ΕΚΜΕΚ «Εγώ μεγάλωσα σα λύκος» - Μια συζήτηση για τον αντίκτυπο του video clip

«Η τέχνη είναι ένα ιδιαίτερα εύφορο πεδίο τόσο για την έκφραση όσο και για την διασπορά ενός μηνύματος.»
02/03/2019
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αφορμή την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία και τις συζητήσεις που προκάλεσε η οπτικοποίηση του τραγουδιού των ΕΚΜΕΚ «Εγώ μεγάλωσα σα λύκος», μιλήσαμε με τον επικεφαλής του συγκροτήματος Άλκη Κανίδη, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Το video clip που είναι στην ουσία μια ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία του Γιάννη Τόμτση, παρουσιάζει με ευαισθησία τον έρωτα δύο κοριτσιών στη Θεσσαλονίκη και τις δυσκολίες που η αγάπη τους καλείται να υπερβεί.

Το θέμα των διακρίσεων και της αποδοχής του διαφορετικού, υπήρξε πάντα «δύσκολο» για την πλειοψηφία και οι ΕΚΜΕΚ παίρνουν ξεκάθαρα θέση στο πλευρό αυτών που αντιμετωπίζουν τη χλεύη ή και τη βία των «κανονικών».

Το video clip για το τραγούδι «Εγώ μεγάλωσα σα λύκος» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group και είναι μέρος του ψηφιακού album των ΕΚΜΕΚ «Ο βασιλιάς της μονοξιάς».
1e94cfa397fed9a4d735470668551934 XL
Το νέο σας video clip για το τραγούδι «Εγώ μεγάλωσα σα λύκος», έχει ήδη μεγάλη απήχηση στο κοινό και έχει προκαλέσει με το θέμα του μια γόνιμη συζήτηση για το θέμα των διακρίσεων. Μίλησέ μας για την κεντρική ιδέα του και πως αυτή υλοποιήθηκε.
Η οπτικοποίηση του συγκεκριμένου τραγουδιού πέρασε απο πολλά στάδια ώσπου να καταλήξει σε αυτή την ιδέα, με αυτούς τους ανθρώπους. Οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για έναν άνθρωπο που αναγκάστηκε να αποτραβηχτεί και να θέσει τον εαυτό του στο περιθώριο αλλά κατα βάθος ξέρει πως επιθυμεί την σύνδεση, την επιστροφή. Όταν έπεσε στο τραπέζι το concept της ερμηνείας αυτού του χαρακτήρα απο μια gay κοπέλα μας φάνηκε πολύ όμορφο, πολύ φυσικό και πολύ δυνατό συναισθηματικά. Και πιστεύω πως το τελικό αποτέλεσμα βγήκε καλαίσθητο και αληθινό ταυτόχρονα.

Πως εισπράττεις εσύ αυτό τον θετικό αντίκτυπο και που τον αποδίδεις;
Απο τα ίδια τα λόγια των ανθρώπων που το είδαν καταλαβαίνω πως τους άρεσε τόσο η εικόνα όσο και το ίδιο το τραγούδι. Και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Επίσης προς έκπληξη όλων ημών των συντελεστών οι "άλλες" φωνές ήτανε αμελητέες σε αριθμό, οπότε ίσως μπορούμε να ελπίζουμε πως είμαστε ως κοινωνία κοντά σε μια αλλαγή ως προς αυτά τα θέματα.

Οι καλλιτέχνες εν τέλει πρέπει να παίρνουν θέση σε ζητήματα που η πλειοψηφία της κοινωνίας δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει;
Ό,τι δεν εκφράζεται σαπίζει. Αν ο καλλιτέχνης νιώσει κάτι οφείλει πρωτίστως απέναντι στον εαυτό του να το εκφράσει. Η τέχνη είναι ένα ιδιαίτερα εύφορο πεδίο τόσο για την έκφραση όσο και για την διασπορά ενός μηνύματος. Το πόσο μακριά θα προχωρήσει κάποιος σε ένα εγχείρημα όπου το μήνυμα, άρα και ο ίδιος, στέκεται απέναντι στην πλειοψηφία εξαρτάται απο πολλά, νομίζω όμως πως η τέχνη μπορεί όντως να βοηθήσει να προχωρήσει η κοινωνία.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη σε μια εποχή που φαίνεται ότι ευδοκιμεί ο νεοσυντηρητισμός;
Να αποτυπώσει την ανθρώπινη κατάσταση. Εαν το κάνει με αλήθεια και πάθος έχει μια πιθανότητα να κάνει ακόμη και τους ανθρώπους που αρνούνται ή είναι εχθρικοί απέναντι στο καινούριο και το διαφορετικό, να αισθανθούν κάτι.

Οι ΕΚΜΕΚ έχουν διανύσει μια σημαντική καλλιτεχνική πορεία και αποτελούν μια μπάντα αναγνωρίσιμη, με πιστούς ακροατές. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Ο μόνος στόχος είναι να είμαστε δημιουργικοί. Και να το κάνουμε κάθε φορά λίγο καλύτερα απο την προηγούμενη. Προς προσωπική μας τέρψη και απόλαυση πριν απο οτιδήποτε άλλο. Μετά απο δέκα χρόνια μπορώ να πω με βεβαιότητα οτι η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης είναι ο σημαντικότερος λόγος που κάνουμε αυτή την δουλειά, και ότι δίνει στην ζωή μας κάτι που δεν μπόρεσε μέσα στα χρόνια να αντικαταστήσει τίποτε άλλο.

Ποιο είναι το μυστικό μιας μπάντας που αντέχει στο χρόνο; Η αλλαγή είναι ένας τρόπος να ανανεώνεται το ενδιαφέρον σας; Πόσο και προς ποια κατεύθυνση πιστεύεις ότι έχετε αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου;
Η ζωή δεν έχει ενδιαφέρον αν δεν προχωράς, δεν βιώνεις, δεν εξελίσσεσαι. Όποιος παρακολούθησε την αφετηρία και την συνέχεια μας θα είδε πως τα βήματα μας ήτανε συμπαγώς και σταθερά προς κάτι βαθύτερο, προσωπικότερο και πιο εσωτερικό. Αυτή η αίσθηση αλλαγής και ανανέωσης μαζί με τους χαρακτήρες που ταιριάξανε και σε κάποιες περιπτώσεις αλληλοσυμπληρώνονται ακόμη και σήμερα, νομίζω πως ήτανε αυτά που μας βοήθησαν να είμαστε εντάξει μεταξύ μας μετά απο τόσα χρόνια. Όποιες αποχωρήσεις και αλλαγές μελών υπήρξαν είχαν να κάνουν με το που στεκόταν ο καθένας στην ζωή του την συγκεκριμένη στιγμή και λιγότερο με τις μεταξύ μας σχέσεις.

Έχετε προγραμματίσει ζωντανές εμφανίσεις. Ποιες είναι και τι θα ακούσουμε σε αυτές;
Ναι οι επόμενες εμφανίσεις μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έρχονται σύντομα. Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 21 Μαρτίου θα είμαστε στο Faust στην Αθήνα και την Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Ξέφωτο στην Θεσσαλονίκη.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates