Γιώργος Τσιριγώτης: Πρέπει να κρατήσουμε τον εαυτό μας ψηλότερα

Ο τραγουδοποιός καταθέτει τη «Μεταμόρφωση» τονίζοντας πως οι δυσκολίες της ζωής δεν σταματούν, αλλά πυροδοτούν υπαρξιακές αναζητήσεις.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η «Μεταμόρφωση» είναι ο δεύτερος δίσκος του Γιώργου Τσιριγώτη. Οι στίχοι του έργου είναι του Πρόδρομου Κοσμίδη. Το άλμπουμ αποτελείται από 13 τραγούδια που ερμηνεύουν ο Γιώργος Τσιριγώτης, ο Γιώργος Νταλάρας και η Μαριαστέλλα Τζανουδάκη.

Κύριος άξονας της «Μεταμόρφωσης» είναι το υπαρξιακό τραγούδι, ο έρωτας, ο θάνατος και η σχέση του ανθρώπου με την κοινωνία.

Πώς και γιατί γεννήθηκε η Μεταμόρφωση;
Η συνάντηση με τον Πρόδρομο Κοσμίδη πριν από περίπου 3,5 χρόνια ήταν και για τους δυο δημιουργική ανάφλεξη, που με αβίαστο τρόπο άρχισε να γεννά πολλά τραγούδια. Με τον Πρόδρομο μας ενώνει μια κοινή στάση ζωής καθώς και, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα στην τέχνη μας. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι το κοινό όραμα για το τραγούδι, για τη μουσική, το στίχο, και πώς πρέπει να παρουσιάζεται. Για ένα χρονικό διάστημα εστιάσαμε σε μια γκάμα τραγουδιών με αρχετυπικό χαρακτήρα που επαναπροσδιορίζει το υπαρξιακό τραγούδι, π.χ. Ο Χρησμός τραγουδισμένος από τον Νταλάρα είναι εμπνευσμένος από την Αντιγόνη, παρουσιάζει το δίλημμα του ανθρώπου ποιους νόμους να ακολουθήσει. Τα τραγούδια δοκιμάστηκαν σε αρκετές συναυλίες, παίχτηκαν από τους ίδιους μουσικούς και έτσι λοιπόν ωρίμασαν μέσα μας. Αυτή ήταν η στιγμή που έπρεπε να μπουν σε δίσκο.

Ο τίτλος τι θέλει να πει;
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε αυτό που μας υπαγορεύουν οι ευθύνες μας, πηγαίνουμε στις δουλειές μας, μεγαλώνουμε παιδιά, φροντίζουμε οικογενειακά μέλη ή άλλους συνανθρώπους και εύλογα περιμένουμε και ότι η Πολιτεία θα κάνει το ίδιο. Όπως όλοι γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια αυτό δεν ισχύει, η Πολιτεία είναι ενάντια στον πολίτη και εμείς δικαίως έχουμε στρέψει την προσοχή μας σε αυτό το παράλογο και ανήθικό καλοστημένο παιχνίδι των ολίγων. Πρέπει όμως να κρατάμε τον Εαυτό μας ψηλότερα από όλες αυτές τις συνθήκες, και να θυμόμαστε πως κάποια βαθύτερα κομμάτια είναι στο δικό μας χέρι να τα προστατεύσουμε ώστε να μείνουν ακέραια. Η Μεταμόρφωση λοιπόν είναι μέρος αυτής της πλευράς του ανθρώπου, αυτής που μπορεί να κάνει κάτι για τον ίδιο του τον Εαυτό.

Η συνεργασία σου με τον ίδιο τον στιχουργό σε όλα τα τραγούδια έγινε συνειδητά;
Τέτοιους είδους συνεργασίες δεν τις επιλέγεις, σε επιλέγουν. Πιστεύω πως κάποια πράγματα είναι βαθύτερα στη μοίρα μας, η συνεύρεση με τον Πρόδρομο είναι κάτι για το οποίο θα είμαι ευγνώμων στην ίδια τη ζωή.

Εκπλήξεις υπήρξαν στην διαδικασία της υλοποίησής του δίσκου;
Θυμάμαι δυο πολύ έντονα. Η πρώτη είναι όταν γράφτηκε η «Περσεφόνη», το «Πουκάμισο του φιδιού» και το «Κάνε μια ευχή», ήταν μια υπέροχη ηχογράφηση και ιδιαίτερα στο τέλος του «Κάνε μια ευχή» ήμασταν όλοι τόσο συντονισμένοι που όταν τελείωσε η εγγραφή για περίπου ένα λεπτό δε μιλούσε κανείς. Ήταν πραγματική επιβεβαίωση πως η τέχνη είναι πάνω από εμάς και μας ενώνει. Η δεύτερη είναι όταν ήρθε να γράψει φωνή ο Νταλάρας. Όταν δουλεύω με τη μουσική το αίμα μου λιγάκι βράζει. Προετοίμαζα τον εαυτό μου λοιπόν να είναι πιο ψύχραιμος ώστε να έχουμε μόνο τραγούδια κι όχι παρατράγουδα. Το ήθος, η ταπεινότητα, η συγκέντρωση και οι προτάσεις του κυρίου Γιώργου ήταν πέρα των προσδοκιών μου, και όπως καταλαβαίνετε ήταν υψηλές.

Γιατί προσέγγισες τον Νταλάρα;
Όλοι συμφωνούμε πως αυτό το είδος τραγουδιού το έχει υπηρετήσει καλύτερα από όλους ο κύριος Νταλάρας, και συνεχίζει. Επίσης, γράφαμε στο ίδιο στούντιο και εκείνη την χρονική περίοδο υπήρξαν αρκετές συναντήσεις, με αποτέλεσμα να έρθουμε πιο κοντά - σε επίπεδο αμοιβαίας εκτίμησης.

Τι ξεχωριστό νομίζεις ότι έδωσε σε αυτή την εργασία;
Είναι πολλά αυτά που έδωσε! Στον χρησμό είναι σαν να γίνεται ο ίδιος προφήτης, δυναμικός, ευαίσθητος, με μια εσωτερική κατανόηση του στίχου που περνά στην ερμηνεία. Η μάνα του ανδρειωμένου είναι μοιρολόι μουσικά εμπνευσμένο από το «Μέρα Μαγιού» του Μίκη Θεοδωράκη. Δώστε προσοχή όταν τραγουδάει «πού να ‘σαι τώρα», ήταν ευτυχής συγκυρία ένα τέτοιο τραγούδι να ερμηνευθεί από τον Νταλάρα. Επίσης έδωσε κύρος στη δουλειά μας, αναγνώριση και βήμα. Δυο φορές έχουμε βρεθεί από κοινού επί σκηνής παρουσιάζοντας το δίσκο.

Τι προοπτική θα ήθελες να έχει;
Ακούγοντας το δίσκο θα καταλάβετε πως τα τραγούδια έχουν θεατρικότητα. Θα θέλαμε να παίζονται σε θεατρικούς χώρους εντός και εκτός της χώρας σε ένα πλαίσιο μουσικοθεατρικό. Δουλεύουμε πάνω σε αυτή την ιδέα και την ερχόμενη σεζόν θα ανεβάσουμε παράσταση, στην οποία θα συμπεριληφθούν και τραγούδια που δε μπήκαν στο δίσκο. Ο Νίκος Σούλης θα αναλάβει τη σκηνοθεσία με εκπλήξεις στο καστ που δε μπορώ ακόμη να ανακοινώσω.

Άλλα σχέδια υπάρχουν;
Έχουμε συνθέσει από κοινού με τον Χρίστο Τσιαμούλη και με στιχουργό τον Πρόδρομο, μια νέα δουλειά με τίτλο το Κάρο μες στην σκόνη. Τα τραγούδια μιλούν για τις Πατρίδες, και αυτές που έχουν την ελληνική σημαία και αυτές που δεν τις έχουν, πλέον. Επιχειρούμε με νέα προσέγγιση να φέρουμε στο παρόν τον πολιτισμό και την κουλτούρα που ακόμη υφίσταται, έτσι ώστε να αποφεύγεται η μουσειακή σχέση με την παράδοση και να περνά στο σημερινό γίγνεσθαι.

Η εποχή προσφέρεται για υπαρξιακές αναζητήσεις;
Ο Αβραάμ Λίνκολν όταν έγινε πρόεδρος της Αμερικής προσευχήθηκε «Θεέ μου δώσε μου το θάρρος να αλλάξω αυτά που μπορώ, την δύναμη να αντέξω αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω και την σοφία να καταλαβαίνω την διαφορά». Οι δυσκολίες της ζωής δεν είναι λόγος να σταματούν οι υπαρξιακές αναζητήσεις, αλλά γίνονται η πυροδότησή τους.

Στο δίσκο συμμετέχει ερμηνευτικά και η Μαριαστέλλα Τζανουδάκη. Γιατί την επέλεξες;
Η Μαριαστέλλα Τζανουδάκη είναι ιδιαίτερη τραγουδίστρια, με κρυστάλλινη φωνή και ζεστό χρώμα. Η εύθραυστη προσέγγιση της στη «Θυγατέρα της νύχτας», η λαμπερή της ερμηνεία στην «Περσεφόνη» και το ονειρικό νανούρισμα «Κάνε μια ευχή» έρχεται να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία του δίσκου.
tsirt6596
Ιδιαίτερη είναι και η ενορχήστρωση των τραγουδιών;
Έχω προσπαθήσει μέσα στον δίσκο οι ενορχηστρώσεις και οι μελωδικές γραμμές να έχουν στοιχεία τόσο από την Δύση όσο και από την Ανατολή, μιας και αυτό χαρακτηρίζει την κουλτούρα της χώρας μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Μιας και γεννήθηκα στον Πειραιά με καταβολές από την Μικρά Ασία, δε μπορούν να λείπουν αμανέδες και λαϊκοί ήχοι, όπως δε θα μπορούσε να λείπει και η λυρική μου πλευρά, τενόρος με αρκετές συναυλίες στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με το ταλέντο των μουσικών ενσωματώθηκαν στο δίσκο γεννώντας ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ πού αλλού χρωστάς για την Μεταμόρφωση;
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νεοκλή Νεοφυτίδη, που στάθηκε δίπλα μου πραγματικός μαέστρος και έδωσε και το δικό του ταλέντο στην δουλειά αυτή! Επίσης ένα ευχαριστώ στον συμπαραγωγό μου Ηλία Λάκκα, του οποίου οι συμβουλές και παρεμβάσεις άνοιξαν νέους τρόπους προσέγγισης. Χωρίς την αγάπη, το ταλέντο και την εμπειρία των μουσικών μου, ο δίσκος αυτός δεν θα ήταν αυτός που είναι.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!