Διάλογος Ελλάδας - Έλληνα η ελληνική συμμετοχή στη Eurovision!

Ελάχιστες φορές μού έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη δική μας εκπροσώπηση - ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού (Eurovision) και ο 63ος φαίνεται πως είναι μία από αυτές.
Λένε πως μία καινούρια μουσική πρόταση χρειάζεται και καινούρια αφτιά. Εδώ και λίγα χρόνια το ευρωπαϊκό κοινό φαίνεται πως τα έχει πλέον αποκτήσει, υιοθετώντας μια διαφορετική νοοτροπία στις μουσικές του προτιμήσεις, γεγονός στο οποίο συνηγορούν και τα νικηφόρα κάθε φορά τραγούδια.

Αυτές τις νέες «απαιτήσεις», λοιπόν, φαίνεται πως αφουγκράστηκε η ελληνική αποστολή φέτος, δημιουργώντας μία mid-tempo μπαλάντα με κινηματογραφική ενορχήστρωση και πολύ δυνατά παραδοσιακά και βαλκανικά στοιχεία σε μουσική της ερμηνεύτριας Γιάννας Τερζή και στίχους της ίδιας και του Άρη Καλημέρη.

Πρόκειται για ένα τραγούδι υφασμένο με κλωστές πατριωτικής νοσταλγίας, πλούσια ευωδιά, εικόνες, χρώματα και αύρα Ελλάδας! Στην αρχή του μουσικού «νήματος» αισθητοποιείται η χώρα μας, η οποία παροτρύνει τον Έλληνα να ανασκαλέψει την παρελθούσα ιστορία στο βυθό της για να ενστερνιστεί το μεγαλείο της, ενώ παράλληλα του εγγυάται την αδιαφιλονίκητη και στοργική «περιφρούρησή» του μέσα στη ζεστή αγκαλιά της πατρίδας του!

Στο δεύτερο κουπλέ εκδηλώνεται εκ μέρους της Ελλάδας ένα παράπονο προς όσους προσπαθούν να την υποσκελίσουν αλλοιώνοντας τις ιδιαίτερες παραδόσεις της, υποσκάπτοντας τα θεμέλια του πολιτισμού και «ξεβάφοντας το μπλε της», όπως γλαφυρά απεικονίζεται στιχουργικά. Δευτερευόντως, η πατρίδα μας ενσαρκωμένη εκφράζει την αίσθηση μοναξιάς που την κυριεύει και απορροφά κάθε ηχώ «μέσα στα βουνά της», αφού τα «σπλάχνα» της είτε έχουν μεταναστεύσει είτε την παραμελούν!

Το συνδετικό ρεφρέν, που γεφυρώνει τα δύο κουπλέ, αποδίδεται πολυφωνικά και έχει δυναμική ύμνου με έντονη εμβατηριακή μουσική υπόκρουση, ενώ φαίνεται να λειτουργεί ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Ο Έλληνας αφήνει να αναβλύσει από μέσα του ένας πίδακας εθνικής υπερηφάνειας, προτάσσοντας απερίφραστα το ελληνικό του φρόνημα και τον αλτρουισμό του, αφού «για κείνη, που είναι το τέλος και η αρχή, θα έδινε και τη ζωή του» και δε θα την πρόδιδε ποτέ, ούτε θα επέτρεπε «να σβηστεί από το χάρτη»!

Ακριβώς αυτή η εφευρετική καλλιτεχνική προσέγγιση της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Έλληνα καθώς και η απόδοσή της με τη σφραγίδα ελληνικών στίχων επενδυμένων με έναν λαογραφικό μουσικό μανδύα, δίνουν ολιστικά στη φετινή ελληνική εκπροσώπηση στη Eurovision όλα τα εχέγγυα της επιτυχίας!

Καλή επιτυχία Ελλάδα!

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates