Η Πειραιώτικη γραφή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Πειραιάς βαθύς». Μετά τα «Εκ Πειραιώς» και «Πειραιώτες» ολοκληρώνεται η τριλογία της πόλης-πατρίδας του ξεχωριστού συγγραφέα.
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος έχει αυτό το κάτι στη γραφή του, που προσωπικά με ιντριγκάρει και με βιδώνει στις σελίδες του. Θέλω να φτάσω στο τέλος, όχι όμως ξεφυλλίζοντας αλλά κεντράροντας τα θέματα και τις εικόνες του.

Μεταλαβιά κανονική. Απ’ όσο ξέρω το ίδιο συμβαίνει, κι ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, με πολλούς και φανατικούς αναγνώστες του.

Είναι που νιώθω κοντά μου όσα καταπιάνεται, είναι ο τρόπος που συνδυάζει την αληθινή λογοτεχνία με μια σέρτικη προσέγγιση που ενδεχομένως να σχετίζεται με τα βιώματα, τον χαρακτήρα του και την επιλογή του να μιλάει δίχως φιοριτούρες και με ουσία για τ’ ανθρώπινα.

Η γραφή του εμπεριέχει τρόπο ζωής και μια ιδεολογία που δεν εγκλωβίζεται σε πολιτικά σχήματα, αλλά σε κώδικες και αξίες που κάποτε είχαν το δικό τους υψηλό γρανάζι στο μηχάνημα της ζήσης.

Τέλος πάντως, με χαρά ενημερώθηκα για την κυκλοφορία του «Πειραιάς βαθύς» στις 10 Οκτωβρίου, που θα προεκτείνει και ολοκληρώσει την Πειραιώτικη τριλογία του.

Μακάρι το τρίτο μέρος να έχει τη φλόγα και το «μέστωμα» του πρώτου.

Γράφει το δελτίο τύπου:

Όλα αυτά έγιναν. Έγιναν κι άλλα που δεν θα μάθουμε ποτέ. Είναι κόσμος υπόγειος. Όσοι ξέρουν δεν μιλάνε. Κι όσοι μιλάνε δεν ξέρουν.

Το παρελθόν του Πειραιά είναι βαρύ. Στις αθηναϊκές εφημερίδες αναφερόταν με δέος: «Η πόλις των φρικτών εγκλημάτων», «Το βασίλειον του τρόμου», «Το λιμάνι της παρανομίας» κ.ά.

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος καταδύεται στον βυθό του μεγάλου Λιμανιού και φέρνει στην επιφάνεια τον σκληρό και βίαιο κόσμο του, μέσα από πραγματικά γεγονότα, όπως ακριβώς συνέβησαν, χωρίς μύθους και ωραιοποιήσεις.

Στη σκοτεινή εποχή του Πειραιά, κυριαρχούσαν η βία και το έγκλημα. Αν ήσουν άοπλος, ήσουν ξεγραμμένος. Ακόμα και οι πιο φιλήσυχοι πολίτες κοιμόντουσαν με το πιστόλι κάτω από το μαξιλάρι, γιατί νταήδες, συμμορίες, σωματέμποροι, λυμαίνονταν την πόλη, σκότωναν και σκοτώνονταν μεταξύ τους.

Ένα ανθολόγιο τρόμου και αίματος.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
PEIRAIAS BATHYS
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γεννήθηκε το 1947 στον Πειραιά και από μικρή ηλικία έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές στο Λιμάνι και στα γύρω μηχανουργεία. Εγκατέλειψε νωρίς δύο απόπειρες σπουδών στην Αθήνα και στο Λονδίνο και δούλεψε στη διαφήμιση μέχρι το 1990.

Βιβλία του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος: Σχέσεις (δοκίμιο 2017), Πειραιώτες (μυθιστόρημα 2016), Λίστα γάμου (θεατρικό 2016), Εκ Πειραιώς (μυθιστόρημα 2012), Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων (ιστορική βιογραφία 2009), Συλλεκτική έκδοση (νουβέλες, διηγήματα 2013), Πρόβες πολέμου (μυθιστόρημα 2014), Εγχειρίδιο βλακείας (δοκίμιο 2008), Ο άνεμος κουβάρι (μυθιστόρημα 2012), Τα παιδιά της Χελιδόνας (μυθιστόρημα 2015), 525 τάγμα πεζικού (μυθιστόρημα 2015), Αυγά μαύρα (θεατρικό 2014), Ημών των ιδίων (δοκίμιο 2008).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates