Γιώργος Σκούρτης: Απ’ τον Μαρκόπουλο και τον Ξαρχάκο στον Μενιδιάτη και τον Βοσκόπουλο

Σκληρή και αποκαλυπτική γλώσσα, χιούμορ, προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες.
Ο Γιώργος Σκούρτης πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν με το θεατρικό έργο «Οι νταντάδες», ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας μας.

Ακολούθησαν: «Οι μουσικοί», «Οι εκτελεστές», «Οι Ηθοποιοί», «Κομμάτια και θρύψαλα», «Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης», «Απεργία», «Το θρίλερ του έρωτα», η άπαιχτη ακόμα «Ιστορική τριλογία» (Η δίκη του Σωκράτη, Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα, Υπόθεση Κ.Κ.), «Εφιάλτες», επιθεωρήσεις και πολλά άλλα, γραμμένα σε μια πρωτόφαντη για το ελληνικό ρεπερτόριο σκληρή και συνάμα αποκαλυπτική γλώσσα, με πολύ χιούμορ, προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες.

Υπήρξε επίσης συγγραφέας βιβλίων καθώς και στιχουργός αγαπημένων τραγουδιών.

Από τα χρόνια του 60 μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συνθέτες μουσικούς και τραγουδιστές. Ειδικότερα με τον Γιάννη Μαρκόπουλο υπέγραψε τον κύκλο «Μετανάστες» και σκόρπια τραγούδια, ανάμεσά του, το «Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί», τραγούδια για θεατρικές παραστάσεις με τον Δήμο Μούτση (Εργατική Συμφωνία), το Σταύρο Ξαρχάκο (Κομμέντια) με τη φωνή του Ξυλούρη, κι ακόμα σκόρπια τραγούδια με τους συνθέτες Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Κατσαρό, Χρήστο Νικολόπουλο, Χρήστο Γκάρτσο, Γιάννη Ζουγανέλη, Γιάννη Σπυρόπουλο Μπαχ, Κώστα Καράλη κ.α.

Ειδικότερα με τον τελευταίο υπέγραψε λαϊκά τραγούδια για την φωνή του Μιχάλη Μενιδιάτη και βέβαια τη μεγάλη επιτυχία του Τόλη Βοσκόπουλου «Ανεπανάληπτος».

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates