Οι Εκλογές & η «Καλαμαριά» του Σταύρου Κουγιουμτζή!

Από το σημείο που μένω στο κέντρο της Καλαμαριάς, έχω το «προνόμιο» να ακούω οτιδήποτε συμβαίνει στην κεντρική πλατεία
της πόλης, δηλαδή την Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού. Έτσι, αυτές τις μέρες άκουσα από το μπαλκόνι όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των παρατάξεων που συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές. Πολλά λόγια αλλά και πολλά τραγούδια… Ανάμεσα σε αυτά και ένα που ακούστηκε στην κεντρική συγκέντρωση της παράταξης που πλειοψήφησε τελικά, που, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να ακούγεται σε όλες τις παρόμοιες συγκεντρώσεις.

Αναφέρομαι στην «Καλαμαριά» του Σταύρου Κουγιουμτζή σε στίχους του Θανάση Παπαδόπουλου ή Μαργαρίτη, με τη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου… Τραγούδι που ηχογραφήθηκε σε δίσκο 45 στροφών το 1965.Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έζησε στην Καλαμαριά πολλά χρόνια της ζωής του… Στη δεκαετία του ’60, πριν φύγει για την Αθήνα, νοίκιαζε στην οδό Τάκη Οικονομίδη και δούλευε σαν πιανίστας στα κέντρα «Καλαμάκι» και «Καλαμίτσα». Από το 1988 και μετά την οριστική επιστροφή του από την Αθήνα, έζησε με την οικογένειά του στην οδό Μετρών

Το 1965 ηχογράφησε στη «Lyra» του Αλέκου Πατσιφά τρία τραγούδια με τη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου, που κυκλοφόρησαν σε δυο 45άρια. Στο πρώτο υπήρχαν το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», που γνώριζε ήδη τη δεύτερή του εκτέλεση, αφού ένα χρόνο πριν είχε ηχογραφηθεί από τη Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής. Το δεύτερο ήταν το χασάπικο «Άναψε τώρα τη φωτιά» σε στίχους του Θανάση Παπαδόπουλου ή Μαργαρίτη. Λίγο μετά ηχογράφησε και την «Καλαμαριά» η οποία μπήκε σε 45άρι, έχοντας στην άλλη πλευρά το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», στην ίδια εκτέλεση με τον Πουλόπουλο.

Ο χασαποσέρβικος ρυθμός και η ματζόρε κλίμακα της «Καλαμαριάς», σε συνδυασμό με τους στίχους του Θανάση Παπαδόπουλου, συνθέτουν έναν πραγματικό ύμνο για την πόλη. Ένα γιορταστικό τραγούδι που θα μπορούσε κάλλιστα να ακούγεται πριν από κάθε προεκλογική συγκέντρωση ή πριν από κάθε αγώνα των διαφόρων αθλητικών τμημάτων του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμαριά στις 23 Οκτωβρίου 1939. Ερασιτεχνικά και με το ψευδώνυμο «Μαργαρίτης» έγραψε μερικά τραγούδια, όπως αυτά που αναφέραμε αλλά και το «Όταν θα ‘ρθεις», σε δυο εκτελέσεις, με τον Γιάννη Ζανιώτη και τον Γιώργο Ζωγράφο το 1967. Εκείνη τη χρονιά, με την επιβολή της δικτατορίας, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα.     

 Η «Καλαμαριά» ηχογραφήθηκε και σε οργανική μορφή, με το μπουζούκι του Στέλιου Ζαφειρίου και συμπεριλήφθηκε το 1966 στη συλλογή «Viva Bouzouki». Η εκτέλεση με τον Πουλόπουλο εντάχθηκε το 1983 στο δίσκο «14 τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση», που επανεκδόθηκε πρόσφατα με άλλο εξώφυλλο και με τίτλο «Μη μου θυμώνεις μάτια μου». Έχει μπει επίσης σε διάφορες συλλογές του τραγουδιστή.

Πολλά χρόνια αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου 2001 στη συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς προς τιμήν του συνθέτη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα τραγούδια που ακούστηκαν, από τη φωνή του Μανώλη Χατζημανώλη, ήταν και η «Καλαμαριά». Τραγούδησαν επίσης ο Παντελής Θεοχαρίδης και η Μαρία Κουγιουμτζή, ενώ συμμετείχαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, η Μικτή Χορωδία και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του Άκη Γεροντάκη. Μπουζούκι έπαιξε ο Γιώργος Καραμφίλλης, ενώ ο υπογράφων είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στην ορχήστρα παίζοντας κιθάρα…..

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates