Ο Γιώργος Αλτής και… «Οι γυναίκες στο… Ντουνιά!»

Ο Γιώργος Αλτής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στα 13 του χρόνια πρωτοπιάνει στα χέρια του το μπουζούκι, παρακινούμενος απ’ τον Καζαντζίδη και γενικότερα τα λαϊκά ακούσματα της δεκαετίας ’50-’60 που βίωσε στη γειτονιά της Ηλιούπολης που μεγάλωσε. Μόλις 15 χρονών εκφράζει το «μεράκι» με το μπουζούκι του σε διάφορα κουτούκια της πόλης του με κομπανίες φίλων, συνεχίζοντας παράλληλα τις σπουδές του στη Μουσική. Θα συνεχίσει μέχρι και το Ειδικό Δίπλωμα Αρμονίας.

Η λατρεία του για το μπουζούκι, τον οδηγεί στη σχολή του πρωτοπόρου δάσκαλου Θεμιστοκλή Παπαβασιλείου και αργότερα μαθητεύει κοντά στον δεξιοτέχνη Γιάννη Παλαιολόγου, «χτίζοντας» τη σχέση του με το λαϊκό αυτό όργανο που έμελε να εξελιχθεί σε σχέση ζωής.


ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΩΝ ΡΑΣΤ

Το 1999, η ανάγκη έκφρασης μέσα από τις χορδές του μπουζουκιού και της επαναφοράς της «δεξιοτεχνίας» που είχε παραγκωνιστεί από το ρόλο του «μπουζουξή-διεκπεραιωτή» στην υπηρεσία των αναγκών του εκάστοτε τραγουδιστή, τον οδηγεί μαζί με τους άλλους τρεις δεξιοτέχνες, Θανάση Βασιλά, Νίκο Κατσίκη και Παντελή Κωνσταντινίδη, στη δημιουργία του Κουαρτέτου Μπουζουκιών ΡΑΣΤ.

Οι ΡΑΣΤ, μέσα από πολλές αναζητήσεις και επίπονες προσπάθειες, διασκευάζουν τραγούδια και δεξιοτεχνικά σόλα της δεκαετίας 1950-60 με καινούργιες ενορχηστρώσεις ώστε αυτά να προσαρμοστούν και να αποτελούν μέρος της σημερινής μουσικής πραγματικότητας διατηρώντας παράλληλα την αρχική τους φόρμα.


Η πρώτη τους εμφάνιση στο ευρύ κοινό γίνεται το 2000 με την Δήμητρα Γαλάνη, συμμετέχουν σε συναυλίες ορχηστρικής μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λυών, Μαγιόρκα, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Λεμεσού), ενώ επί 5 χρόνια εμφανίζονται στη Μουσική Σκηνή ΧΑΜΑΜ.

Στα δύο τους cd, ΡΑΣΤ: ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΩΝ, το 2004 και ΡΑΣΤ LIVE, το 2009, που κυκλοφόρησαν από την εταιρεία Δίκτυο, περιέχονται δικές τους συνθέσεις αλλά και διασκευές από Σταύρο Ξαρχάκο, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργο Ζαμπέτα, Μανώλη Χιώτη, Χάρη Λεμονόπουλου, Γιώργου Τσιμπίδη, Γιάννη Σταματίου, από παραδοσιακή μουσική Μακεδονίας, Θράκης και Πόντου, μουσικές ενότητες από Nino Rota, Al Di Meola, Omar Farouk Telbilek, Vittorio Mondi, καθώς και έναν πειραματισμό παντρέματος των κοινών στοιχείων Γιώργου Ζαμπέτα και Nino Rota.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ…

Η πρώτη ορχηστρική του σύνθεση με τίτλο «Χόρα στη… χώρα του Γ. Αλτή», συμπεριλαμβάνεται ήδη στη δισκογραφική δουλειά ΡΑΣΤ live, ενώ παράλληλα υπογράφει και τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Δέστε μας» του Δήμου Ηλιούπολης.

Το 2006, κυκλοφορεί η πρώτη του δουλειά ως ολοκληρωμένος συνθέτης με τίτλο ΑΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ από την εταιρεία Δίκτυο, με ερμηνεύτρια τη Χαρά Πομώνη και τους στίχους των Γιώργο Γκίνη, Λευτέρη Δασκαλάκη, Στέλιου Βαγιώτη και Πάρη Μήτσου.

Το 2010 κυκλοφόρησε το cd ΛΕΕΙ Η ΖΩΗ, από το περιοδικό Μετρονόμος, που περιέχει δύο ορχηστρικά θέματα και 9 λαϊκά τραγούδια ερμηνευμένα από τις: Μαρία Κώτη, Άννα Καραγεωργιάδου, Φωτεινή Βελεσιώτου και Μαριλένα Λευκιμμιάτη και σε στίχους Γιώργου Αλτή και Σπύρου Πετρέλη. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Τάκης Σιδέρης. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, έγινε στο βιβλιοπωλείο Ιανός και προλόγισαν οι: Γ. Κοντογιάννης, Δημοσιογράφος-Εκδότης του περιοδικού Λαϊκό Τραγούδι και ο Γ. Τσάμπρας, Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνικός Παραγωγός.

Το 2011 κυκλοφόρησε ένα cd single με τα τραγούδια «Ήμουν παλιόπαιδο» «Ποιο κρασί μεθάει τον πόνο» σε στίχους του μεγάλου λαϊκού στιχουργού Βαγγέλη Ατραίδη (γνωστός από της επιτυχίες Το ψωμί της ξενιτιάς, Κι αν γελάω είναι ψέμα, Έψαχνα άδικα να βρώ, με τον Στέλιο Καζαντζίδη, Στο σταυροδρόμι, Πήρε φωτιά μια καρδιά, Σήκω πάνω κάτσε κάτω, με τον Πάνο Γαβαλά κ.ά) Τραγούδησε ο Κώστας Δουμουλιάκας.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Τον χειμώνα του 2010, παρουσίασε στο κέντρο Μαγιοπούλα, ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη του λαϊκού τραγουδιού Γιώργο Ζαμπέτα. Το VIVA ZAMBETA έγινε δεκτό από το κοινό με ενθουσιασμό, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή της ΝΕΤ «Έχει γούστο» με τη Μπήλιω Τσουκαλά και στο Δεύτερο Πρόγραμμα στη δίωρη εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα «Ησυχία γράφουμε…».

Το καλοκαίρι της ίδιας χρόνιάς παρουσίασε στο Δήμο Καισαριανής σε συνεργασία με το Μικρασιατικό σύλλογο το αφιέρωμα «Οι μικρασιάτες στο ρεμπέτικο τραγούδι» με μεγάλη επιτυχία.

Το 2011 έγραψε μουσική για τον καραγκιόζη του Άθου Δανέλλη, στην παράσταση «Στη κοίτη του Ηριδανού». Ένα πρωτότυπο έργο σε σενάριο Αντώνη Πετράτου. Έδωσαν αρκετές παραστάσεις με ζωντανή λαϊκή ορχήστρα και το θέατρο Σκιών του Άθου Δανέλλη.

Το Μάιο του 2011 παρουσίασε στη μουσική σκηνή του Χαμάμ ένα αφιέρωμα στο στιχουργό Βαγγέλη Ατραΐδη. Το μουσικό αφιέρωμα «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή της ΝΕΤ «Έχει γούστο» με τη Μπήλιω Τσουκαλά και στο Δεύτερο Πρόγραμμα στη δίωρη εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα «Ησυχία γράφουμε…».

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΝΤΟΥΝΙΑ!

Την τελευταία δεκαετία στα μαγαζιά που εμφανίζεται, έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Το ίδιο συμβαίνει και στην παράσταση «Οι γυναίκες στο... Ντουνιά » στην Αθηναίισα Live όπου μια δυνατή λαϊκή ορχήστρα, ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής και μια σειρά από απρόβλεπτες συνεργασίες με γυναικεία χροιά αποτελούν την τελευταία έμπνευσή του.

Ο Γιάννης Ντουνιάς συνυπάρχει με μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες γυναικείες φωνές, σημερινές και παλιότερες σε ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα με βασικό άξονα το διαχρονικό ελληνικό τραγούδι.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ Η ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ: Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

α) ΟΚΤΩ ΛΑΪΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ, 2008, Εκδόσεις Λαϊκό Τραγούδι.

Η γνωριμία του με τον δεξιοτέχνη Γιώργο Τσιμπίδη, τον ώθησε να ασχοληθεί περισσότερο με την μελέτη και την έρευνα γύρω από τη ζωή, τις πηγές έμπνευσης και τον τρόπο έκφρασης των δεξιοτεχνών της 10ετίας 1950-60.

Μετά από 8 χρόνια επίπονης έρευνας και καταγραφής, εκδίδει το βιβλίο ΟΚΤΩ ΛΑΪΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ, που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα μέχρι τότε στοιχεία από τη ζωή και τη δημιουργία των: Αργύρη Βαμβακάρη, Ανέστη Αθανασίου, Στέλιου Μακριδάκη, Βασίλη Καραπατάκη, Δημήτρη Στεργίου-Μπέμπη, Γιώργου Τσιμπίδη, Γιάννη Τατασσόπουλου και Μανώλη Χιώτη.

Η παρουσίαση του βιβλίου σε μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα κ.α.) συνοδεύτηκε και από την παρουσίαση μέρους του συνθετικού έργου, με κορυφαία παρουσίαση στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ομόνοια, στο σημείο που υπήρχε το ιστορικό «Μπαράκι του Μάριου», και με την επιμέλεια του περιοδικού Λαϊκό Τραγούδι.

β) Από το 2000 είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, με τη στήλη «Πίσω από τα όργανα», παρουσιάζοντας αξιόλογους μουσικούς, άγνωστους στον περισσότερο κόσμο, ενώ κατά καιρούς αρθρογραφεί και σε άλλα περιοδικά.

Φωτογραφίες
Νο2: Με το Γιάννη Ντουνιά
Νο3: Με το Γιάννη Παλαιολόγου
Νο4: Ραστ, εξώφυλλο δίσκου
Νο5: Τα «Οκτώ Λαϊκά Πορτραίτα», ο Γιώργος Αλτής σε ρόλο συγγραφέα-ερευνητή

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!