Γιάννης Λεμπέσης - Ο Έλληνας ξέρει να γλεντάει τους καημούς του

Ο Γιάννης Λεμπέσης εδώ και πολλά χρόνια χτίζει πετραδάκι – πετραδάκι τη δική του διαδρομή στη διασκέδαση και τη δισκογραφία.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Συνθέτης, στιχουργός, μπουζουξής και συγκροτηματάρχης, άνθρωπος με γνώση και παιδεία γύρω από το τραγούδι, με πτυχίο μηχανικού στο Πολυτεχνείο που σχεδόν ποτέ δεν άσκησε, έχει αποκτήσει κοινό και φίλους που τον ακολουθούν πιστά. Αφορμή για την συζήτησή μας η κυκλοφορία του δίσκου του «Η Σπίθα Γίνεται Φωτιά» με καινούργια και παλιά τραγούδια του σε νέες προσεγγίσεις.

Ο πρώτος σου δίσκος που κυκλοφόρησε το 1986 είχε τίτλο Σας Μιλάω Σοβαρά Όλοι Ζουν Με Δανεικά. Εικοσιπέντε χρόνια μετά φαντάζει καίριος όσο ποτέ.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί και το ξέρουμε. Το τραγούδι για μένα είναι στάση ζωής και τρόπος έκφρασης.Οι ελεύθεροι κι ωραίοι που λέει το τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου, είτε μέσα είτε έξω από τις φυλακές, παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο. Η μοίρα τα έφερε στη νέα μου δουλειά, να ξανατραγουδώ τραγούδια που αδικήθηκαν από τις συγκυρίες την περίοδο που κυκλοφόρησαν, αλλά διατηρούν την δύναμη και την αλήθεια τους.

Σαν το: Όλα είναι μια βιτρίνα/ και να λες καλά το ποί(η)μα/ κλέφτες και παραμυθάδες/ γίνονται διευθυντάδες/ κι άλλοι σκλάβοι στις αράδες/ για να ζουν αυτοί πασάδες./ Όλα είναι μια βιτρίνα/ και να λες καλά το ποίμα,/ κι όλο φέρνουν δυσκολίες/ σου ζητούν φτωχέ θυσίες/ όμως μες τις Ελβετίες/ κρύβουν τις περιουσίες…
Αυτό γράφτηκε είκοσι χρόνια πριν. Το λαϊκό τραγούδι «φωτογραφίζει» τα κακώς κείμενα και όσους ευθύνονται γι’ αυτά. Ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί τον κόσμο, δεν τον αποχαυνώνει. Κι όλα αυτά μέσα από γλέντια και μεράκια. Και τον έρωτα δεν τον παραγνωρίζουμε. Ίσα - ίσα τον τιμάμε και τον υμνούμε. Αλλά δεν γίνεται σε έναν ολόκληρο δίσκο, όλα τα τραγούδια να είναι αποκλειστικά και μόνο ερωτικού περιεχόμενου. Και μάλιστα με τρόπο σαχλό ή χυδαίο που στην ουσία απαξιώνει αισθήματα και συναισθήματα. Δυστυχώς ακόμα και όταν λειτουργούσε η επιτροπή λογοκρισίας ψαλίδι έπεφτε σε όσα ήταν πραγματικά τραγούδια, με λόγο και ουσία ύπαρξης. Όταν βγήκε το Τρέμω για το μέλλον, ο Μιχελάκης , διευθυντής τότε της εταιρείας Sonora , με πληροφόρησε ότι κόπηκε το ρεφραίν. Το δε Νόμοι και παραμύθια κόπηκε ολόκληρο. Μάλιστα ο λογοκριτής του είπε ότι αυτό δεν είναι τραγούδι αλλά Αναρχικά συνθήματα. Ο λογοκριτής δηλαδή έδωσε τον τίτλο στο τραγούδι που τώρα κυκλοφορεί με την αρχική του μορφή.

Γι’ αυτό ήθελες να ξαναπαρουσιαστούν αυτά τα τραγούδια; 
Η εταιρεία μου εκείνο τον καιρό δεν ήταν σε θέση να τα στηρίξει. Οι δύο δίσκοι που ηχογράφησα εκεί στις αρχές του ΄90 αδικήθηκαν επικοινωνιακά. Οι μερακλήδες τους αγόρασαν και τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς από τότε τα παρουσιάζω τακτικά στα μαγαζιά. Αρέσουν στον κόσμο που τραγουδάει και γλεντά συντροφιά τους. Όμως θεωρώ ότι η δυναμική τους είναι ανεξάντλητη και δικαιούνται μια ακόμη ευκαιρίας ώστε να ταξιδέψουν και σε ένα κοινό που δεν τα γνωρίζει.

Και ήρθε επιτέλους η στιγμή που περίμενες.
Είναι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που επανακυκλοφορούν. Δεν σου κρύβω ότι την διαδικασία της επανέκδοσής τους την έζησα σ’ ένα ιδιαίτερο φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Ίσως γιατί γύρισα 20 χρόνια πίσω, ίσως γιατί, ξανατραγούδησα με την εμπειρία του σήμερα μερικά από αυτά… Συνολικά 36 τραγούδια.

Έχουμε όμως και καινούργια όπως η «Σκοτεινιά» με τον Γιώργο Μαργαρίτη.
Χωρίς εσένα σκοτεινιά/ Το χάραμα δεν θα ‘ρθει πια… Αυτή είναι η αντίληψή μου για το ερωτικό τραγούδι που λέγαμε. Ο Γιώργος, είναι για μένα ο κορυφαίος λαϊκός ερμηνευτής των ημερών μας. Απλός, ουσιαστικός, γνώστης της ιστορίας και των μυστικών του λαϊκού τραγουδιού και μεγάλος μάστορας στην ερμηνεία. Και σαν άνθρωπος εξαιρετικός. Ανθρώπινος, προσιτός, συνεργάσιμος, χωρίς τουπέ και εγώ. Στο στούντιο έκανε σαν μικρό παιδί απ’ τη χαρά του, Ειδικά με το ταξίμι της εισαγωγή ξετρελάθηκε.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση θα ξεγυμνώσει τα νάιλον ντέρτια και θα χαλυβδώσει το καλό τραγούδι.
Οι συνέπειες είναι οδυνηρές για όλους. Ίσως όμως κάποια πρόσωπα και πράγματα αποκτήσουν την πραγματική τους διάσταση δίχως τα ψεύτικα φώτα και στολίδια που μεγεθύνουν τη λάμψη τους. Ο Έλληνας θέλει και ξέρει πως να γλεντάει τους καημούς του.

Το μετά του Γιάννη Λεμπέση;
Γράφω τραγούδια τα οποία παίζω και τραγουδώ στους χώρους που εμφανίζομαι. Αυτό είναι το μεράκι της ψυχής μου και η αρρώστια μου. Στο πάλκο είμαι 29 χρόνια χειμώνα καλοκαίρι. Απολαμβάνω την ανταπόκριση του κόσμου και την επικοινωνία που έχω μαζί τους. Όλα τα’ άλλα έρχονται μόνα τους.

Φωτό 2: Με τον αξέχαστο Μιχάλη Γενίτσαρη

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!