«Ο Ξαρχάκος ξέρει πολλά γράμματα»

Εκτός από τεράστιος συνθέτης, είναι και μια ενορχηστρωτική ιδιοφυΐα.
«Ο Ξαρχάκος ξέρει πολλά γράμματα» Φωτογραφία: Κίκα Α.Ρόκα
Είναι ορισμένες μουσικές παραστάσεις που ξεπερνούν την αίσθηση και την διαπίστωση μιας ωραίας διασκέδασης και απόλαυσης για να περάσει κάποιος ένα όμορφο Σαββατιάτικο βράδυ.

Βρέθηκα το περασμένο Σάββατο στο Gazarte, στη παράσταση του αφιερώματος στον Γιώργο Ζαμπέτα από τον Σταύρο Ξαρχάκο και τη Χαρούλα Αλεξίου. Είναι μια παράσταση που όσα χρόνια και αν περάσουν είναι πολύ δύσκολο να ξεχαστεί.

Δύο επιβλητικές προσωπικότητες συνέργησαν στην ανάδειξη του έργου του Γιώργου Ζαμπέτα, ενός μεγάλου, σημαντικού συνθέτη και δεξιοτέχνη. Είναι μια παράσταση που σε πηγαίνει σε ένα υπερκείμενο αισθητικό επίπεδο.

Ο Ξαρχάκος απέδειξε γι’ άλλη μια φορά ότι εκτός από τεράστιος συνθέτης, είναι και μια ενορχηστρωτική ιδιοφυΐα.

Ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος της παράστασης, υπάρχουν στοιχεία που εντάσσονται στη βασική δομή των συνθέσεων του Ζαμπέτα που έχουν καταβολές από jazz μουσικές, country χρώματα από Βερολινέζικα καμπαρέ του Μεσοπολέμου και ίχνη από Tiger lillies.

Ξέχωρα από το ταλέντο του, η τετραετής μαθητεία του (1967-1971) στο Παρίσι πλάι στη Nadia Boulanger και η συναναστροφή του με τον Leonard Bernstein φαίνεται ότι ήταν πολύ χρήσιμη. Όπως και οι σπουδές στο Juilliard School of music στη Νέα Υόρκη με τον David Diamond είχαν ως αποτέλεσμα να δομηθεί μια ιδιαίτερη συνθετική και μουσική προσωπικότητα.

Με τον Ξαρχάκο δεν ακούς μόνο τη μουσική αλλά τη βλέπεις κιόλας, φορώντας έναν μουσικό μανδύα όπου δημιουργεί θεατρικές φαντασιώσεις.

Δεν ακολουθεί κουρασμένες αντιλήψεις και ξεθωριασμένες μουσικές εμμονές. Διατηρεί μια ευφυή σχέση με το σώμα του και τις αριστοτεχνικές κινήσεις του όπου και οι στιγμιαίες σιωπές της ορχήστρας εναρμονίζονται με τις σιωπές του κοινού, το οποίο διατηρεί έναν απόλυτο και μεγάλο σεβασμό στο θέαμα που απολαμβάνει.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα επιβλητικό λαϊκό κονσέρτο όπου το έργο του Ζαμπέτα όχι απλά εκτίθεται αλλά αναπτύσσεται και απογειώνεται.

Μια ορχήστρα με εξαιρετικούς μουσικούς, δεξιοτέχνες όπου αναδύουν έναν ήχο συμπαγή, ισορροπημένο, απόλυτα διαδραστικό με τα δρώμενα που σε πηγαίνει σε «άλλες πολιτείες».

Η Χαρούλα αυτή η τεράστια και επιβλητική Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ίσως η κορυφαία τραγουδίστρια, κέρδισε αμέσως το κοινό και μας έδειξε ότι μπορεί πλέον να ενσωματώνει το ταλέντο της και σε άλλους ρόλους από αυτούς που ερμήνευε έως τώρα, σμίγοντας αρμονικά το τραγούδι με το θέατρο.

Η ζωή μας έχει ανάγκη από πνοές και ανάσες γλυκές αλλά και πυρωμένες για να αντιμετωπίσει τις συμπλοκές με τη καθημερινότητα.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ένας μεγάλος, εμπνευσμένος και αφηγηματικός ενορχηστρωτής αλλά «καθαρός» και «σιδερωμένος».

Κι όπως μου είπε την ώρα της παράστασης, ο καλός μου φίλος Νίκος: «Ο Ξαρχάκος ξέρει πολλά γράμματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates