Όταν ο Μητροπάνος νοσταλγούσε τα Τζουκ Μποξ

«Οι πολύ έντονες μνήμες μου… ρίχνοντας το κέρμα στα τζουκ μποξ στα καφενεία, τα σφαιριστήρια και τις λαϊκές ταβέρνες».
Το τζουκ μποξ ξεκίνησε από την Αμερική το μακρινό 1889 όταν το εφηύρε το στέλεχος της General Electric Louis Τ. Glass και ο William S. Arnold και κατάθεσαν την πατέντα του ως "coin actuated attachment for phonographs".

Το μηχάνημα στην πρωτόγονη μορφή του τοποθετήθηκε δοκιμαστικά στο Palais Royale Saloon του San Francisco και προκάλεσε τον ενθουσιασμό των θαμώνων που μπορούσαν με ένα κέρμα μικρής αξίας να ακούσουν το ένα, τότε ,τραγούδι που το τζουκ μποξ μπορούσε να παίξει και ήταν γραμμένο σε έναν άβολο μεγάλο μεταλλικό κύλινδρο.

Η εξέλιξη έκανε το τζουκ μποξ ηλεκτρικό (1927) και από τους δίσκους των 78 στροφών πέρασε στην κυριαρχία των 45 στροφών στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Στην Ελλάδα έγινε πολύ δημοφιλές στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 παίζοντας από Rock n’ Roll έως βαριά λαϊκά τραγούδια.

Σε πολλά καφενεία και ταβέρνες δέσποζε το τζουκ μποξ και σιγά σιγά έγινε συνώνυμο της λαϊκής διασκέδασης.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Πάνο Γεραμάνη για «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή τις εμφανίσεις του στο «Zoom» το 2002 έλεγε νοσταλγώντας τα τζουκ μποξ των παιδικών του χρόνων:

«Και είναι τόσα τα τραγούδια, τόσα που θέλω να πω. Έτσι όπως ζωντανεύει η επιθυμία μου να τα ακούσω στα παιδικά μου χρόνια, ρίχνοντας το κέρμα μιας δραχμής κι αργότερα του τάληρου στα πραγματικά τζουκ μποξ στα καφενεία, τα σφαιριστήρια και τις λαϊκές ταβέρνες. Οι πολύ έντονες μνήμες μου από εκείνες τις εποχές, που ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα να ακούει τους μεγάλους τραγουδιστές της προτίμησής του στα λαϊκά μαγαζιά κι έβρισκε τον τρόπο να ρίχνει τις δραχμές στα τζουκ μποξ και να απολαμβάνει τις λαϊκές επιτυχίες πίνοντας το ούζο ή το κρασί του με λίγο μεζέ. Όλα αυτά που έζησα, με συγκινούν και με τονώνουν κι έτσι βγάζω όλο μου τον εαυτό την ώρα που τραγουδώ αυτά τα αθάνατα τραγούδια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates