Νίκος Ορδουλίδης: «Η αισθητική της λαϊκής μουσικής & η περίπτωση του πιάνου»

Μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τον Νίκο Ορδουλίδη, μουσικολόγο και διδάκτορα του πανεπιστημίου του Leeds της Αγγλίας.

«Η εποχή του ρεμπέτικου» στην Θεσσαλονίκη


Σε μια μεγάλη εκδήλωση με πολλούς συμμετέχοντες, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στη μουσική σκηνή «Πριγκηπέσσα» της Θεσσαλονίκης ο δίσκος του μουσικολόγου και διδάκτορα του πανεπιστημίου του Leeds της Αγγλίας, Νίκου Ορδουλίδη «Η εποχή του ρεμπέτικου», που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι:

- Γιώργος Κοκκώνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου
- Μαρία Ζουμπούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου
- Λόλα Τότσιου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Θα ακολουθήσει συναυλία με δώδεκα τραγουδιστές από διαφορετικούς μουσικούς χώρους (από το παραδοσιακό τραγούδι, μέχρι το «βαρύ» λαϊκό, αλλά και τη rock μουσική), όπως οι Στεφανία Γατσάκου, Γιάννης Διονυσίου, Ιφιγένεια Ιωάννου, Ανδρέας Καρακότας, Αλίκη Κελεμουρίδου, Αλέκος Κιζιρίδης, Χρήστος Μαστέλος, Εύα Μισοκέφαλου, Κική Σαββίδου, Εύη Σιαμαντά, Παναγιώτης Τουρνάς και ο Παναγιώτης Τσίρος.

Συνέντευξη με τον Νίκο Ορδουλίδη


Με αυτή την αφορμή, βρεθήκαμε με τον Νίκο Ορδουλίδη στο χώρο που ηχογραφήθηκε ο δίσκος, στο εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων πιάνων του Πάνου Ιωαννίδη στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής και συζητήσαμε τόσο για την εκδήλωση της Δευτέρας, όσο και για αρκετά άλλα, ενδιαφέροντα πιστεύω, θέματα, που σχετίζονται με το λαϊκό πιάνο. Στο τέλος της κουβέντας ο Νίκος Ορδουλίδης μας χάρισε δυο μοναδικές ερμηνείες στο «Ούζο χασίς και άλλα παραμύθια» (που αποτελεί τη διασκευή του στο «Ούζο χασίς» του Μίνωα Μάτσα), καθώς και σε ένα τραγούδι από μια διαφορετική εποχή, στο «Καλοκαίρι το μορτάκι» του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Άκου Δασκαλόπουλου.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη, ενώ οφείλουμε πολλές ευχαριστίες τόσο στον Πάνο Ιωαννίδη για την πολύ ζεστή φιλοξενία, όσο και στον Θοδωρή Χαϊκάλη για την βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση της κουβέντας μας.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates