Έχεις ακούσει Brahms με μπουζούκι;

(VIDEO) Μαγεία!
O Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιοχάνες Μπραμς  (Johannes Brahms) γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1833 και έφυγε στις 3 Απριλίου 1897.

Θεωρείται μια από παντοτινές τις «μορφές» της τέχνης του.

Η «μαγεία» του έδωσε και τον τίτλο σε ένα απ’ τα ξεχωριστά μυθιστορήματα της Φρανσουάζ Σαγκάν: «Σας αρέσει ο Μπραμς;» (1959). Μάλιστα μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον Ανατόλ Λίτβακ στην ομότιτλη ταινία του 1961 με πρωταγωνιστές τους Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Ιβ Μοντάν, Άντονι Πέρκινς, Μισέλ Μερσιέ, Γιούλ Μπρίνερ, Ζαν Πιέρ Κασέλ.Το «Σας αρέσει ο Μπραμς;» είχε και έχει και θεατρική πορεία.

Κάποιες στιγμές του Μπραμς, κυρίως απ’ τη σπουδή του στους «λαϊκούς Ουγγρικούς χορούς» επηρέασαν και τον κόσμο των μπουζουκιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χάρης Λεμονόπουλος, που είχε κλασικό dna, «κούμπωσε» το μπουζούκι μαζί με την υψηλή του τέχνη και τεχνική στο «άρμα» τους.

Με το θέμα καταπιάστηκε με ολοκληρωμένη ματιά και εξαιρετικό αποτέλεσμα και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης. Ο πηγαίος σολίστας και συνθέτης συνέπραξε με την ορχήστρα Failoni της Κρατικής 'Οπερας της Ουγγαρίας όπου ερμήνευσαν στο άλμπουμ Brahms & Bouzouki ,11 από τους 21 περίφημους Ουγγρικούς Χορούς.

Ο δίσκος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και ομορφιά, και υπάρχει στο youtube.

Ο Πολυκανδριώτης παρουσίασε to 1996 στο Ηρώδειο την εργασία αυτή μαζί με το «Κονσέρτο για μπουζούκι» γνωρίζοντας θερμή ανταπόκριση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates