Ο Τσιτσάνης παραμένει ολοζώντανος!

Τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας τη φωτίζει και τη λούζει ένας λαμπρός ήλιος που ακούει στο όνομα Βασίλης Τσιτσάνης.
19/01/2015
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πέρασαν εκατό χρόνια από τη γέννησή του και τριάντα ένα χρόνια από τον θάνατό του. Την περασμένη εβδομάδα και με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο γράφτηκαν δεκάδες θέματα στις εφημερίδες, άλλα τόσα αναρτήθηκαν στα sites και έγιναν αμέτρητες εκπομπές στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα σχετικά με τη ζωή του και το έργο του.

Λες και ορισμένοι άνθρωποι δεν έρχονται έτσι απλά «τυχαία» στη ζωή, αλλά τους στέλνει ο Θεός, η μοίρα, η ιστορία -πείτε το όπως θέλετε- για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο έργο. Ένα έργο το οποίο θα καταγραφεί και θα αφήσει μία σπουδαία παρακαταθήκη για τους επόμενους ενώ οι ίδιοι θα κερδίσουν ένα εισιτήριο για την αθανασία.

Επίσης, όταν αυτοί οι άνθρωποι αποχωρήσουν απ’ τη ζωή δημιουργείται σε όλους μας η αίσθηση ότι δεν έφυγαν ποτέ αλλά είναι συνέχεια φωταγωγημένοι δίπλα μας. Όσο περνούν τα χρόνια από τη φυσική τους απουσία, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα, τα αφιερώματα, οι εκδηλώσεις και τα βιβλία που θα γράφονται προς τιμή τους. Ο Τσιτσάνης και το έργο του δεν έχει ανακαλυφθεί και φυσικά δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως.

Όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι αλλά και οι ειδικοί του μουσικού πολιτισμού μοιάζουμε σαν τους αρχαιολόγους που ψάχνουν για πολλές δεκαετίες και σκάβουν για να ανακαλύψουν ένα πολύτιμο κρυμμένο μυστικό που κρύβεται βαθιά στα σπλάχνα της γης και το οποίο συνεχώς νομίζουν ότι το «τσάκωσαν» αλλά αυτό ξεφεύγει και κρύβεται όλο και πιο βαθιά.

Όλο αυτό βέβαια είναι ένα γοητευτικό ταξίδι αναζήτησης που εδραιώνει την άποψη ότι αυτό που ψάχνουμε για να βρούμε δεν είναι κάτι που έχει τελειώσει αλλά κάτι που παραμένει ολοζώντανο. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το τεράστιο μέγεθος του έργου του Τσιτσάνη.

Κάθε λέξη, κάθε γραμμή που γράφεται για τον Βασίλη Τσιτσάνη δεν είναι μία γιορτή για την ημερομηνία γέννησής του ή ένα μνημόσυνο για την ημερομηνία της αποχώρησής του αλλά μία επίκληση της συνεχούς και αδιάρρηκτης παρουσίας του.

Θα επικαλεστώ τα λόγια του Γιάννη Τσαρούχη ότι «ο Τσιτσάνης είναι η μοναδική απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό».

Διάβασε ακόμη τι είπαν για τον Τσιτσάνη κορυφαίες προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates