Ανάβω όλα τα φώτα μα είναι σκοτεινά!

Θέλει βαθύ νυστέρι για να σωθεί ο ασθενής. Στην αίθουσα αναμονής άδολοι φίλοι και σωστοί συγγενείς περιμένουν με αγωνία αλλά οι ικανοί χειρουργοί… δεν φαίνονται πουθενά.
Στις 28 Φεβρουαρίου του 1960 γεννήθηκε ο Μανώλης Λιδάκης. Ερμηνευτής με χάρισμα, προσωπικότητα και ακριβές επιλογές. Πέρα από την καθάρια στάση του, ο Λιδάκης ξεχώρισε γιατί συνδύαζε μοναδικά τη λαϊκή ρίζα του με τις έντεχνες στράτες αλλά και την κρητική καταγωγή του, σε ένα ιδιότυπο γοητευτικό χαρμάνι φωνής.

Ο Λιδάκης απ’ το ξεκίνημά του αντιστάθηκε στις σειρήνες και πάλεψε για να μπορεί να λέει αυτά που θέλει η ψυχή του και ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του.

Το 1995 με τη φροντίδα του Κώστα Χατζηδουλή παρουσίασε το διπλό άλμπουμ «4 Κύκλοι Τραγουδιών» που συνάντησε θερμή υποδοχή απ’ το κοινό και την κριτική. Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα όπλα της ανάδειξης του Λιδάκη, ο αρμονικός συνδυασμός της εμπορικότητάς με την «ποιότητα».

Ο πρώτος από τους 4 κύκλους, που περιελάμβανε δημιουργίες της Βάσως Αλλαγιάννη έκλεινε με το πανέμορφο ζεϊμπέκικο «Δεν είσαι πουθενά» που αγαπήθηκε, τραγουδήθηκε και χορεύτηκε… κι εξακολουθεί να μας αφορά.

Δεν βλέπω να είναι πουθενά η λύση για ένα ποδόσφαιρο αλλά κι ένα πρωτάθλημα αξιώσεων.

Η ΑΕΚ μου φαίνεται έχει δίκιο να λέει πως πρώτα πρέπει να λήξουν τα δικαστικά και μετά να τρέχουν τα αθλητικά.

Δεν βλέπω να έχει πουθενά δίκιο ο ΠΑΟΚ και όχι μόνο για τα δικά του περσινά, αλλά μετά τα ρολό, τα μηχανάκια και τα επεισόδια στην Τούμπα, στα Γιάννενα και όπου αλλού θες ας κατεβάσουμε τα ρολά και να τελειώνουμε.

Ο Ολυμπιακός που δεν βλέπεται -αγωνιστικά-πουθενά, διαμαρτύρεται για την ποινή του, η οποία δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά έπαιξε με τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί. Όπως δηλαδή θα έκαναν όλοι οι άλλοι.

Στο άρρωστο σκηνικό που έχει στηθεί και παραμυθιάζει, δυναμιτίζει και δηλητηριάζει ακόμα και τους υγιείς φιλάθλους, ο ένας «κλέφτης» φωνάζει στον άλλο, όχι φυσικά για να σώσει το «νεκρό» αλλά για να είναι αυτός που θα κατασπαράξει τα απομεινάρια του.

Δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό που βλέπουμε, ακούμε, παρακολουθούμε, διαβάζουμε…

Στο τέλος θα καταντήσουμε όλοι άμπαλοι και λυσσασμένοι, απέναντι ο ένας στον άλλο, στοιχηματίζοντας ποιος θα φαγωθεί πρώτος.

Οι φωνές της ειλικρίνειας, της καθαρότητας, της σύνεσης, της μεθοδικής δημιουργίας, της τέχνης και τεχνικής του αθλήματος υπάρχουν αλλά δεν βρίσκουν γόνιμο πεδίο να ακουστούν… Θαρρείς και δεν είναι πουθενά.

Οι κάφροι της Ευρώπης, υψηλής και χαμηλής ποδοσφαιρικής υποστάθμης σε λίγο θα φαντάζουν άρχοντες μπροστά μας. Μόνο κάποια απ’ τα Βαλκάνια θα μπορούν να μας συναγωνιστούν… κι αυτοί όχι στα ίσια.

Θέλει βαθύ νυστέρι για να σωθεί ο ασθενής… Στην αίθουσα αναμονής άδολοι φίλοι και σωστοί συγγενείς περιμένουν με αγωνία αλλά οι ικανοί χειρουργοί… δεν φαίνονται πουθενά.

Δυστυχώς η νοοτροπία της σήψης ξεπέρασε τα όρια και έγινε καθεστώς.

Κι όπως χαρακτηριστικά έγραψε η ιδιαίτερη Βάσω Αλλαγιάννη κι ερμήνευσε μοναδικά ο Μανώλης Λιδάκης με την καρδιά και το μέταλλό του:

Σε ψάχνω μες τον κόσμο
Δεν είσαι πουθενά
Ανάβω όλα τα φώτα
Μα είναι σκοτεινά…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates