Ένας Ζαμπέτας ονόματι Γιώργος!

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ) Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα σε ένα μαγαζί όπου γινότανε ένα αφιέρωμα στο Γιώργο Ζαμπέτα με το σολίστα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Νίκο Κατσίκη. Κοιτάζοντας το πρόγραμμα με τους τραγουδιστές της βραδιάς είδα με έκπληξη να γράφει «συμμετέχει ο Γιώργος Ζαμπέτας». Στην αρχή νόμιζα πως ήτανε τυπογραφικό λάθος ή κάποιο αστείο αλλά στην πορεία κατάλαβα πως επρόκειτο για τον εγγονό του Ζαμπέτα ο οποίος τραγούδησε και έπαιξε μπουζούκι.

Χαρακτηριστικό της βραδιάς ήτανε όταν τραγούδησε τον Αράπη με τον κόσμο από κάτω να φωνάζει «ώαα» και «άλα» θυμίζοντας ακριβώς τη σκηνή από την ταινία που τραγουδούσε ο Ζαμπέτας. Ο νεαρός Γιώργος, γιός του Μιχάλη Ζαμπέτα και της Ελένης Νταράλα, στην πρώτη του εμφάνιση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, δείχνοντας σε όλους τους παραβρισκόμενους ότι εκτός από το όνομα κληρονόμησε και αρκετό από το ταλέντο του παππού του.

 



Γιώργος Ζαμπέτας του Μιχαήλ;
Ακριβώς.


Όπως ο παππούς Ζαμπέτας. Πως αισθάνεσαι που κουβαλάς ένα τόσο βαρύ όνομα;
Δεν ξέρω πως θα ένιωθε κάποιος άλλος αλλά εγώ νιώθω βαθειά μέσα μου Ζαμπέτας και αυτό γιατί η ιδέα του Γιώργου Ζαμπέτα, το έργο του και η ιστορία του βρίσκονται τόσο κοντά μου καθημερινά από τα παιδικά μου χρόνια.


Πως θα χαρακτήριζες σαν άνθρωπο τον παππού σου;
Ο παππούς μου ήτανε ακριβώς αυτό που βλέπετε στις ταινίες και ακούτε στα τραγούδια του. Ήταν αυθεντικός. Φίλοι, συνεργάτες αλλά και όσοι τον είχανε συναντήσει στις γειτονιές του Αιγάλεω μου μιλάνε γι αυτόν με τα καλύτερα λόγια, έχοντας πάντα ένα γλυκό χαμόγελο αλλά και κάποια ιστορία να μου πουν.


Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με τη μουσική;
Μεγάλωσα με τη μουσική. Ο πατέρας μου Μιχάλης Ζαμπέτας και η μητέρα μου Ελένη Νταράλα είναι και αυτοί μουσικοί, έτσι συχνά βρισκόμουν είτε σε κέντρα διασκέδασης, είτε σε χώρους ηχογράφησης που εργάζονταν.


Τον παππού σου τον είδες ποτέ ζωντανά σε κάποιο κέντρο;
Όχι δεν είχα την χαρά να τον δω να παίζει στο πατάρι, αλλά τον επισκεπτόμουν κάθε Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στο Αιγάλεω στην οδό Καλαβρύτων 57. Μαζεύονταν κάθε τόσο θυμάμαι καμιά δεκαριά άντρες, γυναίκες που άλλος έπαιζε κιθάρα, άλλος ακορντεόν, άλλος ντέφι και το γλεντούσαν με την ψυχή τους. Φυσικά μαζί και ο παππούς με το μπουζούκι του. Πάντα σοβαρός και μετρημένος. Έπαιζαν διάφορα γνωστά τραγούδια όπως το Μαθητή, τον Αράπη που τα έβλεπα τότε στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Όσες φορές δεν είχαμε κόσμο τον θυμάμαι με το μπουζούκι να παίζει και να γράφει σε ένα μαγνητόφωνο καινούριες μελωδίες. Δούλευε διαρκώς. Είχε πάθος με τη δουλειά του.

Με το μπουζούκι πότε ασχολήθηκες;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν με τα όργανα. Μπορεί μέχρι τα 13 να μην ασχολήθηκα με ένα συγκεκριμένο αλλά όλο και κάτι θα έπεφτε στα χέρια μου, μέχρι που ο πατέρας μου, μου έκανε δώρο ένα μπουζούκι και εκεί αγάπησα όλες τις χάρες του. Με τα χρόνια επέλεξα να μάθω και κάτι από πνευστά και ασχολήθηκα με το σαξόφωνο. Λατρεύω τον ήχο αυτών των οργάνων.

 

Στο διαδίκτυο ήδη κυκλοφορούν κάποια τραγούδια με δική σου μουσική και στίχο. Πως προέκυψαν αυτά;
Μου αρέσει διαρκώς να ανακαλύπτω καινούρια πράγματα και να δημιουργώ. Για μένα η μουσική είναι πάθος, έρωτας και διέξοδο από την καθημερινότητά μου. Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η μουσική και ο στίχος και προέκυψαν αυτά τα τραγούδια που μέχρι στιγμής έχουν πάρει καλές κριτικές.


Ξέρω ότι ετοιμάζεις μία καινούρια δισκογραφική δουλειά. Θέλω να μου πεις δυο λόγια γι αυτό.
Ετοιμάζω ένα δίσκο με ανέκδοτες μελωδίες του παππού μου πάνω στις οποίες έχω γράψει εγώ τους στίχους και θα τα τραγουδήσω ο ίδιος. Βέβαια δίπλα μου είναι ο σολίστας του μπουζουκιού Νίκος Κατσίκης που έχει αναλάβει τις ενορχηστρώσεις και με τον οποίο παρουσιάσαμε πρόσφατα σε μια παράσταση κάποια από αυτά τα καινούρια τραγούδια.


Επιλέγεις να κάνεις τα πρώτα βήματά σου στο χώρο σε λίγο δύσκολες εποχές. Σε φοβίζει αυτό;
Πιστεύω πως όποιος καταφέρει να συγκινεί τους ανθρώπους με τις μουσικές του ευρεσιτεχνίες θα έχει όχι μόνο παρών αλλά και μέλλον. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Γιώργο Ζαμπέτα. Νομίζω πως από κανενός τα αυτιά δεν θα μπορούσαν να σβηστούν μελωδίες σαν του Μαθητή ή του Αράπη. Βέβαια όλο αυτό απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά. Στη μουσική δεν μας χαρίζεται τίποτα…


 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!