Η βιολονίστα Ελένη Παπαδοπούλου μιλά στο Ogdoo.gr

H καταξιωμένη μουσικός μάς δίνει μια ιδέα για το τι θα δούμε αύριο στον IANO
Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 21:30 ο Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), ο Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο), η Ελένη Παπαδοπούλου (βιολί), ο Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο) και το κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών που αποτελείται από τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, τον βιολίστα Πάρη Αναστασιάδη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη, παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) συναυλία με έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη για τρίο (βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο), κουαρτέτο εγχόρδων, ντουέτο (βιολί, πιάνο), σόλο πιάνο και σόλο βιολί.

Με αφορμή την αυριανό γεγονός η βιολονίστα Ελένη Παπαδοπούλου μιλά στο Ogdoo.gr και μας δίνει μία μικρή γεύση για το τι θα δούμε στον IANO

Τι θα δούμε το Σάββατο το βράδυ;
Η βραδιά αυτή είναι αποτέλεσμα ομαδικής μουσικής και ερμηνευτικής δουλειάς μεταξύ επτά μουσικών και διαφορετικών συνδυασμών οργάνων με μοναδικό στόχο να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο το εύρος της εργογραφίας των συνθέσεων μουσικής δωματίου διαφορετικών περιόδων του συνθέτη ώστε να γνωρίσει το κοινό το έργο του.

Πως πήρατε την απόφαση να ερμηνεύσετε τα έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη;
O Νίκος Καρατζάς ανέλαβε αφιλοκερδώς όλη την διοργάνωση αυτής της βραδιάς, μου ανέθεσε, και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό, την οργάνωση (μουσική) του αφιερώματος στα έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία αυτή είναι προς τιμήν του φίλου του Μίκη Θεοδωράκη. Πήραμε την απόφαση να ερμηνεύσουμε έργα που εκτείνονται καθ' όλη την διάρκεια της συνθετικής του διαδρομής, από τα 18 του χρόνια κι έπειτα. Ήταν μια τεράστια ευκαιρία να παίξουμε έργα λιγότερο ή περισσότερο γνωστά του τεράστιου αυτού συνθέτη.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τα έργα που θα ερμηνεύσετε και για το ποιοι θα είναι μαζί σας;
Θα ακουστούν:

Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο: Γραμμένο τον Φεβρουάριο του 1947 φέρει στις σελίδες του την ένταση και τις αποχρώσεις ταραγμένων εποχών. Τα όργανα με ευδιάκριτους ρόλους συμμετέχουν σε έναν ώριμο διάλογο που έχει ως αντικείμενο το καθετί που απασχολεί τον συνθέτη εκείνη την εποχή. Το έργο ξεχωρίζει για την συνύπαρξη των μουσικών, αισθητικών, συναισθηματικών και φιλοσοφικών συγκρούσεων.

Σονατίνα για βιολί και πιάνο αρ 1. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο σονατίνες (αρ1,αρ2) του συνθέτη είναι και τα πιο πολυπαιγμένα έργα. Ο τρόπος που ο Μίκης Θεοδωράκης χειρίζεται το μέγα θέμα της ελληνικότητας που απασχόλησε όλους τους Έλληνες συνθέτες από τον 19 αιώνα μέχρι σήμερα είναι μοναδικός. Αποτελούν την πλέον υγιή έκφραση της ελληνικότητας στη μέση του 20 αιώνα και επανατοποθετούν το νεοελληνικό μουσικό λεξιλόγιο στα διεθνή συγγράμματα. Ακραίες και πολλές αντιθέσεις ισορροπούν με φυσικότητα

Κουαρτέτο για έγχορδα αρ.4,Μαζα. Έχοντας βρεθεί σε σκόρπιες σελίδες, χρειάστηκε ειδική επεξεργασία για να μπορεί να εκτελεστεί. Αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα στη νεοελληνική μουσική. Δεν ακολουθεί κανέναν γνωστό αισθητικό δρόμο της εποχής του. Η δραματική ένταση της ανάπτυξης, η ανάδυση των θεμάτων από το συμπαγή ήχο των εγχόρδων η διαρκής ανανέωση του μοτιβικού υλικού είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το αριστούργημα.

Παραλλαγές για σόλο βιολί. Αν και ο ίδιος ο συνθέτης σπούδασε για λίγο βιολί, δεν μπορούμε να πούμε πως τα έγχορδα ήταν το κύριο γνωστικό του αντικείμενο. Το έργο αυτό αποτελεί ένα τολμηρό εγχείρημα με επιτυχή έκβαση.

Φαντασία για σόλο πιάνο. Έργο το οποίο συνέθεσε στα 18 του έτη, το 1943.

4 πρελούδια για σόλο πιάνο. Μικρές μινιατούρες

**Πάρθηκαν στοιχεία από αναφορές του κ. Δεμερτζή Γεώργιου, του Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Τα επόμενα σας πλάνα;
Συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό με σύγχρονους Έλληνες και ξένους συνθέτες, συναυλίες με διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου, μουσική απόδοση θεατρικού λόγου μέσω συνδυασμού μουσικών οργάνων καθώς και κάποιες συναυλίες μουσικής δωματίου με έργα της μετα-ρομαντικής περιόδου, ιμπρεσιονιστών κ.α.

Ως επιμύθιο;
Eμείς, οι μουσικοί που συμμετέχουμε σε αυτή τη συναυλία-αφιέρωμα στο έργο μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη, αισθανόμαστε συγκίνηση και ικανοποίηση για την ευκαιρία που μας έδωσε ο Νίκος Καρατζάς καλώντας μας στον μουσικό χώρο του ΙΑΝΟΥ για να ερμηνεύσουμε αυτά τα εκπληκτικά μουσικά έργα. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τους ήχους αυτού του μεγάλου συνθέτη. 

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO Link για Livestreaming: ΕΔΩ & Link Εκδήλωσης: ΕΔΩ 

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates