Ο «Εξορκιστής» άκουγε Ρίτα Σακελαρίου

Έχει περάσει στην ιστορία του σινεμά ως ένα από τα πιο τρομακτικά θρίλερ όλων των εποχών».
«Ο Εξορκιστής» («The Exorcist»), η απόλυτη ταινία τρόμου, αν και προβλήθηκε στις αίθουσες το μακρινό 1973, θα κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φανατικών του είδους.

Η σκηνοθεσία είναι του William Friedkin, ενώ το σενάριο υπογράφει o William Peter Blatty ο οποίος είναι και ο συγγραφέας του ομώνυμου μυθιστορήματος.

Αποτελεί έως και σήμερα την κορυφαία ταινία τρόμου σε εισπράξεις ξεπερνώντας τα 400.000.000 δολάρια από την προβολή της σε όλο τον κόσμο.

Ήταν υποψήφια για δέκα Όσκαρ και εν τέλει κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και αυτό της καλύτερης μίξης ήχου.

Η ταινία παρουσιάζει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς στο σενάριο ο ένας εκ των δύο εξορκιστών είναι Έλληνας με το όνομα Πάτερ Damien Karras, τον οποίο στην ταινία υποδύεται ο Αμερικάνος ηθοποιός Jason Miller. Την μητέρα του ενσαρκώνει η 90χρονη Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Βασιλική Μαλλιαρού και τον θείο του ο εξαιρετικός Τίτος Βανδής.

Στην ταινία υπάρχει μια καθαρά ελληνική σκηνή όπου ο ήρωας επισκέπτεται την μητέρα του την ώρα που εκείνη ακούει τον ελληνικό ραδιοσταθμό της Νέας Υόρκης.

Ο σταθμός μεταδίδει εν μέσω διαφημίσεων «για τους διαμένοντες στο Brooklyn…» την νέα, τότε επιτυχία της Ρίτας Σακελαρίου «Ιστορία μου αμαρτία μου» (των Γιώργου Μανισαλή και Κώστα Ψυχογιού) τονίζοντας την χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των λαϊκών σπιτιών που είχαν δημιουργήσει οι μετανάστες στην Αμερική κατά την διάρκεια των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.

Η μητέρα του Εξορκιστή του μιλά και τον συμβουλεύει (όπως όλες οι γνήσιες Ελληνίδες μαμάδες) στα ελληνικά καθώς το ράδιο μεταδίδει και την εισαγωγή και από ένα δεύτερο ελληνικό τραγούδι που δεν είναι άλλο από το «Παραμυθάκι μου» των Μάνου Λοϊζου και Λευτέρη Παπαδόπουλου μεγάλη από τότε επιτυχία στην πατρίδα.

Έτσι θα μείνουν για πάντα αποτυπωμένες στο σελιλόιντ δυο διαχρονικές ελληνικές επιτυχίες ενταγμένες αρμονικά σε μία από τις πιο κλασικές ταινίες τρόμου του 20ου αιώνα.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates