My name is Bond, James Bond!

Τι συμβαίνει αν πάρουμε ένα δείγμα 10 θεατών που βγαίνουν από τις αίθουσες προβολής του Spectre;
Σε λίγες ημέρες έρχεται επιτέλους και στην Ελλάδα η τελευταία ταινία James Bond «Spectre» και χιλιάδες θαυμαστές - σινεφίλ και μη είναι έτοιμοι και εφ’ όπλου λόγχη για να βρουν ένα εισιτήριο και να την απολαύσουν.

James Bond - Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια!


Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια! Μία κολώνια που δε λέει να ξεθυμάνει ούτε να τελειώσει και παραμένει για 53 ολόκληρα χρόνια συνεχώς στη μόδα.

Άρχισε το 1962 με την πρώτη ταινία «Dr. No», με πρωταγωνιστή τον Sean Connery – ίσως τον καλύτερο James Bond όλων των εποχών – και προερχόμενη μέσα από τα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα του Ian Fleming.

Μετά την πρώτη ταινία ξεκίνησαν απανωτά οι επόμενες. «From Russia with love» (Από τη Ρωσία με αγάπη), «Thunderball» (Επιχείρηση Κεραυνός), «Goldfinger» (Χρυσοδάχτυλος) και πάει λέγοντας…

Σε κάθε νέο επεισόδιο της σειράς, ατέλειωτες ουρές σχηματίζονταν στους δρόμους έξω από τις αίθουσες προβολής, δημιουργώντας ένα παραλήρημα ακραίων αντιδράσεων.

Κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιούσε ο Bond, κάθε του συνήθεια ή οποιοδήποτε άλλο σημειολογικό στοιχείο συμπεριφοράς του, γινόταν το απόλυτο «φετίχ». Ο κόμπος της γραβάτας του, το ρολόι του, το ποτό που πίνει – ακόμη και ο τρόπος παρασκευής του δημιουργούσε αμέσως μόδα.

Μία σειρά ιδιαίτερα λαμπερή και φωταγωγημένη, σε χλιδάτο περιβάλλον, με φαντασμαγορικές τοποθεσίες, εντυπωσιακά αυτοκίνητα και ελκυστικές γυναίκες. Ότι χρειάζεται δηλαδή για να περάσει ο μέσος θεατής 2,5 ώρες ευχάριστα (είναι και μεγάλης διάρκειας βρε γαμώτο), πριν ο Bond βάλει όπως πάντα τον «κακό» στη θέση του και ζήσει τον θρίαμβό του σε μία γυναικεία αγκαλιά.

Ο Μποντ… αν θέλουμε να μπούμε λίγο πιο βαθιά


Αν θέλουμε να μπούμε λίγο πιο βαθιά από πλευράς αξιολόγησης, η σειρά διακρίνεται από έλλειψη εσωτερικότητας, χωρίς ιδιαίτερες συναισθηματικές ενδοσκοπήσεις, επιδερμική και ανώδυνη.

Πολιτικά αδιάφορη με μία διακριτική μεροληπτική «Δυτική» στάση ιδιαίτερα στην εποχή του ψυχρού πολέμου, με τον «κακό» να στοχεύει και τα δύο στρατόπεδα αλλά τελικά να σώζει τον κόσμο ένα καθαρά κοσμοπολίτικο πρόσωπο Δυτικής συμπεριφοράς και προέλευσης. Για τους ψαγμένους σινεφίλ η σειρά μπορεί να θεωρηθεί cult ενώ για τους λιγότερο απαιτητικούς ιδιαίτερα διασκεδαστική και ευχάριστη και ίσως η αντικειμενική αξιολόγηση να βρίσκεται κάπου στη μέση.

Δεν μπορεί βέβαια να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι ορισμένες ταινίες της σειράς «συνοδεύονται» από εξαιρετικές μουσικές από τους John Bary, Duran Duran, Bono, Paul McCartney and Wings και σπουδαίες ερμηνείες από τη Shirley Bassey, Nancy Sinatra, Tom Jones, Tina Turner, Adele κλπ.

Επίσης, αξιοσημείωτες είναι εξαιρετικές ερμηνείες από «κακούς» όπως των Donald Pleasence, Jonathan Pryce, Cristopher Lee, Javier Bardem και άλλων σημαντικών ηθοποιών.

Εάν θέλουμε σε βάθος χρόνου να αξιολογήσουμε μία εξαιρετική υποκριτική παρουσία με καθαρά «πραγματικά» κινηματογραφικά κριτήρια, θα πρέπει να σταθούμε στη Judi Dench στο ρόλο της «Μ» (Εμ) στη ταινία «Skyfall» όπου και μας θύμισε ότι πραγματικά «ηθοποιός σημαίνει φως».

Παρόλα αυτά εάν πάρουμε ένα «δείγμα» δέκα θεατών που βγαίνουν από τις αίθουσες προβολής του «Spectre», θα δούμε ότι όλοι κάτι περιμένουν. Ο ένας μπορεί να περιμένει ένα ταξί για να πάει σπίτι του, ένας δεύτερος στη σειρά για να πάρει το αυτοκίνητό του από το πάρκινγκ αλλά οι υπόλοιποι οκτώ σίγουρα περιμένουν πότε θα έρθει η καινούργια ταινία James Bond στην Ελλάδα.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates