Σάν Σήμερα
Έφυγε ο Τόλης Χάρμας (2008)
Έφυγε ο Τόλης Χάρμας (2008)
TOLHS XARMAS
O Αποστόλης Χαρμαντάς είχε γεννηθεί στο Λεωνίδιο Κυνουρίας το 1918. Από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή, πήρε μέρος στο μουσικό θέατρο, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας.
Ταυτόχρονα, με τη σύζυγό του Γαρουφαλλιά Ζέρβα (Λίτσα Χάρμα) σχημάτισαν το περίφημο Ντούο Χάρμα, που έδρεψε δάφνες στις επιθεωρήσεις αλλά και στη δισκογραφία αφού τραγούδησαν σε πρώτη εκτέλεση άσματα μυθικά των Τσιτσάνη, Μπακάλη, Χιώτη, Καλδάρα κ.ά., όπως τα: Κάποια μάνα αναστενάζει, Τρελό κορίτσι, Η Μπαρμπαριά, Τζεμιλέ κ.ά. Παράλληλα εμφανίστηκαν και σε δημοφιλείς κινηματογραφικές ταινίες της εποχής: “Έλα στο Θείο”, “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο” κ.ά. Από το 1956 που η Λίτσα Χάρμα αποσύρεται απ’ το καλλιτεχνικό προσκήνιο για να φροντίσει τα παιδιά της, ο Χάρμας θα ακολουθήσει σόλο καριέρα με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι ο Χάρμας διακρίθηκε και ως δημιουργός, καθώς πολύ όμορφα τραγούδια φέρουν την υπογραφή του: Πληροφορίες και Το ραντεβού με την Μπέλλου και τον Στελλάκη, Γκιουλ Τζαμάλ, Παπατζήδες κ.ά.

Από τα τέλη του ‘60 έως και τις αρχές του ‘80, ο Χάρμας παρέμεινε στην Αμερική, τραγουδώντας σε διάφορα ελληνικά μαγαζιά της Νέας Υόρκης, του Σικάγο. Τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν στην κυρά Ντίνα τη «Μεταξού», μια ταβέρνα στην Ακαδημία Πλάτωνος, η οποία για χάρη του Χάρμα, μετατράπηκε σε στέκι καλλιτεχνικών και δημοσιογραφικών κύκλων. Μέχρι και το φινάλε ο Χάρμας παρέμενε στις επάλξεις ηχογραφώντας ακόμη και καινούργια τραγούδια.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!