Mottet: «Η τέχνη είναι καταφύγιο και λύτρωση»

Μιλούν στο Ogdoo.gr
Οι Mottet είναι ένα συγκρότημα διαφορετικό από τα άλλα. Αγαπούν τη μουσική σε όλες της τις παραμέτρους, γι' αυτό και στις επαγγελματικές τους κινήσεις, φροντίζουν πάντα να προκαλούν αίσθηση τόσο με τις επιλογές των τραγουδιών που διασκευάζουν, όσο και με τις εξαιρετικές συνεργασίες τους με άλλους καλλιτέχνες. Τις Παρασκευές του Φεβρουαρίου θα βρεθούν στην σκηνή του El Converto, παρέα με τέσσερις διαφορετικούς καλεσμένους, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα έκπληξη. Περισσότερες λεπτομέρειες, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς αποφασίσατε να ενώσετε τις δυνάμεις σας και να δημιουργήσετε τους Mottet;
Ήταν κάτι που προέκυψε από την προσωπική ανάγκη μας να παίξουμε μουσικές που αγαπάμε και να τις παρουσιάσουμε ζωντανά σε κοινό. Τραγούδια που πιθανόν θα δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε με καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ως και μουσικές που θεωρούμε ότι μπορούν να είναι μια καλλιτεχνική πρόταση.

Έχουνε περάσει τρία χρόνια από τότε που φτιάξατε το συγκρότημά σας. Έχετε ζήσει έντονες στιγμές; Αν ναι, πείτε μου κάποιες από αυτές;
Από τις πιο έντονες είναι σίγουρα η στιγμή που ακούσαμε τραγούδι μας στον ραδιοφωνικό αέρα! Είναι απερίγραπτο το συναίσθημα του να νοιώθεις ότι η «φωνή» σου αναμεταδίδεται και βρίσκει αποδέκτες. Μια πολύ όμορφη στιγμή επίσης ήταν κι η παρουσίαση του δίσκου αυτού, όπου νοιώσαμε την πολύ ζεστή αγκαλιά του κοινού που μας ακολουθεί.

Υπήρξε μια αφορμή για να απογοητευτείτε και να πείτε «Σταματάμε, ό,τι κάναμε, κάναμε»;
Όχι, δεν υπήρξε.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι ανήκετε σε ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος ή είστε γενικά πιο ανοιχτοί σε ύφη;
Δεν θα έλεγα ότι ανήκουμε σ’ ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος και ως εκ τούτου δυσκολευόμαστε να περιγράψουμε τη μουσική που παίζουμε όταν αυτό μας ζητείται. Σ’ αυτό ευτυχώς βοηθά η  τεχνολογία ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε «μπες στο youtube να καταλάβεις!» 

Στα προγράμματά σας, κάνετε ιδιαίτερες διασκευές σε αγαπημένα κομμάτια, ξένα και ελληνικά. Πείτε μου έναν τίτλο τραγουδιού που δεν έχετε ακόμα διασκευάσει, αλλά που θα θέλατε να κάνετε άμεσα.
Το «Όταν έρχονται τα σύννεφα» του Χατζιδάκι.

Πόσο εύκολο είναι για ένα συγκρότημα σαν το δικό σας να επιβιώσει / επιβληθεί στην εποχή μας όπου όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα;
Το να επιβληθείς στη συνείδηση του κόσμου ήταν δύσκολο ανεξάρτητα από την εποχή. Το να επιβιώσει είναι κάτι διαφορετικό. Και για τα δύο κανείς δεν σου στρώνει χαλί και σου λέει πέρασε.  Θέλει επιμονή και πίστη. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και θεωρούμε ότι έχουμε κι από τα δύο. 

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ψηφιακά η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Σ’ όλον τον κόσμο», έναν επίσης ευρηματικό τίτλο. Είστε αρκετά φιλόδοξοι, ώστε να πιστεύετε ότι θα ακουστείτε παντού; Γιατί αυτό, αν μη τι άλλο, είναι άκρως ελπιδοφόρο!
Ωραία ερώτηση! Η πρόθεση μας είναι να ταξιδέψουμε με την μουσική μας σε όλο τον κόσμο τούς ακροατές της δουλειάς αυτής. Τώρα, αν βοηθήσουν οι συγκυρίες και γίνει το θαύμα να ακουστεί κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο δεν θα μας πειράξει καθόλου!

Ας μιλήσουμε για την καινούρια σας παράσταση, το «Thank god is Friday». Από τον τίτλο και μόνο, είναι κατανοητή η πρωτοτυπία που έχετε ως μπάντα. Τι θα ακούσουμε, λοιπόν, εκεί;
Ο τίτλος της προέκυψε εξαιτίας του ότι για αρκετό καιρό δίναμε παραστάσεις Κυριακές, οπότε κάναμε αυτό το λογοπαίγνιο. Τις Παρασκευές του Φεβρουαρίου, λοιπόν, που θα βρισκόμαστε στην πολύ ζεστή και φιλόξενη σκηνή του El Convento, θα παρουσιάσουμε κομμάτια από την πρώτη δισκογραφική δουλειά
μας, καθώς και διασκευές κομματιών που αγαπάμε από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο. Εννοείται ότι δεν μπορούμε να  γίνουμε περισσότερο αποκαλυπτικοί για να υπάρχει κι ένα μυστήριο! Επίσης θα έχουμε την χαρά και την τιμή, εκτός της Ξένιας Γαργάλη, να πλαισιώνουμε και από έναν εξαιρετικό ερμηνευτή-καλεσμένο σε κάθε εμφάνιση. Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, Δώρος Δημοσθένους, Ελένη Πέτα και Πέννυ Μπαλτατζή.

Αν υποθέσουμε ότι έχετε δίπλα σας μια χρονομηχανή, θα μπαίνατε μέσα; Αν ναι, σε ποιά εποχή θα θέλατε να βρεθείτε;
Αν είχαμε αυτή τη μηχανή νομίζω δεν θα σταματάγαμε να Ταξιδεύουμε. Έχετε δει την ταινία «Midnight in Paris» του μεγάλου Woody Allen; Απαντά με ένα πολύ ωραίο τρόπο στην ερώτηση αυτή.

Κλείστε την κουβέντα μας με τον τρόπο που θέλετε...
Η τέχνη είναι καταφύγιο και λύτρωση και σε δύσκολες εποχές η ανάγκη αυτή είναι πιο έντονη. Γίνονται ωραία πράγματα γύρω μας. Ας είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να τα ανακαλύψουμε.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates