Κάνω βόλτες με το Magic Bus

Η διαδρομή της Μαρμότας.
08/10/2017
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Nέα εργασία, νέο δρομολόγιο, μία καθημερινή μάχη με το ρολόι, άνιση πάντα γιατί ως γνωστόν ο χρόνος κατέβαλε μεγιστάνες και αυτοκρατορίες. Στην προσπάθειά μου να ανακαλύψω την πιο σύντομη διαδρομή προς το Όγδοο διέκρινα από μακριά ένα μικρό λεωφορείο. Στην αρχή πίστεψα ότι ήταν αντικατοπτρισμός μιάς και η ζέστη κυμάτιζε στην επιφάνεια της ασφάλτου και σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχα συλλέξει από το internet κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχει! Για καλή μου τύχη δεν εξαφανίστηκε όταν το πλησίασα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την πρώτη ματιά ήταν η ανεμελιά που έλαμπε στο πρόσωπο του οδηγού. Ήταν ένα νέο ευγενικό παιδί που αμέσως με κατατόπισε για το δρομολόγιο με μεγάλη ακρίβεια «Από τη στάση που σας ενδιαφέρει περνάμε στις 9 και 16’ (!) κάθε πρωί».

Αυτό το και 16’ μετρίασε την αρχική μου χαρά, προφανώς κάποιος μου έκανε φάρσα.

Ο οδηγός όμως μου χαμογέλασε και επανέλαβε «και 16’».

Το επόμενο πρωί με την ελπίδα στην καρδιά στάθηκα στην στάση δίπλα στον ηλεκτρικό. Μέ έκπληξη είδα το λεωφορείο να προβάλλει και η ώρα ήταν 9 και 16’!

Διαπίστωσα στην συνέχεια με μεγάλη ικανοποίηση ότι σταματούσε ακριβώς έξω από το Όγδοο. Μετά από λίγες ημέρες παρατήρησα ότι οι επιβάτες ήταν κάθε μέρα οι ίδιοι και μάλιστα κάθονταν στις ίδιες θέσεις! Γνωρίζονταν όλοι μεταξύ τους και αντάλλασσαν εγκάρδιες καλημέρες και τα καθημερινά τους νέα. Έτσι κατάλαβα γιατί την πρώτη φορά που εμφανίστηκα τράβηξα πάνω μου βλέμματα καχυποψίας, ήμουν ένας ξένος, μάλλον παρείσακτος. Όταν όμως οι παρουσίες μου έγιναν καθημερινές τα πρόσωπα γλύκαναν και η καλημέρα απευθυνόταν και προς το μέρος μου.

Ίσως βοήθησε και το γεγονός ότι δεν σφετερίστηκα την θέση κάποιου από τους «παλιούς», αλλά βολεύτηκα στην γαλαρία, φυσικά σταθερά στο ίδιο κάθισμα. Συμπαθητικοί κύριοι και κυρίες κάποιας ηλικίας που γυρίζουν από την λαϊκή συνθέτουν το κοινό του λεωφορείου, μπαίνουν και κατεβαίνουν στην ίδια στάση, με ένα χαιρετισμό προς τον οδηγό που μοιράζεται ανάμεσα στο σκαλοπάτι και πεζοδρόμιο.

Μπροστά μου κάθεται πάντα μία όμορφη κοπέλα είκοσι και κάτι ανοίξεων και κανενός φθινοπώρου, αγέρωχη αλλά ταυτόχρονα καταδεκτική, βοηθά με τα ψώνια της λαϊκής τα μεγαλύτερα «κορίτσια» και δίνει στο ταπεινό όχημα μιά φευγαλέα αίσθηση νεανικής ακμής και ευελιξίας που το κάνει να γλιστρά με χάρη ανάμεσα από αδέσποτους κάδους απορριμμάτων και έξαλλα Ι.Χ.

Στην διαδρομή υπάρχει μία μεγάλη, απότομη ανηφόρα, στους πρόποδες της ένας φούρνος. Οι παππούδες κατηφορίζουν για πάρουν ψωμί, αλλά για να επιστρέψουν περιμένουν το λεωφορείο που στωικά τους απαλάσσει από τον γολγοθά. Μάλιστα οι δύο στάσεις στην αρχή και στο τέλος της ανηφόρας δημιουργήθηκαν μετά από παράκληση των επιβατών μόνο γι’ αυτόν το σκοπό!

Κάθε μέρα ανεβαίνει ένας νεαρός που αφού καλημερίζει, ζητά «μια μικρή βοήθεια» που δεν λαμβάνει ποτέ. Κάθεται για μία στάση και κατεβαίνει με μία ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα μάτια που μαρτυρά ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι επανάληψης που μία άξαφνη «βοήθεια» θα το κατέστρεφε.

Το μαγικό μου λεωφορείο δεν είναι καινούργιο και εντυπωσιακό, τρέμει στο φρένο, αγκομαχά στην ανηφόρα, τρίζει όταν επιταχύνει λες και θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Μένει συχνά από βενζίνη με αποτέλεσμα να περιμένουμε να τραφεί για να συνεχίσει να μας κουβαλά στην γέρικη ράχη του. Είναι όμως το «δικό μας» λεωφορείο, που ανέχεται την πρωινή μας κακοκεφιά, τα νυσταγμένα μας βλέφαρα και την μάταιη βιασύνη μας.

Περιμένει υπομονετικά τους καθυστερημένους και το λυτρωτικό του αεράκι ζωντανεύει τα πρόσωπά μας. Είναι ο τόπος που οι άνθρωποι λένε μεγαλόφωνες καλημέρες και ανακουφίζει τα φορτωμένα με χρόνια σώματα. Η στάση μου πλησιάζει, έχω μείνει πιά μόνος, χαιρετάω μέσα από τον καθρέφτη τον οδηγό και κατεβαίνω.

Η διαδρομή της Μαρμότας έλαβε τέλος, αύριο πάλι. Που ξέρεις μου πέταξε ο φίλος μου ο Κωστάκης, για να με πειράξει, μπορεί μετά από χρόνια η στάση σου να πάρει το όνομά σου!

Γέλασα με το υπερφίαλο της πλάκας, αλλά μετά σκέφτηκα, καλύτερα εν τέλει να δίνεις το όνομά σου σε στάση παρά σε δρόμο. Οι στάσεις φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, οι δρόμοι ενίοτε τους χωρίζουν.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates