Γκλέτσος, Δάντης & Διαβάτη στηρίζουν Ζουγανέλη: «Δεν είναι όλοι οι μετανάστες καλά παιδιά»

«Τα βλέμματά τους απέναντι στους Έλληνες και κυρίως στο θηλυκό στοιχείο ήταν απολύτως επιθετικά».
03/01/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε στο Νίκο Νικόλιζα και την Espresso για το θέμα των δηλώσεών του για τους μετανάστες και όσα ακολούθησαν.

Θυμίζουμε πως ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς υπέβαλε σε βάρος του μηνυτήρια αναφορά αποδίδοντάς του ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές δηλώσεις.

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης δήλωσε μεταξύ άλλων στο δημοσιογράφο και την εφημερίδα:

«Εμείς είχαμε ενδιαφερθεί στα πρώτα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης. Μοίραζα σαλάτες με πολλή αγάπη και πολλή φροντίδα. Πράγματι, μου πετάει αυτός μια σαλάτα, που ήταν ελληνική χωριάτικη, και μου λέει: «Χούμους τρώω εγώ»! Κι εγώ του ανταπέδωσα αυτό το πράγμα, του απάντησα ακριβώς όπως μου φέρθηκε. Είμαι παρορμητικός πολλές φορές. Αγαπώ τη φιλοξενία, που είναι μόνο ελληνική λέξη, εμείς τους φιλοξενούμε, πρέπει να απαιτήσουμε από αυτούς να σεβαστούν τον πολιτισμό μας, την καθημερινότητά μας, το βίωμά μας κ.λπ. Αυτό είναι όλο. Δεν έχω ρατσιστικές λογικές, και έχω αγωνιστεί και φυλακιστεί για τις ιδέες μου…

Μη φτάσουμε, όμως, στο ανάποδο... Κάποια στιγμή κυκλοφορούσα στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή που αγαπώ ιδιαιτέρως, γύρω από τη Σωκράτους, όπου ήταν τα διάφορα μαγαζιά με τα μπαχαρικά. Σας πληροφορώ ότι τα βλέμματά τους απέναντι στους Έλληνες και κυρίως στο θηλυκό στοιχείο ήταν απολύτως επιθετικά. Εγώ δεν μπορούσα να το ανεχτώ αυτό το πράγμα. Οι κοπέλες που προχωρούσαν έτρεμαν. Απλώς τα αγόρια έχουν μια άλλη λογική που κι αυτή ενδεχομένως να κριθεί διαφορετικά. Εγώ αυτό δεν το ανέχομαι. Εγώ θέλω να φιλοξενώ, αλλά θέλω να φιλοξενώ και να με σέβεται ο φιλοξενούμενος. Δεν διαφωνώ καθόλου ότι υπάρχουν μετανάστες αξιοπρεπείς, δεν μιλάω για τα καλώς κείμενα… Δεν πιστεύω ότι είναι υπερβολικό αυτό που λέω και δεν είμαι ρατσιστής, ούτε ξενοφοβικός»

Πάντα στο ρεπορτάζ της Espresso στο πλευρό του Γιάννη Ζουγανέλη τάσσονται οι Απόστολος Γκλέτσος, Χρυσούλα Διαβάτη και Χρήστος Δάντης.

Ο δήμαρχος Στυλίδας και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας αναφέρει σχετικά:

«Πιάσ' τ' αβγό και κούρευ' το. Αυτό να πεις στο Παρατηρητήριο! Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι μία από τις πιο δημοκρατικές φωνές στην Ελλάδα. Αλίμονο αν δεν μπορούμε να εκφέρουμε ελεύθερα την άποψή μας στην Ελλάδα…

Δεν νομίζω να μπορεί να υφίσταται λογοκρισία κάποιος και μάλιστα εν έτει 2019. Μπορεί ο καθένας να πει ό,τι θέλει και ο άλλος να τον καταδικάσει με επιχειρήματα. Μιλάμε για τον Ζουγανέλη. Για έναν άκρως δημοκρατικό άνθρωπο, που αγαπάει τον συνάνθρωπό του. Έστω και αν λίγο του “ξέφυγε” το θέμα, ήταν η κακιά στιγμή. Δηλαδή, έλεος! Όχι και μήνυση στον Γιάννη Ζουγανέλη. Έλεος, ρε παιδιά

Δεν είναι όλοι οι μετανάστες καλά παιδιά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι, επειδή είναι μετανάστες ή πρόσφυγες, είναι όλοι άγιοι. Όχι! Υπάρχουν καλοί χαρακτήρες που σέβονται, υπάρχουν και άλλοι που το παρατραβάνε».

Με τη σειρά της η Χρυσούλα Διαβάτη τονίζει:

«Είναι δικαίωμα του καθενός να εκφέρει ελεύθερα την άποψή του και είναι σεβαστή. Έχουμε δημοκρατία και ελευθερία».

Τέλος ο Χρήστος Δάντης σημειώνει:

«Τι είναι το Παρατηρητήριο, μπορεί να με ενημερώσει κάποιος… Δεν βρίσκω ρατσιστικές τις δηλώσεις του Γιάννη. Μπορεί να μη συμφωνώ 100%, αλλά εν μέρει έχει δίκιο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Υπάρχουν επώνυμοι που έχουν πει δημοσίως τέρατα και δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Και ξαφνικά ενόχλησε ο Ζουγανέλης; Για όνομα του Θεού! Ο Ζουγανέλης για μένα είναι ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης, που δεν πρέπει να τον αγγίζουμε. Θεωρώ άδικο όλο αυτό που έχει γίνει. Το βρίσκω αστείο».

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates