O Κουγιουμτζής στο Μέγαρο το 2001 – Ήμουν κι εγώ εκεί!

(VIDEO – ΟΛΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ)  Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1932 στην περιοχή του  Επταπυργίου της Θεσσαλονίκης.

Είναι, μάλλον, η πρώτη φορά που δημοσιεύεται η ακριβής ημερομηνία γέννησης του συνθέτη κι αυτό χάρις στα στοιχεία που μας παρείχε, αφειδώς, όπως πάντα, η οικογένειά του. Στις μέχρι τώρα καταχωρήσεις αναφερόταν μόνο το έτος 1932.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2001 ο Δήμος Καλαμαριάς διοργάνωσε μια μεγάλη συναυλία προς τιμήν του συνθέτη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με όλα τα μουσικά τμήματα του Δήμου και τρεις σολίστες τραγουδιστές, τους Μανώλη Χατζημανώλη, Παντελή Θεοχαρίδη και Μαρία Κουγιουμτζή. Συμμετείχαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, της οποίας την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο μαέστρος και συνθέτης Άκης Γεροντάκης, η Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου, η Μικτή Χορωδία με μαέστρο τον Γιάννη Κούκα και η Νεανική Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με μαέστρο τον Θεόδωρο Τσαμπατζίδη. Μπουζούκι έπαιξε ο Γιώργος Καραμφίλλης, ενώ ο υπογράφων είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στην ορχήστρα παίζοντας κιθάρα… Τη γενική διεύθυνση της συναυλίας είχε ο Άκης Γεροντάκης. Ο κορυφαίος συνθέτης παρακολούθησε συγκινημένος την εκδήλωση, αλλά και την πρόβα τζενεράλε, κάνοντας, διακριτικά πάντα, κάποιες τελευταίες παρατηρήσεις και συμπληρώσεις… Ήταν από τις φορές που, μετά από πολλές ημέρες και ώρες προβών, η κούραση ήταν ανύπαρκτη και παρακαλούσες, μαζοχιστικά ίσως, η πρόβα να διαρκέσει περισσότερο, για να προκύψουν κι άλλες παρατηρήσεις, για τα ακόρντα, τις πενιές, τα piano και τα forte ή για το tempo των τραγουδιών…

Οι στιγμές έχουν αποτυπωθεί για πάντα στη μνήμη – πολύ περισσότερο, αφού στη χορωδία συμμετείχαν οι γονείς και στην ορχήστρα οι φίλοι - και οι πρόβες, ευτυχώς σε video….

Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΤ 3 και προβλήθηκε λίγες μέρες μετά. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι άλλο, πέρα από το ιδιαίτερο σημείωμα του μαέστρου στο  πρόγραμμα: 

Στα χρόνια της υπομονής, στα χρόνια σαν βροχή, τότε που’ταν πέντε, ήταν έξι κι ήταν όλα καλά κι όλα ωραία μάτια μου…
Μ’ ένα πουκάμισο θαλασσί, όταν ανθίζαν πασχαλιές, δραπέτης σ’ αυτή την πόλη από μιαν αγάπη βουρκωμένη, έβλεπα τον κόσμο να μικραίνει και κάπου να νυχτώνει…              
Αχ περιστέρι μου, τώρα που θα φύγεις, μη μου θυμώνεις μάτια μου…                                             

Ήσουν ωραία κι έκανα κόμπο τη χαρά μου… παράπονο το πρώτο μεσημέρι στις 12 του Μάρτη.                                                                                                                 Του κάτω κόσμου ο ουρανός μου λέει πως δεν με ξέρεις.                                                                        
Πώς να σου πω πως η αγάπη αυτή με πεθαίνει…                                                                               
Πώς να σου πω πως είμαι ελεύθερος κι ωραίος…                                                                                    
Πώς να σου πω πως δεν έχει θέση αυτός ο τόπος για τρελούς…                                                              
Κάποιος χτύπησε την πόρτα… Αχ… πού’ναι τα χρόνια…

Όλοι εμείς οι νεώτεροι…                                                                                                                          
Σε ευχαριστούμε Σταύρο

Άκης Γεροντάκης (2001)

Η συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 5 Δεκεμβρίου 2001. Διευθύνει ο Άκης Γεροντάκης. Τραγουδούν: Μανώλης Χατζημανώλης, Παντελής Θεοχαρίδης, Μαρία Κουγιουμτζή. Μπουζούκι παίζει ο Γιώργος Καραμφίλλης. Συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, η Μικτή Χορωδία και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς και η Νεανική Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς. (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates