Τι απαντά η Σάννυ Μπαλτζή στο Ogdoo.gr για την καταγγελία λογοκλοπής: «Αισθάνθηκα βιασμένη!»

Πώς μπορεί να αποδείξει ότι οι στίχοι είναι δικοί της;
Ο Παναγιώτης Στράκαρης, εντελώς άγνωστος σε μάς και -κατά δήλωσή του- στιχουργός, καταγγέλλει πως η γνωστή και καταξιωμένη στιχουργός, ποιήτρια και τραγουδοποιός, Σάννυ Μπαλτζή, του έκλεψε στίχους και τους εμφάνισε σαν δικούς της, στο τραγούδι «Η Βροχή» που ερμηνεύει η Ελεονώρα Ζουγανέλη.

Είναι ένα πολύ όμορφο και τρυφερό τραγούδι, που η Σάννυ μας είπε πως το έγραψε έφηβη, μετά την Ανεμώνα του Σικάγου.

Ακούστε το τραγούδι...

Ο Στράκαρης έχει ήδη προχωρήσει σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, με αίτησή του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στρεφόμενος κατά της Σάννυς Μπαλτζή και της εταιρείας MINOS-ΕΜΙ.
2 ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2
Η Σάννυ Μπαλτζή, μιλώντας στο ogdoo.gr, δήλωσε: «Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη... αισθάνθηκα βιασμένη. Φυσικά και οι στίχοι του τραγουδιού είναι δικοί μου. Τη Βροχή, την έγραψα 16 χρόνων, και αποτυπώνει τα συναισθήματα της εφηβικής μου ηλικίας. Με τον Παναγιώτη Στράκαρη, είχα μια γνωριμία, το έπαιζε θαυμαστής μου. Του έδειχνα στίχους μου, τους οποίους αυτός φαίνεται πως σχεδίαζε να τους κάνει δικούς του, στέλνοντας γράμμα... στον εαυτό του, σαν αποδεικτικό... Ποιος ξέρει τι άλλο δικό μου έχει «κατοχυρώσει»...».

Ο Στράκαρης ισχυρίζεται με συνέντευξή του στο tvxs.gr πως: «Εξ' αιτίας του θαυμασμού μου για τους στίχους της και το χαμηλό προφίλ που κρατούσε η κυρία Μπαλτζή θέλησα να επικοινωνήσω μαζί της τους στίχους που έγραφα. Γι’ αυτό λοιπόν δημιούργησα έναν λογαριασμό στο myspace τον Φεβρουάριο του 2009 και της έστειλα αίτημα φιλίας το οποίο και αποδέχτηκε. Μέσω μηνυμάτων στο myspace της έστελνα τους στίχους μου τους οποίους είχε σχολιάσει με πολύ καλά λόγια. Κάποια στιγμή μου έδωσε το προσωπικό της email για να της τα στέλνω εκεί. Έτσι κι εγώ της έστειλα όλα όσα της είχα στείλει μέχρι εκείνη την στιγμή στο myspace στο mail της για να τα έχει συγκεντρωμένα και στη συνέχεια και κάποια καινούργια που είχα γράψει στα οποία δεν έλαβα απάντηση».

Έχετε κρατήσει τα σχετικά τεκμήρια; Πως θα αποδείξετε ότι όντως είναι δικό σας;
Φυσικά και τα έχω κρατήσει. Και τα είχα κατοχυρώσει στέλνοντας συστημένο στον εαυτό μου (μέθοδος που συνηθίζεται) αλλά και έχω και την αλληλογραφία μας την ηλεκτρονική. Επίσης το έχω μοιραστεί με καθηγητές μου και συμμαθητές στο Μικρό Πολυτεχνείο όπου παρακολουθώ μαθήματα στιχουργικής, το έχω διαβάσει σε ραδιοφωνική εκπομπή και το έχω στείλει και στον τραγουδοποιό Νίκο Ζούδιαρη.

Το θέμα είναι τεράστιο και αφορά στην κατοχύρωση πνευματικού έργου. Πώς μπορεί να αποδειχτεί, σε ποιον ανήκουν οι στίχοι; Όπως λέει η Σάννυ Μπαλτζή «Οι στίχοι μιλούν από μόνοι τους σε ποιον ανήκουν. Κάνουν μπαμ από μακριά, το ύφος, το πνεύμα, η ανατροπή που γίνεται στο τέλος».
3 ΣΑΝΝΥ ΜΠΑΛΤΖΗ Φωτ Μ Νταλούκας 2013
Η τραγουδοποιός, ανέβασε στην προσωπική της σελίδα στο fb, ένα ποίημα που έγραψε χθες, αφού έλαβε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Το ποίημα, επιγράφεται από την ίδια: Ανέκδοτο ποίημα της Σάννυ Μπαλτζή ή όποιου το κατοχυρώσει πρώτος!

Να απολογείται το παρόν του ατελές...
Γι’ αυτό συχνά έβαζε αποσιωπητικά
Ματαιοδοξία -είναι πλάσμα ανασφαλές
και έτσι κρύβονται τα πιο σημαντικά

Μα και σ’ αυτά τα αποΣΙΩΠΗτικά...
Είδε ότι υπήρχε μια σιωπή μέσα στην λέξη
Γι’ αυτό καλώς το σκέφτηκε ξανά
να βάλει εκείνος την τελεία στο -Έχει βρέξει.

Μετά επέλεξε το ΕΡωτηματικό
που έχει ΕΡωτα η αρχή και γοητεία
όλοι να πουν ότι έχει δίκιο να ρωτάει
Πόσο σπουδαία είναι αυτή η αοριστία!

Ένα ΓΙΑΤΙ; πολύ κλισέ μα ιδανικό
πως τον χτυπούνε ανηλεώς, θα αιωρείται
ότι είναι αθώας και εγώ τον αδικώ
πως πάντα οι άλλοι αδικούν, θα υπονοείται...

Το βράδυ εκείνο με μια μάσκα από σελίδες
Με παραμόνεψε και πήρε την ψυχή μου
Την κατοχύρωσε σαν να τανε δική του
Αποσιωπώντας με τελείες την ζωή μου

Έτσι επέστρεψε και πάλι στις υπόνοιες...
Επευφημούσε μια στυγνή εγκληματίας
Γιατί και η ποίηση βοήθησε στον φόνο
Μα είναι πάντα, υπεράνω υποψίας.

Μην τον λιντσάρετε καλοί μου αναγνώστες
Όλα τα σκέφτηκε, του ξέφυγε όμως κάτι
Θα τον δικάσει το ίδιο το ερωτιΜΑΤΙκό του
Μέσα στην λέξη έβλεπε άγρυπνο ένα ΜΑΤΙ

Credits: Οι φωτογραφίες της Σάννυς Μπαλτζή, από τον Μ. Νταλούκα, 2013.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!