Μπέμπης, Χιώτης, Ζαμπέτας!

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης γράφει: Γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά…
Με ρωτάει ο Γιώργος ένας νεαρός μπουζουκίστας λέγοντας μου, δάσκαλε το ‘χω;

Και του απαντώ, μεγάλε το ‘χεις… αλλά πρέπει να το παλεύεις καθημερινά.

Ο νεαρός ταλαντούχος μπουζουκίστας λέει, δάσκαλε δεν μπορώ να παίξω αργά την άσκηση… Ε τότε, του λέω, βάλε τον μετρονόμο. Με κοιτάει περίεργα και μου λέει με λαχτάρα, ναι αλλά εγώ θέλω να τρέξω. Εντάξει, του λέω, τρέξε όσο μπορείς δε θα σου κόψω εγώ τα φτερά σου, αλλά σου δίνω μια συμβουλή και αν θες άκουσε τη. Και του λέω με αγάπη, αν συνηθίσεις να παίζεις μόνο γρήγορα μοιραία θα χάσεις τη μουσικότητα σου. Μακάρι να την ακούσει. 

Ο μουσικός, η ταχύτητα & η δεξιοτεχνία


Στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας ανακαλύπτω την ημιμάθεια της νεολαίας σε όλο της το μεγαλείο, μπαίνω στην αίθουσα και μου λέει μια φοιτήτρια, σήμερα τι θα κάνουμε κύριε; Και της απαντώ, τη Φραγκοσυριανή του Μάρκου. Και ακούγετε μια φωνή να ρωτάει… Ποιανού, του Σεφερλή;

Σε μια πρόβα με τους Επόμενους είναι και ο Κώστας ο Παπαδόπουλος όταν ένας από τους Επόμενους παίζει κάποιο κομμάτι πολύ γρήγορα. Και τον ρωτάει ο Κώστας, ρε φίλε πολύ καλό αυτό που παίζεις αλλά θα πρέπει να πας σε παράσταση τσίρκου να το παρουσιάσεις.

Ο Χατζιδάκις στα 23 μου στην ηχογράφηση του δίσκου Ο Σκληρός Άπριλης του '45 μου λέει… Θανάση μουσικός ίσον ταπεινότης και κάτι ακόμη. Όταν θα μάθεις πότε να αφαιρείς, τότε θα φανεί η μεγαλοσύνη σου ως μουσικός.

Τα άκουγα και αναρωτιόμουν τότε, μα είναι έτσι ρε παιδί μου αφού όλοι της γενιάς μου τρέχαμε να ξεπεράσουμε τον Χιώτη. Κι όμως δεν σταμάτησα να τρέχω αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου το είχα ως συμβουλή και δεν βγήκα χαμένος.

Λέγανε τον Μπέμπη Θεό του μπουζουκιού είπαν τον Χιώτη Επαναστάτη του οργάνου και για τον Ζαμπέτα ότι παίζει μια πενιά και σε καρφώνει κατ' ευθείαν στην καρδιά. Ναι κι εγώ την έχω αυτή την αίσθηση αλλά αυτοί άφησαν συγκεκριμένα ηχητικά ντοκουμέντα και απέδειξαν ότι η ταχύτητα ήταν μόνο το μέσον για να δείξουν μέσα από την δεξιοτεχνία τους την ουσία της μαγείας της μουσικής τους.

Όποτε τι λες φίλε νεαρέ μουσικέ που σώνει και καλά θέλεις μόνο να τρέχεις να τρέχεις και έτσι να χάνεις την ουσία;

Να γιατί δεν πρέπει να χαϊδεύουμε με ψέματα τα αυτιά των παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates