Πηγή Λυκούδη & Αλεξάνδρα Gravas στο Ogdoo.gr

(PHOTOS) Η ξεχωριστή συνθέτρια και η διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο μιλούν για τη συνεργασία τους, που έχει καλό σκοπό.
Η διεθνούς φήμης mezzo soprano Alexandra Gravas, θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά το μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη «Νανούρισμα στο γιο μου» του Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση της Έρας Σαββαΐδου.

Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι...
Άφοβος σαν θαλασσινός, μάστορας δημιουργός,
φιλόσοφος γνώστης και καλλιτέχνης τολμηρός• έτσι να γίνεις...
Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι...

Η συναυλία θα γίνει για καλό σκοπό και οι δυο ξεχωριστές Ελληνίδες, Πηγή Λυκούδη & Αλεξάνδρα Gravas, μιλούν στο Ogdoo.gr για τη συνεργασία τους.
likoudi gravas

Πηγή Λυκούδη


Κυρία Λυκούδη σε αυτή τη συναυλία της 11ης Ιανουαρίου θ’ ακούσουμε για πρώτη φορά μελοποιημένο από εσάς «Το νανούρισμα στον γιο μου» του Ναζίμ Χικμέτ, ερμηνευμένο από την διεθνούς φήμης mezzo soprano Alexandra Gravas. Μιλήστε μας γι’ αυτό το έργο σας και τη συνεργασία σας μαζί της.
Διαβάζοντας και ανακαλύπτοντας την ποίηση του σημαντικού Τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, ο οποίος γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1902 στη Θεσσαλονίκη και έφυγε στις 3 Ιουνίου 1963 στη Μόσχα, σε ηλικία 61 ετών, συναντήθηκα, μέσα από το ποίημα του «Νανούρισμα στο γιο μου», με την ομορφιά του να εκφράζει ένας άντρας την ανάγκη του να σταθεί στοργικά δίπλα στην κούνια του παιδιού του. Να εκφράσει τις σκέψεις του, και τα συναισθήματά του αβίαστα, γλυκά και με έναν λόγο γεμάτο μουσικότητά. Μέσα στο νανούρισμα αυτό προβάλλουν οι ευχές του πατέρα που δεν αφορούν πλούτη, ομορφιά, δόξα, αλλά διαφορετικές αξίες: εσωτερική καλλιέργεια, ψυχικές δυνάμεις όπως αφοβία, τόλμη, δημιουργικότητα. Ηθικές αξίες που τις διακρίνουν γνώση, ομορφιά, πίστη, σταθερότητα, τόλμη, αγωνιστικότητα. Θα ήθελα να αφιερώσω το μελοποιημένο αυτό ποίημα σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στα παιδιά που η εποχή μας τα αναγκάζει να μεγαλώνουν γρήγορα, που η προσφυγιά οδηγεί πολλά από αυτά να στερηθούν βίαια την ανάγκη αυτής της αγκαλιάς και του γλυκού, αλλά γεμάτου παρότρυνση λόγου για τα όμορφα της ζωής.

Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ για την ερμηνεία του άλλη προσέγγιση από αυτήν της σπουδαίας mezzo soprano Alexandras Gravas. Η γεμάτη μελωδικότητα, λυρικότητα και άρτια τεχνική της, απέδωσε στο νανούρισμα όλα όσα ήθελα να τονίσω μέσα από τη μουσική! Η λαχτάρα της να ακούσει την οπτική γωνία του συνθέτη για το έργο και να μπει όσο πιο ουσιαστικά μπορεί σε αυτό, είναι κάτι που με κάνει να την σέβομαι και να την εκτιμώ βαθιά. Ενώ προσθέτει στην ερμηνεία της όλη την πείρα που κουβαλά από τη μεγάλη διαδρομή της, αυτό δεν την οδηγεί στο να επιβάλλει την οπτική της γωνία, αλλά αντίθετα στο να ψάχνει τι καινούριο μπορεί να ανακαλύψει για να προσεγγίσει τη νέα γραφή που έχει μπροστά της. Αυτό είναι κάτι το οποίο είχα διακρίνει και εκτιμήσει πολύ από την πρώτη μας συνεργασία με το έργο μου Ορατόριο Προσευχή, το οποίο παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και ήταν και η αφορμή της μουσικής μας συνάντησής.

Μας έχετε συνηθίσει να μελοποιείτε με έναν ιδιαίτερο τρόπο την ποίηση. Πείτε μας τι σημαίνει για εσάς η μελοποίησή ενός ποιήματος;
Για μένα μελοποίηση σημαίνει να μη φέρεις το ποίημα εκεί που σε βολεύει, αλλά να το αφήσεις να σε πάει εκεί που μπορεί να ανασάνει. Τότε αποκαλύπτεις την ψυχή του και νιώθεις το ταίριασμα με τη μουσική να ‘ναι τέτοιο που να μην γινόταν να είναι κάποιο άλλο. Σαν τον μεγάλο έρωτα!

Σε αυτή τη συναυλία, θα είναι για ακόμα μία φορά μαζί σας η Γεωργία Αγγέλου. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας μαζί της, καθώς και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.
Έχω τη χαρά για μία ακόμα φορά να συνεργάζομαι με την Γεωργία Αγγέλου. Μία ερμηνεύτρια της νέας γενιάς που προσωπικά πιστεύω πως έχει πολλή και σημαντική διαδρομή μπροστά της. Την έχω γνωρίσει και συνεργαστεί από τα πρώτα της βήματα. Είναι μία ερμηνεύτρια με ιδιαίτερη φωνή. Έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να επικοινωνεί τα τραγούδια στον κόσμο, έχει καλλιτεχνικό ήθος και μόρφωση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βγαίνουν στην ερμηνεία της και νιώθω πως πάει πολύ στη γραφή μου. Σε αυτή την ιδιαίτερη συναυλία συμμετέχει και ο Κώστας Χατζηκυριάκος - Σβώκος, με τον οποία πρόσφατα έχουμε συνεργαστεί. Η μαχητικότητα και η αντίδρασή του στα καθημερινά κακώς κείμενα του δίνουν τη δυνατότητα μιας άλλης ερμηνευτικής ματιάς στα δύο ομότιτλα τραγούδια μου σε ποίηση του Γιώργου του Σεφέρη, «Θεατρίνοι Μ.Α.» και «Το απομεσήμερο ενός φαύλου», απόδοση που ταιριάζει απόλυτα τόσο στο λόγο του ποιητή, όσο και στην ιδιοσυγκρασία του ερμηνευτή. Επίσης μαζί μου είναι και εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί. Ο Άγγελος Κουσάκης στα κρουστά, ο Σταύρος Παργινός στο cello και ο Δημήτρης Νάσσιος στις κιθάρες. Η συναυλία μας αυτή διοργανώνεται από την Διεθνή εθελοντική οργάνωση Lions Νοτίου Ελλάδος και Νήσων. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για το σημαντικό κοινωνικό τους έργο και κυρίως σε θέματα που αφορούν τα παιδιά. Γι’ αυτό και ο τίτλος της παράστασής μας, «Κράτα στην αγκαλιά σου το παιδί». Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές που συμμετέχουν σε αυτό με όλη τους την αλήθεια!
aggelou
Ποια τα επόμενα σχέδια σας;
Προφανώς είμαι εστιασμένη στην πολλαπλή παρουσίαση των δύο τελευταίων έργων μου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

α. Σε αυτή που εκδόθηκε σε ένα συλλεκτικό για τα δεδομένα βιβλίο - cd με τίτλο «Ο πόνος όλου του κόσμου».
 
Έχουν γίνει ήδη τρεις παρουσιάσεις. Η πρώτη παρουσίαση του 2019 θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ο «Πόνος όλου του Κόσμου» συμμετέχει στην καθιερωμένη και ψηφισμένη από τη βουλή των Ελλήνων εκδήλωση της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών για τη Διεθνή Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς. Και αυτά τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Alexandra Gravas και ο Γρηγόρης Βαλτινός με τη χαρακτηριστική εκφραστική ευαισθησία του. Για το 2019 προβλέπονται παρουσιάσεις στην περιφέρεια αλλά κυρίως στο εξωτερικό (Παρίσι, Βερολίνο Ισραήλ κ.ά.).

β. Το ορατόριο Προσευχή. Όπως ήδη σας ανέφερα, το τελευταίο αυτό συμφωνικό έργο μου άρχισε το ταξίδι του με χαρακτηριστική επιτυχία στις 9 Δεκεμβρίου 2017 στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρύσανθου Αλησάφη. Ερμήνευσαν η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Alexandra Gravas και ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας. Συμμετείχε ο βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη. Το λιμπρέτο του έργου είναι βασιζόμενο στην ορθόδοξη υμνολογία των Θεομητορικών και το σύνολο των Δεσποτικών και εορτών, διατηρεί την Αλεξανδρινή γλώσσα, και έχει ενσωματωμένους δύο ύμνους από τη λαϊκή παράδοση της Μικράς Ασίας και της Κύπρου. Ο επόμενος σταθμός η Θεσσαλονίκη μας, ο μεθεπόμενος η Γενεύη και έπονται το Παρίσι και το Λονδίνο.

Ευχή μας, είναι η Προσευχή να ακουστεί και στην καλλίστη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Ευχή μας επίσης είναι να ευοδωθούν οι αρχικές θετικές συνεννοήσεις και να ταξιδέψουν και τα δύο έργα στις Η.Π.Α. Οι προσπάθειές μας να ακουστούν τα έργα αυτά και εκτός Ελλάδος βασίζονται στην πεποίθηση μου ότι η Ελλάδα μπορεί να αναμετρηθεί προβάλλοντας τον πολιτισμό της και τη δημιουργική οντότητα των ανθρώπων της.
likoudi

Alexandra Gravas


Κυρία Gravas πώς και πότε ανταμώσατε με τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη; Την βρήκατε ή σας βρήκε;
Βρεθήκαμε με την Πηγή Λυκούδη πριν περίπου 2 χρόνια. Άκουσα και είδα κάποια από τα έργα της, που μου πρότεινε να τραγουδήσω και καταλήξαμε στην πρώτη μας συνεργασία τον Δεκέμβριο του 2017- στην πρεμιέρα του έργου της Ορατόριο Προσευχή. Ένα εκπληκτικό συμφωνικό έργο σαν καλούπι γραμμένο για τη φωνή μου. Την ευχαριστώ για αυτή την πνευματική και μουσική εμπειρία.

Στην συναυλία που θα γίνει στις 11 Γενάρη στην αίθουσα του ιστορικού συλλόγου «Παρνασσός» με τίτλο «Κράτα στην αγκαλιά σου το παιδί» έχω τη χαρά να ερμηνεύσω σε παγκόσμια πρεμιέρα το «Νανούρισμα στο γιό μου» σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ, μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη και ακόμα 4 τραγούδια της, σε στίχους δικούς της από τον πρώτο κύκλο τραγουδιών της με τίτλο «Άγγελοι οι φίλοι μου». Τραγούδια με ιδιαίτερη λυρικότητα, ποιητική και μουσική ευαισθησία.

Πείτε μας αν εντοπίσατε ομοιότητες ή διαφορές στα έργα της με τους άλλους γνωστούς Έλληνες συνθέτες που έχετε συνεργαστεί;
Εάν έβρισκα ομοιότητες δεν θα ήταν η Πηγή Λυκούδη. Η αυθεντικότητα κάνει τη διαφορά και καθορίζει το όνομα ενός συνθέτη ή συνθέτριας και κάθε ερμηνευτή. Και τη διαφορά πάντα ψάχνω! Όταν ένας συνθέτης ή συνθέτρια μπορεί να μου εμπιστευτεί κομμάτια τα οποία εμπλουτίζουν τον μουσικό μου ορίζοντα, τότε αυτό με αγγίζει και με ενδιαφέρει. Εάν θέλω να τραγουδήσω Θεοδωράκη ή Χατζιδάκι, τότε καλύτερα να τραγουδήσω τα γνήσια τραγούδια και όχι κόπιες από άλλους δημιουργούς. Την ανάλυση θα την αναλάβουν οι μουσικολόγοι, που είναι άλλωστε και η δουλειά τους.

Με δεδομένο ότι ζείτε και κινείστε καλλιτεχνικά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αρκετό χρόνο στο εξωτερικό, πείτε μας, η Ελλάδα αντέχει στη σύγκριση της υποδομής, υποδοχής και των ευκαιριών που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνέχιση της λαμπρής σταδιοδρομίας, ενός καλλιτέχνη του δικού σας βεληνεκούς;
Εγώ ανήκω καλλιτεχνικά σε ένα διεθνή χώρο. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γερμανία και μετά με σπουδές στο Λονδίνο, ο δρόμος μου ήταν καθορισμένος από την αρχή. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ήμουν με μια βαλίτσα και ακολουθούσα τις δουλειές στα κράτη που με φώναζαν να τραγουδήσω. Αυτό δεν άλλαξε μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να έρχομαι πιο συχνά στην πατρίδα Ελλάδα όχι μόνο για διακοπές, αλλά κυρίως για να τραγουδήσω. Κάτι που το ήθελα πάντα πολύ. Η σύγκριση των υποδομών και των ευκαιριών της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η κλασσική μουσική είναι ένα μεγάλο κομμάτι της κουλτούρας και παιδείας των ανθρώπων δεν μπορεί έτσι εύκολα να συγκριθεί. Εύκολο θα ήταν να σας πω, «ναι στην Ελλάδα δεν έχει αυτό και αυτό!». Αλλά είναι λάθος να το κάνουμε αυτό. Η ιστορία, η ανάπτυξη και η συντήρηση μιας μουσικής κουλτούρας είναι κάτι που θέλει χρόνο, λεφτά, υπομονή και συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση.

Η πρόσφατη δισκογραφική σας δουλειά Songbook 2 #Discoveries ήδη έχει ξεκινήσει με επιτυχία τη διαδρομή της. Ποια ανάγκη σας οδήγησε στις συγκεκριμένες επιλογές τραγουδιών και πως προέκυψε ο τίτλος του c.d.;
Κάθε τραγούδι με βρήκε, το αγάπησα και το μοιραστικά στο καινούριο μου CD Songbook 2 #Discoveries. Είναι μουσικές συναντήσεις και ανακαλύψεις που έκανα τα τελευταία 4 χρόνια στις συναυλίες μου ανά τον κόσμο από Μεξικό, Ελλάδα, Κίνα, Μέση Ανατολή, Γαλλία, Ισπανία, Μικρά Ασία και Γερμανία. Χαίρομαι που θα γίνει η παρουσίαση και στην Ελλάδα στις 7 Φεβρουαρίου!
gravas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates