Η κατάρα του ΠΑΟΚ

Δε σηκώνει… Θαρρείς και μια μίζερη κατάρα να πλανάται πάνω απ’ τα αγωνιστικά που στο τέλος καταλήγει να τρώει τα ίδια τα σωθικά του συλλόγου.

Ο ΠΑΟΚ χάνει το φετινό πρωτάθλημα από δικά του λάθη.


Το 1993 ο εμπνευσμένος τραγουδοποιός Σταμάτης Μεσημέρης παρουσίαζε το δίσκο του «Το Άγριο Πλήθος». Σε αυτόν περιλαμβάνονταν ένα υποδειγματικό ελληνικότατο μπλουζ που την αμέσως επόμενη χρονιά, ηχογραφούνταν απ’ τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και μάλιστα έδινε και τον τίτλο στο μεγάλο του δίσκο: «Δε σηκώνει».

Ο Σταμάτης Μεσημέρης μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως τα τραγούδια, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι αλήθειες του και η μαστοριά του θα μας συντροφεύουν παντοτινά. Όσο τουλάχιστον υπάρχουν ευήκοα ώτα και ευαίσθητες καρδιές.

Η βάρκα τρύπησε και μπάζει νερά
Σαν ανεμόσκαλα για το πουθενά
Και το τσιγάρο μου δεν πιάνει φωτιά
Δε σηκώνει, δε σηκώνει…


Δε σηκώνει άλλο το ποτήρι… Ξεχείλισε! Και η σταγόνα ακόμα πέφτει βαριά… Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κουβάδες ολάκερους.

Στο τέλος οι ομάδες θα παίζουν μόνες τους. Ούτε καν τα διαρκείας δεν θα πηγαίνουν στο γήπεδο. Κι απ’ την άλλη γιατί να σε δω στην τηλεόραση όταν παίζουν μπάλα τα ξένα θηρία, που ακόμα κι αν με παραμυθιάζουν το κάνουν επαγγελματικά προσφέροντας πειστικό θέαμα.Και μάλιστα όταν πια έχω μάθει τα χούγια τους, τους παίκτες, την τακτική, την καθημερινότητά και τις λεπτομέρειές τους.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο και όσοι το αγαπούν, τελικά θα πρέπει να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πιστολέρο Ιβάν Σαββίδη και στο ντου που έκανε…Έχει δίκιο ο Μίχελ όταν λέει πως ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να μπει στο παιχνίδι για να μην μπουκάρουν όλοι οι άλλοι και φέρουν τούμπα την… Τούμπα.

Κοίτα να δεις πως προσαρμόζονται όλοι στα δεδομένα! Σαν τους Έλληνες που όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό, λόγων των δομών και των θεσμών που λειτουργούν, και συχνά κόβουν κεφάλια, καταλήγουν να είναι υποδειγματικοί εργαζόμενοι και πολίτες.

Ε, σε τα μας, συμβαίνει το ανάποδο. Ακόμα και οι εκκλησίες μετατρέπονται σε θηρία στην αρένα!

Παρακολουθώντας από παιδί το τόπι, μέσα στα γήπεδα αλλά και στη «θεωρία», θέλω να προσθέσω με τη σειρά μου, πως ο ΠΑΟΚ είναι απ’ τις ομάδες που έχουν στολίσει το ποδόσφαιρό μας.

Υπήρχαν χρονιές που οι μπαλαδόροι του μάγευαν και έκρυβαν, κυριολεκτικά την… μπάλα. Ο Μεγαλέξανδρος δεν έπαιζε μόνος του. Είχε και συνοδοιπόρους. Και στα χρόνια που ακολούθησαν, απ’ τα σπλάχνα του Δικεφάλου του Βορρά, βγήκαν ικανοί συνεχιστές του. Μπορεί όχι ίσης αξίας, σε απόλυτο βαθμό -ένας είναι ο Κούδας- αλλά οπωσδήποτε προέκυψαν προικισμένοι ποδοσφαιριστές υψηλού βεληνεκούς, που δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί κατηφόρισαν στη λάγνα Αθήνα.

Σίγουρα ο ΠΑΟΚ δικαιούται διαχρονικά περισσότερους τίτλους. Όμως πέρα απ’ τα μερτικά των άλλων σε αυτόν τον σκοπό, ένα ρόλο έπαιξε και η αρνητική εσωστρέφεια της ομάδας και ορισμένων υποστηρικτών της. Θαρρείς και μια μίζερη κατάρα να πλανάται πάνω απ’ τα αγωνιστικά που στο τέλος καταλήγει να τρώει τα ίδια τα σωθικά του συλλόγου.

Ο ΠΑΟΚ χάνει το φετινό πρωτάθλημα από δικά του λάθη. Φανταστείτε να μην είχε την τιμωρία στο ξεκίνημα και τα ατοπήματα της σεζόν που έτρεξε και τρέχει. Ίσως ακόμη κι αν έπαιζε με τον Ολυμπιακό η εξέλιξη με τον Αστέρα στην Τρίπολη να ήταν διαφορετική.

Πολλοί που πούλησαν ΠΑΟΚίλα στο παρελθόν και έγιναν σημαίες του στην ουσία, ενδεχομένως δίχως να το επιδιώκουν, εντέλει του έκαναν ζημιά.

Ανεξάρτητα απ’ τα παραπάνω, εδώ που φτάσαμε, κι αυτό αφορά όλους, ένα είναι βέβαιο:

Δε σηκώνει!

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates