Γνωρίστε το The S-Cape Quartet!

(PHOTOS) Νίκος Χαλδαιάκης, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Αντώνης Απέργης & Ανδρέας Παπάς μιλούν για το κουαρτέτο τους.
Γνωρίστε το The S-Cape Quartet! Φωτογραφίες: Κίκα Α.Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το «The S-Cape Quartet» είναι μια μπάντα αποτελούμενη από κορυφαίους καλλιτέχνες, με αναγνωρισμένη διεθνή καριέρα. Νίκος Χαλδαιάκης στη φωνή & τα κρουστά, Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο, Αντώνης Απέργης στην κιθάρα & Ανδρέας Παπάς στα τύμπανα συνθέτουν ένα πρωτότυπο εγχείρημα, που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στη Μουσική Σκηνή 1002 Νύχτες στου Ψυρρή. Νέες συνθέσεις και επαναδιατύπωση παλαιότερων που οδηγούν σε αυτοσχεδιασμό, με μια εντελώς διαφορετική ματιά μέσα από τους δρόμους της jazz, ethnic, mainstream μουσικής αποτελούν τον πυρήνα των παραστάσεών τους.

Τους συναντήσαμε στην πρεμιέρα τους στις 1002 Νύχτες. Αν και καθένας απ’ τους τέσσερις είναι γνωστός από την προσωπική του πορεία, μιλήσαμε με το Νίκο Χαλδαιάκη & τον Αντώνη Απέργη και ζητήσαμε να μας συστήσουν το The S-Cape Quartet.

4 μουσικοί με ξεχωριστές διαδρομές στο χώρο. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη δημιουργία του κουαρτέτου και πότε έγινε;

Νίκος Χαλδαιάκης: The S-Cape Quartet προέκυψε από μια πρακτική αναγκαιότητα συνεύρεσης καλλιτεχνών, με κοινή αισθητική συνισταμένη τη δημιουργία μιας ομάδας, που θα δει το υπάρχον πλαίσιο με μια άλλη ματιά και χωρίς να το απορρίπτει, για να το επαναδομήσει με το δικό της τρόπο. Το κουαρτέτο δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πραγματοποίησε τις πρώτες του εμφανίσεις, σε συνεργασία με Τούρκους τραγουδιστές και καλλιτέχνες.

Πώς καταλήξατε στο όνομα και τι σημαίνει;

Νίκος Χαλδαιάκης: Η ονομασία του σχήματος φέρει, όπως ακριβώς το ίδιο το σχήμα, μια γεωμετρία από την οποία προκύπτει το σχέδιο του έργου. Η αγγλική λέξη escape και η ερμηνεία της. Το γράμμα S που στη μουσική-ρυθμική ορολογία συνιστά την άρση και όχι μια στέρεη θέση με βεβαιότητα προς το γεγονός του ρυθμικού μέτρου. Η αμφιβολία που αποτελεί πηγή δημιουργίας. Η αγγλική λέξη Cape και η μετάφρασή της. Ένα γεωλογικό γεγονός. Στην προκειμένη περίπτωση το pattern είναι η αστάθεια, όχι ως αποτέλεσμα, αλλά ως πλοηγός της πρακτικής ύπαρξης οποιασδήποτε μουσικής φόρμας, που διαφεύγει από τη στεγανοποίηση και το κλισέ.

Μιλήστε μας για τις παραστάσεις σας στις 1002 Νύχτες. Τι παρουσιάζετε εκεί, ποια είναι η πρότασή σας προς το κοινό.

Νίκος Χαλδαιάκης: Οι «1002 Νύχτες» είναι ένας αγαπημένος χώρος, ίσως μια από τις καλύτερα οργανωμένες μουσικές σκηνές της Αθήνας και ο ιδιοκτήτης Memo Daud ένας εξαίρετος επαγγελματίας και αληθινός φίλος. Συνθέσεις του Αντώνη Απέργη, Μάνου Αχαλινωτόπουλου, ρεμπέτικα, λαϊκά, δημοτικά τραγούδια διασκευασμένα, ή ελαφρώς πειραγμένα από το «The S-Cape Quartet» είναι μια ιδέα του προγράμματος που παρουσιάζουμε.

Ποιες είναι οι μουσικές καταβολές καθενός σας; Είναι διακριτές στη δουλειά σας σήμερα;

Νίκος Χαλδαιάκης: Οι μουσικές μας καταβολές, όπως η Βυζαντινή Μουσική και το Δημοτικό Τραγούδι, νομίζω ότι όχι μόνο είναι επαρκώς διακριτές, αλλά διαγράφουν και τον πυρήνα του κουαρτέτου.
Αντώνης Απέργης: Ό,τι έχω ακούσει και μου έχει αρέσει, στο βαθμό που το αφομοίωσα, ρέει ελεύθερα σε ότι κάνω…

Είναι αναγκαία η επαναπροσέγγιση της παράδοσης στο τραγούδι;

Νίκος Χαλδαιάκης: Είναι αναγκαία η προσέγγιση, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις. Αυτές πάντα είναι που δημιουργούν ένα ρεύμα, ή καλύτερα μια θέαση σε αυτό που καλείται τώρα παράδοση. Η αναγκαιότητα του τρόπου, ως ανυπαρξία μεθόδου. Έτσι άλλωστε παρέμειναν και τα δημοτικά τραγούδια αιώνες τώρα, χωρίς μέθοδο αλλά με μια κρυστάλλινη πρόθεση.
Αντώνης Απέργης: Χαλαρώστε. Τίποτα δεν είναι αναγκαίο…

Ποια η θέση σας για την τάση νέοι καλλιτέχνες όχι μόνο να διασκευάζουν παλιότερο υλικό για live, αλλά και να το δισκογραφούν; Σημαίνει πως δεν υπάρχει δημιουργία;

Νίκος Χαλδαιάκης: Ο καθένας μπορεί να πράττει κατά πως βούλεται. Αυτό είναι όχι μόνο σωτήριο, αλλά και ένδειξη εάν μπορώ να διαχωρίσω την ύπαρξη, μιας νέας ζωής, ή ενός υβριδικού μορφώματος. Τα λοιπά λεπτομερή στοιχεία περί δημιουργίας, Ο καθείς - και πάλι με σωτήριο τρόπο - τα διαχειρίζεται με ελευθερία, Η οποία όμως είναι ικανή να εμφανίζει επαρκώς, τα όρια μιας δημιουργίας.
Αντώνης Απέργης: Μόνο το κίνητρο κάνει τη διαφορά. Ο ψεύτης όταν λέει ψέματα τον εαυτό του εκφράζει. Ο ανένοχος, όταν κινείται ελεύθερα, εκφράζει την αθωότητα του ...let it roll…

Όσον αφορά στα νέα δεδομένα στη δισκογραφία, όπως όλοι τα γνωρίζουμε, ποια είναι η ρίζα του κακού; Το διαδίκτυο, η μουσική βιομηχανία, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες;

Νίκος Χαλδαιάκης: Εμείς ως αναγκαιότητα της ύπαρξής μας, αναζητούμε το καλό και τη ρίζα του, δηλαδή την Αγάπη.
Αντώνης Απέργης: Για όλα ευθύνεται το αντίθετο πνεύμα…

Για το κλείσιμο, ένα στιχάκι από καθέναν σας για να το αφιερώσουμε στους αναγνώστες μας.

Νίκος Χαλδαιάκης: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν και εμένα τα χεράκια της με λύνουν και με δένουν. Μ. Ρασούλης
Αντώνης Απέργης: Είναι ο κόσμος που βλέπεις, ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο…
fot
Εκτός από τις κοινές τους εμφανίσεις, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Αντώνης Απέργης, Ανδρέας Παπάς & Νίκος Χαλδαιάκης δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς:

Ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος εκτός της συνθετικής και μουσικής του δεξιοτεχνίας με παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, παραδίδει μαθήματα με την ιδιότητά του ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ο Αντώνης Απέργης, πολυγραφότατος συνθέτης και πολυ-μουσικός, παραδίδει μαθήματα μουσικής, εκδίδει δίσκους, πραγματοποιεί μουσικές παραστάσεις με δικές του συνθέσεις και στίχους και ζωγραφίζει με μια δική του αποκλειστική μέθοδο.

Ο Ανδρέας Παπάς, ένας από τους κορυφαίους του είδους της οικογένειας κρουστών, έχει συνεργαστεί και συμμετάσχει στην Ελληνική δισκογραφία, με τα μεγαλύτερα ονόματα καλλιτεχνών, συνεχίζει τη μακραίωνη παράδοση κατασκευής κρουστών παραδοσιακών και πραγματοποιεί εμφανίσεις σε μουσικές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Νίκος Χαλδαιάκης είναι ηθοποιός και συμμετέχει στη θεατρική παράσταση «Θέατρο και Εξουσία» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Κούνδουρου & της Γιώτας Κουνδουράκη, από το μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!