Χριστούγεννα, η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού

Πέρασαν κι εφέτος και αναρωτιέσαι εάν έγινε αντιληπτό το κορυφαίο μήνυμα τους, που είναι η αγάπη, η ειρήνη και η αλληλεγγύη.
Παίρνω αφορμή από το πρωτοσέλιδο της “Daily Mail” της 31ης Δεκεμβρίου του 1914: “CHRISTMAS TRUCE AT FRONT”, Χριστουγεννιάτικη ανακωχή στο μέτωπο, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Εκείνος ο πόλεμος ήταν ο πιο αιματηρός στην Ευρώπη.

Στοίχισε εκατομμύρια νεκρούς, τραυματίες, ακρωτηριασμένα νιάτα που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το νόημα αυτού του πολέμου.

Γέμισαν τα ψυχοθεραπευτήρια με χιλιάδες διαταραγμένες ψυχές από τον ανθό μιας ολοζώντανης και αθώας νιότης.

Μερικές εκατοντάδες στρατιωτών από τα αντίπαλα στρατεύματα στα γαλλοελβετικά σύνορα, άφησαν στην άκρη τις αρματωσιές τους και πέρασαν μαζί τα Χριστούγεννα, τρώγοντας, πίνοντας, χορεύοντας, παίζοντας χαρτιά, με κορυφαία στιγμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που έπαιξαν μεταξύ τους.
christmas truce
Το συγκεκριμένο γεγονός έγινε και ταινία το 2005 με τίτλο «Καλά Χριστούγεννα».

Ήταν μια απάντηση απέναντι στη θηριωδία του πολέμου, όπου το μήνυμα της αγάπης των Χριστουγέννων, έστω και στιγμιαία και μόνο στα σημεία, κέρδισε την μεγαλύτερη κτηνωδία της ανθρωπότητας που είναι ο πόλεμος.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν άρεσε στην στρατιωτική ηγεσία των εμπολέμων με αποτέλεσμα να υπάρξουν και κυρώσεις στους συμμετέχοντες σ’ αυτήν την εκδήλωση αγάπης των στρατιωτών.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο λαμπερά χρωματιστά λαμπιόνια, στολίδια, μελομακάρονα και εορταστικά τραγούδια. Τα Χριστούγεννα δεν θα έπρεπε να είναι μόνο εορταστικές στρατηγικές marketing και καταναλωτικό ξεσάλωμα, που σε απομακρύνει από τον κυρίως χαρακτήρα τους και την εσωτερικότητα του νοήματός τους.

Θα πρέπει να είναι μία περίοδος ψυχικής ενδοσκοπικής θεραπείας, αξιολόγησης αλλά και αφετηρίας, όπου ο άνθρωπος θα πρέπει να αναδιατάξει μέσα του τις παγκόσμιες εκκρεμότητες που ταλανίζουν βάναυσα την ανθρώπινη ύπαρξη και να ρίξει μια πιο τρυφερή ματιά στον διπλανό του.

Για να είμαι πιο συμβατός με το πρωτόκολλο της εορταστικής αρθρογραφίας θα πρέπει να κλείσω με ευχές αλλά όπως έχω γράψει πολλές φορές, «Δυστυχώς οι ευχές σχεδόν ποτέ δεν μας βγαίνουν».

Η αγάπη όμως πάντα βρίσκει τον δρόμο και τον τρόπο.

Καλές γιορτές, καλή πρωτοχρονιά.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates