Για τον Ρίτσο, τον Ξαρχάκο, τη Μαρινέλλα και τη «Σονάτα» τους

«Η σονάτα του σεληνόφωτος» είναι μια παράσταση που, κόντρα στις αντιξοότητες της εποχής μας, δείχνει ότι η τέχνη, αποτελεί πηγή μορφώσεως και αμέτρητων συναισθημάτων για εκείνους που ακόμα πιστεύουν στη δύναμή της!
24/11/2015

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Καλή Βανδώρου
Τον Ιανουάριο του 2015 ο -πάντα πρωτοπόρος- Σταύρος Ξαρχάκος αποφάσισε να συνθέσει τη μουσική στο έργο «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, επιλέγοντας ως ερμηνεύτρια την Μαρινέλλα. Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε στην Αθήνα και θα επαναληφθεί εννιά φορές μέσα στον Δεκέμβρη στο Gazi Music Theater, φυσικά με τη σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, ενώ στο πιάνο θα είναι ο Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Ένας συνθέτης που είναι αποδεδειγμένο ότι έχει την ικανότητα να προσαρμόζει τη μουσική του πάνω στις ανάγκες του εκάστοτε στίχου ή ποιήματος, αλλά και να επιλέγει τους ιδανικότερους συνεργάτες για τις ερμηνείες των έργων του, διάλεξε τη Μαρινέλλα για αυτήν την παράσταση, καταφέρνοντας εκείνη με τη σειρά της να σταθεί –κυριολεκτικά- στο ύψος των περιστάσεων, άλλοτε μέσω του πάθους που έβγαζε στις ερμηνείες της στη σκηνή και άλλοτε μέσω των μετρημένων φωνητικών εξάρσεων – ανάλογα πάντα με το ύφος των τραγουδιών-. Φυσικά, όλη αυτή η παράσταση δε θα μπορούσε να στηθεί χωρίς την μοναδική εκτέλεση των κομματιών διά χειρός του μεγάλο πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη, ο οποίος, βρισκόμενος σε απόλυτο συγχρονισμό με τη Μαρινέλλα και τις οδηγίες του Ξαρχάκου, αποδεικνύει ότι είναι ένας καθαρόαιμος κλασικός μουσικός. Τέλος, η σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη είναι τόσο λιτή όσο πρέπει για να ταιριάξει απόλυτα με τη μουσική του Ξαρχάκου, τα λόγια του Ρίτσου και στις ερμηνείες της Μαρινέλλας και με τη σειρά τους εκείνα να κερδίσουν τη δέουσα προσοχή από το κοινό ώστε εκείνο να μη σταματάει να χειροκροτεί τους συντελεστές κατασυγκινημένο στο τέλος της βραδιάς.

«Η σονάτα του σεληνόφωτος» είναι μια καλοφτιαγμένη παράσταση που, κόντρα στις αντιξοότητες της εποχής μας, δείχνει ότι η τέχνη, όταν αντιμετωπίζεται αμιγώς καλλιτεχνικά από όλους τους συντελεστές, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει πηγή μορφώσεως και μίξεως αμέτρητων συναισθημάτων για εκείνους που ακόμα πιστεύουν στη δύναμή της.

«Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου


Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεία: Μαρινέλλα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Πιάνο: Νεοκλής Νεοφωτίδης
Χορευτές: Αντώνης Σπορίδης, Γιάννης Σταυρόπουλος

Ηχοληψία: Γιάννης Σμυρναίος
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Ενδυματολόγος: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτογραφος: © VaGGiNet/EvaGGelia Thomakou

Info:


Gazi Music Theatre
ΙεράΟδός 7-13

Παραστάσεις:           

8, 10, 11, 12, 15, 17 Δεκεμβρίου, στις 21:00
9, 13 & 16 Δεκεμβρίου, στις 20:00

Τιμές Εισιτηρίων: 30€, 25€ , 20€, 15€ , 12€ (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Προπώληση: viva.gr, Public, IANOS, Papasotiriou, Seven spots, reload και τηλεφωνικά: 11 8 76

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates