Ο αγιογράφος που «χάθηκε» στο σύμπαν μέσω ενός περιοδικού!

(PHOTOS) Για όσους τον γνωρίζουν, είναι ένας ροκ ζωγράφος με πηγαίο χιούμορ και πολύπλευρο έργο με επίκεντρο την αγιογραφία.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
14/01/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γιώργος Γιομελάκης λατρεύει τη μουσική και έχει αδυναμία στους Animals, μάλιστα είναι συλλέκτης των εκτελέσεων του τραγουδιού I Put A Spell On You, από τότε που το τραγούδησε ο Eric Burdon. Στις εκθέσεις του αρκετές φορές είχε ζωντανή jazz και blues μουσική. Η έκθεση του «Επίπεδα» είχε προκαλέσει αίσθηση πριν περίπου δύο δεκαετίες στα βόρεια προάστια, όπου έκανε εγκαίνια, και οι πίνακές του σόκαραν ευχάριστα την αστική κοινωνία σε μια εποχή κομβική για τη ζωγραφική. Έχει ζήσει έντονα και όλο αυτό το έχει μεταφέρει στον καμβά του στο μεγάλο στούντιο που έχει στο σπίτι του, στον Αγ. Δημήτριο. Εκεί μέσα επικρατεί χάος, άλλωστε και ο ίδιος είναι χαώδης τύπος και πάντα ανοιχτός σε νέα ερεθίσματα που τον φέρνουν σε μια νέα καλλιτεχνική διάσταση.

Έτσι προέκυψε το Quantum Quest, ένα πολυδιάστατο έργο, που άλλαξε τη ζωή του γνωστού αγιογράφου Γιώργου Γιομελάκη. Αφορμή για τις «Κβαντικές Αναζητήσεις» του που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά αυτό τον καιρό, ήταν ένα έντυπο άρθρο περιοδικού!

Με τον φανταστικό, καλλιτεχνικό, μουσικό τρόπο σκέψης και όρασης επικεντρώνεται στην αναζήτηση νέων μορφών ζωγραφικής και μουσικής. Το θεμελιώδες στοιχείο της αναζήτησης είναι τα στοιχειώδη σωματίδια που δονούν συνεχώς, περιβάλλουν, διεισδύουν, εξισώνοντας την ύλη με το χώρο και τη μουσική με το σύμπαν. Η φύση ως οντότητα διπλής όψης είναι η ύλη και η ενέργεια. Ανθρώπινες μορφές, αντικείμενα, τοπία που απεικονίζονται ως ύλη, δομημένα με ενέργεια είναι το σημείο εκκίνησης της έμπνευσής του. Ο πλανήτης και ο ουράνιος κόσμος εδραιώνονται. Συγκρούοντας σωματίδια που εξοικονομούν ενέργεια, συγκρούονται με χορδές που προωθούν τον ήχο, συγκλίνουν βούρτσες που αυτοσχεδιάζουν το χρώμα. Όλα είναι απαλλαγμένα από κανόνες και σκορ. Τα πάντα παραδόθηκαν στη συνέχεια της καταστροφής -σύγκρουσης, της δημιουργίας σύγκρουσης. Συνεχής αλλαγή, αδιάκοπη κίνηση.
Giomelakis old
Ο ίδιος αναφέρει στο Ogdoo.gr:

«Η έκθεση έχει γενικό τίτλο Quantum Quest. Κβαντικές Αναζητήσεις. Έργα εμπνευσμένα από τη κβαντική φυσική. Αναζητώ -μέσα από τα σωματίδια της κβαντικής φυσικής ηλεκτρόνια, πρωτόνια, συγκρούσεις- να βρω άκρη. Αφορμή ήταν ένα περιοδικό, το Άβατον, που μου ζήτησε να της βρω η κόρη μου μετά από επικοινωνία μας από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, το οποίο φιλοξενούσε στις σελίδες του, 5 Νομπελίστες της κβαντικής φυσικής. Το 2008. Είχε εξαντληθεί και έψαξα πολύ να το βρω μετά από παραγγελία που έκανα σε ένα περίπτερο. Όταν διάβασα από περιέργεια το άρθρο αυτό, άλλαξαν τα πάντα μέσα μου. Στη συνέχεια αγόρασα τουλάχιστον δέκα βιβλία ώστε να μάθω περισσότερα πράγματα. Μέχρι κήμπορντς πήρα και παίζω μουσική. Στην έκθεση θα υπάρχει μαγνητοφωνημένη μουσική μου, εμπνευσμένη από το κάθε έργο μου. Πλέον δεν ζωγραφίζω, αλλά «χτυπάω» εκατομμύρια τελίτσες με το πινέλο. Όπως κάνουμε και σε ένα όργανο και χτυπάμε τα δάκτυλα, τη χορδή, τα πλήκτρα ή τα τούμπανα. Αυτό το «χτύπημα» του πινέλου είναι αποτυπωμένο στο κάθε έργο μου. Κατ’ αρχάς δεν είναι έργα αυτοσχεδιασμένα και μετά να τα χρωματίζεις. Είναι με «χτυπήματα» γιατί η ενέργεια δεν είναι προκαθορισμένη και είναι άγνωστο που θα καταλήξει. Θα γίνει πέτρα, βουνό, βατραχάκι, σύννεφο ή κεραυνός; Όλο αυτό το επιστητό, ήρθε και μπήκε μέσα στο κεφάλι μου. Έτσι ότι θα παρουσιάσω δεν έχει αναφορές στον υλικό κόσμο, όλα είναι στον αέρα γιατί τα σωματίδια τα οποία συγκροτούν την ύλη γύρω από το κάθε αντικείμενο, είναι αόρατα, εκεί είναι το τρελό. Εδώ παρεμβάλλονται τρισεκατομμύρια των τρισεκατομμυρίων μικροσωματίδια τα οποία πιέζονται, συγκρούονται, πολλαπλασιάζονται, κινούνται. Αυτή η ύλη ανάλογα με την πύκνωση όσο σκληραίνει έχει περισσότερα σωματίδια. Δηλαδή ο αέρας έχει δύο σωματίδια ανά κυβικό, το νερό έχει τρία σωματίδια, ο γρανίτης έχει δεκαπέντε. Έχουν δημιουργηθεί από άυλα σωματίδια σαν φακές ή σαν τους κόκκους της άμμου. Όλο αυτό με εξιτάρισε. Και άρχισα και ζωγράφιζα. Μετά από δύο - τρία χρόνια που διάβαζα, άρχισα να κρατώ σημειώσεις. Εκατοντάδες σημειώσεις. Μετά άρχισα να κάνω σχέδια, εκατομμύρια σχέδια μιας αχαρτογράφητης περιοχής που όμως μας παραπέμπουν στον υλικό κόσμο δηλαδή να διακρίνει κανείς ότι εδώ είναι ένας δισκοβόλος ή σε δύο φιγούρες που είναι ο χορός φωτόνιο - νετρόνιο τα οποία συγκρούονται και τα έχω ανθρωποποιήσει».

Δείτε το Quantum Quest Project.

Ποιος είναι


Ο Γιώργος Γιομελάκης σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Μυταρά και Μόραλη και πήρε το πτυχίο του μελετώντας εικαστικές τέχνες με τον Βράσση Βλαχόπουλο και τον Γιάννη Μόραλη στη θεωρία και στην ιστορία. Συνεργάστηκε με τον καθηγητή και χαράκτη του Στέλιο Λαπούρτα σε διάφορα έργα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Από το 1970 ασχολείται με την Βυζαντινή Τέχνη και έχει ιστορήσει Ενοριακούς και ιδιωτικούς Ναούς και παράλληλα ένα μεγάλο έργο της ζωγραφικής του δημιουργείται κατά παραγγελία.

Συνεχίζοντας να εργάζεται για τα προσωπικά του καλλιτεχνικά επιτεύγματα, διαχειρίζεται και εποπτεύει μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακά έργα τοιχογραφίας σε καθεδρικούς ναούς και εκκλησίες ενορίας. Σε πολλές περιπτώσεις, υπήρξε ο κύριος ομιλητής σε σεμινάρια και διαδραστικά εργαστήρια. Επίσης εκτελεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και ιδρύματα σε συνεργασία με τους δήμους της Αθήνας. Όλες οι προσωπικές του εκθέσεις παρουσιάζουν την εξέλιξη του καλλιτεχνικού ταξιδιού του. Έχει δημοσιεύσει άρθρα του για την ζωγραφική στο περιοδικό Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε μια μνημειώδη αφηγηματική απεικόνιση σε ενοριακή εκκλησία της νότιας Αθήνας. Σήμερα εργάζεται για το νεότερο προσωπικό του πολυδιάστατο έργο που ονομάζεται Quantum Quest.

Ο Γιώργος Γιομελάκης παρουσιάζει την έκθεση «Quantum Quest» με ζωγραφικά του έργα στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης Διέξοδος (Αθ. Ραζή – Κότσικα 23, Μεσολόγγι) από 19 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου. Προσεχώς στην Αθήνα.
Giomelakis

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!