Το βινύλιο θέλει τη φροντίδα και τη στοργή σου

Το βινύλιο κι όσα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να διατηρήσετε ακέραια την ποιότητά του κι όχι μόνο.

Το βινύλιο επανέρχεται δυναμικά στις νεανικές καρδιές και δισκοθήκες! Ο αναλογικός ήχος του είναι σαφώς ανώτερος του ψηφιακού. Όμως, προκειμένου να διατηρήσει ακέραια την ποιότητά του απαιτείται καθημερινά λίγος χρόνος για την περιποίηση των δίσκων βινυλίου, του πικάπ και της βελόνας.


Κάθε τι πολύτιμο είναι και ευάλωτο, οπότε αυτός ο μικρός κόπος πέρα του ότι σας δένει περισσότερο συναισθηματικά με το αντικείμενο του πόθου σας, εξασφαλίζει και την μακροημέρευσή του.

Βινύλιο και φροντίδα

Σε πρώτη φάση, αποθηκεύστε τα βινύλιά σας σε κάθετη θέση και μακριά από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ κτλ.), για να μην στραβώσει η επιφάνειά τους (φαινόμενο ruffles).

Μην παραφορτώνετε τα ράφια σας, ώστε οι δίσκοι σας να έχουν χώρο να «αναπνεύσουν». Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε εξωτερικές ζελατίνες ή αν χρησιμοποιείτε, να τις αλλάζετε συχνά. Αυτό γίνεται για να αποφύγετε το φαινόμενο του πολυμερισμού, που σταδιακά μπορεί να φθείρει ή και να καταστρέψει το βινύλιο.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του βινυλίου και της βελόνας του πικάπ είναι η σκόνη που εισχωρεί παντού. Σε καμιά περίπτωση ο δίσκος που παίζετε στο πικάπ δεν πρέπει να είναι σκονισμένος, μιας και η σκόνη του μεταφέρεται στο πλατό, τη βελόνα και τα επόμενα βινύλια που θα ακούσετε.

Ειδικά η σκόνη που «προσβάλλει» την βελόνα, σταδιακά στερεοποιείται και γίνεται συμπαγής.

Καθαρισμός βελόνας

Για την βελόνα χρησιμοποιούμε υγρά ή ξηρά καθαριστικά. Απαραίτητο είναι ένα πινέλο καθαρισμού βελόνας καλής ποιότητας.

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πάντα από πίσω προς τα μπροστά, ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα να στραβώσει ή να σπάσει η βελόνα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα υγρού καθαρισμού βινυλίου, προκειμένου να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να «βυθίσετε» δύο ή τρεις φορές την βελόνα σε σφουγγάρι μικροϊνών (eraser sponge), αφήνοντας τον βραχίονα του πικάπ να πέσει απαλά.

Καθαρισμός του δίσκου

Θέτετε σε κίνηση το πλατό του πικάπ και ακουμπάτε στην επιφάνεια του βινυλίου σταθερά και κάθετα την ειδική μαλακή βούρτσα καθαρισμού δίσκου. Μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό με ένα μαλακό πανάκι χωρίς χνούδι (παρόμοιο με αυτό του καθαρισμού των γυαλιών), σε συνδυασμό με το ειδικό υγρό καθαρισμού δίσκων.

Καλό θα είναι να τοποθετείτε επάνω στο πλατό του πικάπ τις τσόχες (slipmats), που προστατεύουν το βινύλιο από την τριβή της περιστροφής, αλλά και το βοηθούν να ολισθαίνει επάνω του ευκολότερα και καλύτερα.

Η επιφάνεια και το κάλυμμα του πικάπ μπορούν να καθαρίζονται με ένα απλό πανί χωρίς χνούδι.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στη διάθεση των βινυλιολατρών τα «οικιακά» πλυντήρια δίσκων που είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό βινυλίων 33,45 και 78 στροφών με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η πρόοδος της σχετικής τεχνολογίας έχει απαλείψει κάποια μικροπροβλήματα που υπήρχαν παλαιότερα στα επαγγελματικά πλυντήρια βινυλίου τα οποία ήταν δυνατό να δημιουργήσουν κάποιες φθορές όταν η διαδικασία καθαρισμού ήταν συχνή.

Τώρα μπορείτε με απόλυτη ασφάλεια να διατηρείτε τα βινύλιά σας σε άψογη κατάσταση εφ’ όσον τηρείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Μπορείτε να εντάξετε τον καθαρισμό των βινυλίων στην ιεροτελεστία της ακρόασής τους. Με μεγάλη χαρά μπορούμε να μοιραστούμε τα μυστικά μας μαζί σας. Αρκεί μια επίσκεψη στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 24 στο Discobole!

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates