Σάν Σήμερα
Έφυγε ο Παναγιώτης Τούντας (1942)
Έφυγε ο Παναγιώτης Τούντας (1942)
TOYNTAS
Από τους κυριότερους εκπροσώπους της σμυρνέικης σχολής. Είχε γεννηθεί στη Σμύρνη το 1886. Μέλος της περίφημης Εστουδιαντίνας «Τα Πολιτάκια». Εγκαταστάθηκε στη Νέα Σμύρνη το 1923 και αμέσως ανέλαβε τη διεύθυνση του ελληνικού παραρτήματος της Odeon.
Οι δημιουργίες του –περίπου 300 τραγούδια- λόγω της μεγάλης απήχησης που είχαν, κυκλοφόρησαν απ’ όλες τις δισκογραφικές εταιρείες της εποχής, με ερμηνευτές τους κορυφαίους του είδους αλλά και νεότερους που ανακάλυπτε, καθώς από το 1931 μέχρι και το 1940 διετέλεσε μαέστρος και κατά συνέπεια και κυνηγός ταλέντων για λογαριασμό της Columbia. Αξέχαστες συνθέσεις του είναι τα: Το κουκλί της Κοκκινιάς, Η Γκαρσόνα, Η Λιλή η σκανδαλιάρα, Πασαλιμανιώτισσα, η Βαρβάρα, Είν’ ευτυχής ο άνθρωπος, Το χάρο τον αντάμωσαν, Μπήκε ο χειμώνας, Αμάν Κατερίνα μου κ.ά.

Μετά το 1934, όταν το πειραιώτικο ρεμπέτικο κέρδιζε τα πρωτεία στην προτίμηση του κοινού, χρησιμοποίησε μπουζούκια και μπαγλαμάδες στις ηχογραφήσεις του. Καθοριστικός παράγοντας για την απότομη και αναγκαστική «σιωπή» των δημιουργών της σμυρνέικης σχολής στα μεταπολεμικά χρόνια θα είναι η «φυγή» πολλών και ξακουστών εξ’ αυτών στα χρόνια της κατοχής και βέβαια η δίχως προηγούμενο, σταδιακή αλλά σαφώς ανοδική πορεία του πειραιώτικου ρεμπέτικου από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘30.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!