Ο κιθαρίστας του Χατζιδάκι και δημιουργός του Είμαι φίνο φανταράκι… δεν είναι πια κοντά μας…

Ένας πολύ σημαντικός μουσικός, ο Σπύρος Πιπεράκης, έφυγε από τη ζωή…

πριν από λίγες μέρες. Γεννήθηκε το 1931 στην Καλλιθέα της Αθήνας και το 1952 ξεκίνησε την καριέρα του σαν μουσικός. Ήταν αυτοδίδακτος κιθαρίστας, αριστερόχειρας μάλιστα, κυρίως της ελαφράς μουσικής.

Ο ίδιος έγραψε αρκετά τραγούδια όπως Αμόρε μου, έρωτά μου, με τη Ζωή Κουρούκλη, Όλοι ζηλεύουνε τον έρωτά μας, με τον Γιάννη Βογιατζή, Μανίτσα μου, μανάκι μου, με τη Νίτσα Μόλλυ, Είμαι φίνο φανταράκι με τον Γιώργο Ζαμπέτα κλπ.

Ο Πιπεράκης διέθετε ένα κουιντέτο με το οποίο συνόδευε δημοφιλείς τραγουδιστές της εποχής όπως ο Γιάννης Βογιατζής, η Νάνα Μούσχουρη, η Λάουρα κλπ. Εμφανίστηκε σε γνωστά κέντρα της Αθήνας, όπως η καλοκαιρινή Αθηναία, ενώ συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Μάνο Χατζιδάκι, τόσο σε δίσκους όσο και στις εμφανίσεις του στο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού αλλά και στο εξωτερικό.

Στο διάστημα 1965-75 δημιούργησε δικό του εργοστάσιο παραγωγής δίσκων ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ηχοληψία στην Κρατική Ραδιοφωνία, από την οποία και συνταξιοδοτήθηκε. (1) Το 1996 εκδόθηκε από την Universal το cd Ο Σπύρος Πιπεράκης παίζει Μάνο Χατζιδάκι, με ηχογραφήσεις από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60.

To 1965 o Σπύρος Πιπεράκης γράφει μουσική για την ταινία Μερικές Το Προτιμούν Χακί, σε σενάριο Κούλη Στολίγκα και σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη (ήταν και η πρώτη ταινία που υπέγραψε με το όνομά του ο γνωστός σκηνοθέτης) . Εκεί ακούγεται για πρώτη φορά και το περίφημο Φανταράκι σε στίχους του Φέρρη με τη φωνή του Γιώργου Ζαμπέτα. Πριν από λίγα χρόνια σε συνέντευξή του στη Μαρίνα Λαχανά για το Β’ πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας (η οποία ξαναμεταδόθηκε τη μέρα του θανάτου του), ο Πιπεράκης θυμήθηκε πως το τραγούδι επρόκειτο να ηχογραφηθεί με τον Γιάννη Βογιατζή. Για κάποιο λόγο όμως ο Βογιατζής δεν μπόρεσε να έρθει στο στούντιο κι έτσι ο Ζαμπέτας πρότεινε να του δώσουν 3.000 δραχμές, για να το τραγουδήσει εκείνος στην ταινία, όπως και έγινε.

Στη συνέχεια το τραγούδι κυκλοφόρησε και σε 45άρι της Philips με μεγάλη επιτυχία. Εκείνη την εποχή μάλιστα, οι εταιρείες για να προωθήσουν κάποια τραγούδια, τα έδιναν σαν promo 45άρια μαζί με το Rol . (Όπως βλέπετε «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» με τα promos . Δεν είναι σημερινό φαινόμενο). Έτσι έγινε και με το Φανταράκι.

Και στα δυο 45άρια μάλιστα, στο όνομα του στιχουργού, από λάθος- ή για λόγο που δεν γνωρίζουμε - γράφει Γ. Φέρρης. Το πρώτο 45άρι από την άλλη πλευρά είχε ένα πολύ ωραίο ορχηστρικό από την ταινία Μερικές Το Προτιμούν Χακί, με τίτλο Φυσαρμόνικες και μπουζούκια, με σολίστα στο μπουζούκι τον Γιώργο Ζαμπέτα. Στη β’ πλευρά του δίσκου του Rol η Μιμίκα Καζαντζή τραγουδούσε μια σύνθεση των Γιώργου Μανισαλή & Κώστα Ψυχογιού με τίτλο Πάρε με ξανά κοντά σου…

(1): Τάκη Καλογερόπουλου Το Λεξικό Της Ελληνικής Μουσικής (εκδόσεις Γιαλλελή 1998)


Φωτό 2: Σπύρος Πιπεράκης
Φωτό 3: Το φύλλο πορείας του Γιώργου Ζαμπέτα (1946).
Από το βιβλίο "Μεγάλοι λαϊκοί - Γιώργος Ζαμπέτας" των εκδόσεων "Τεγόπουλος-Μανιατέας" 1997.

 

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates