσεις κειμένων.
Είναι γνωστός στο κύκλωμα της τραγουδοποιίας με το παρατσούκλι Τσάντας. Γυρνούσε στα στέκια των μουσικών στην Ίωνος με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο στίχους. Οι συνθέτες τον πλησίαζαν, ζητώντας του «υλικό» κι εκείνος άνοιγε τη τσάντα κι έβγαζε τα στιχάκια του. Πολλές φορές έγραφε κατά παραγγελία. Του υπαγόρευαν το θέμα κι εκείνος πίνοντας το καφεδάκι του στο μπαράκι του «Μάριου», έπαιρνε χαρτί και μολύβι και εκτελούσε «τας διαταγάς». Τα μεταπολεμικά χρόνια κυριάρχησε με την πένα του στη δισκογραφία και γενικότερα στο χώρο του.

Πολυγραφότατος, ευρηματικός και αστείρευτος κινήθηκε με άνεση και απλότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του τραγουδιού. Από «ελαφρολαϊκά» των Άκη Σμυρναίου (Το τελευταίο γράμμα, Ζαφείρα) και Νίκου Γούναρη (Σκαλί καλέ μου σκαλί) μέχρι βαριά λαϊκά, όπως τα Φέρτε μια κούπα με κρασί σε μουσική Απόστολου Καλδάρα, Όταν κοιμάται ο δυστυχής του Βασίλη Καραπατάκη, Απόψε μ' εγκατέλειψες του Στέλιου Χρυσίνη, Σκαλοπάτι-σκαλοπάτι και Σκαλί, σκαλί κατέβηκα του Γιώργου Λαύκα, Άναψε το τσιγάρο και Σάπιο σανίδι πάτησα του Γεράσιμου Κλουβάτου κ.α. Ξεχωριστές και πολυαγαπημένες στιγμές τα τραγούδια Η άμαξα μες την βροχή και Πεντάμορφη του Χατζηχρήστου και οι θρυλικοί Γλάροι σε μουσική Νίκου Μεϊμάρη. Κι είναι κι άλλα πολλά κι ατέλειωτα τα σουξέ που φέρουν την υπογραφή του Τσάντα: Πριν το χάραμα, Ο πιο καλός ο μαθητής, Ο κυρ-Αλέκος, Τα δειλινά, Πάει πάει, Αγωνία, Σβήσε το φως να κοιμηθούμε, Σιγανοψιχάλισμα.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates