Για τον Σάκη Ρουβά: «Έκαστος εφ’ ω ετάχθη»

Πολλοί είπαν: «ας ακούσουμε πρώτα και μετά να κρίνουμε». Έτσι λοιπόν, ακούσαμε και μπορούμε να μιλήσουμε.
Τόσες μέρες που γινόταν αναφορές για την απόφαση του Μίκη Θεοδωράκη να επιτρέψει στον Σάκη Ρουβά να ερμηνεύσει το έργο του «Άξιον εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν μεταξύ άλλων «ας ακούσουμε πρώτα και μετά να κρίνουμε». Έτσι λοιπόν, ακούσαμε και μπορούμε να μιλήσουμε.

Ούσα έφηβη στη δεκαετία του ’90 και ακούγοντας αποκλειστικά ελληνική μουσική, ήμουν τόσο κατ’ επιλογή όσο και κατ’ ανάγκη ανάμεσα σε εκείνους που «μεγάλωσαν» με τα τραγούδια του Ρουβά. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που τον άκουσα και τον είδα σε διάφορες εμφανίσεις του. Αν και δεν ανήκα στους φανατικούς θαυμαστές του, δεν μπορούσα παρά να μην θαυμάσω την ικανότητά του να χορεύει, να τραγουδάει και να επικοινωνεί ταυτόχρονα πάνω στη σκηνή, σκορπώντας ρίγη ικανοποίησης σε όλους εκείνους που τον ακολουθούσαν πιστά.

Ο Ρουβάς δεν έπρεπε να πλησιάσει αυτό το έργο

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η μουσική είναι μία και ότι δεν έχει όρια και περιορισμούς. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι απεριόριστες και οι ερμηνευτικές ικανότητες του κάθε καλλιτέχνη. Ο Σάκης Ρουβάς είναι εξαιρετικός σε όλα αυτά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά όχι σε αυτό που έκανε το Σάββατο που μας πέρασε στην Νέα Σμύρνη και δεν έχει να κάνει με το αν ήταν προετοιμασμένος ή απροετοίμαστος, σωστός τονικά ή φάλτσος. Αυτά είναι καθαρά μουσικολογικοί όροι και μπορούν να κρίνουν μόνο οι ειδήμονες. Ο Σάκης Ρουβάς δεν έπρεπε να πλησιάσει αυτό το έργο, μόνο και μόνο επειδή η έως τώρα καλλιτεχνική του παιδεία, τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν του επιτρέπει να καταλάβει το πραγματικό νόημα των λέξεων του Ελύτη, με αποτέλεσμα να λέει το «Άξιον εστί» απλά για να το πει. Και για να το πάρουμε από την αντίθετη μεριά, αν ένας καλλιτέχνης του οποίου η πορεία ήταν γεμάτη με συνεργασίες της λεγόμενης «έντεχνης» μουσικής αποφάσιζε ξαφνικά να βρεθεί στη σκηνή της Eurovision χορεύοντας και ζητωκραυγάζοντας, τότε όλοι θα έλεγαν «ξεφτιλίστηκε». Όπως λέει και το γνωστό ρητό «Έκαστος εφ' ω ετάχθη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates