Ευγένιος Σπαθάρης - «Η ιστορία των χρόνων μου»

Ο Ευγένιος Σπαθάρης έφυγε από τη ζωή στις 9 Μαΐου του 2009, σε ηλικία 85 ετών.
Στην εκπομπή «Η ιστορία των χρόνων μου» ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης αυτοπαρουσιάζεται εστιάζοντας την αφήγησή του στο 1959, χρονιά σταθμό για την καλλιτεχνική του πορεία.

Όπως επισημαίνει, είναι η εποχή που ο κινηματογράφος κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και οι γειτονιές, όπου ο κόσμος αγκάλιαζε το θέατρο σκιών επί δεκαετίες, εκλείπουν η μία μετά την άλλη. Αφουγκραζόμενος τις αλλαγές του καιρού του, ο Ευγένιος Σπαθάρης μεταφέρεται από τις αλάνες και τις μάντρες στις αίθουσες των κινηματογράφων, ανεβάζοντας με τεράστια επιτυχία παραστάσεις Καραγκιόζη. Εκτενής είναι η αναφορά στην παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», που παρουσίασε το 1959 στο Παρίσι προσκεκλημένος του «Θεάτρου των Εθνών» - διεθνούς φεστιβάλ σε ετήσια βάση.

Την αφήγησή του πλαισιώνουν πλάνα αρχείου με τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως η προικοδότηση απόρων κορασίδων στην Άνδρο από το βασιλικό ζεύγος, η εκτόξευση του σοβιετικού κοσμικού πυραύλου «Λούνικ», η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στην Αθήνα και οι πανηγυρισμοί για την ανεξαρτησία της Κύπρου, γεγονότα που ενέταξε με ευφάνταστο τρόπο στο θεματολόγιο των παραστάσεών του.

Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις Καραγκιόζη με τη χαρακτηριστική φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!