Είπαν για τον Κώστα Βίρβο…

Οι δηλώσεις του καλλιτεχνικού κόσμου για τον Κώστα Βίρβο…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/08/2015

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με δηλώσεις τους στις επίσημες ιστοσελίδες ή στις σελίδες τους στο facebook, γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες, εξέφρασαν τη λύπη τους για την απώλεια του Κώστα Βίρβου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε συγκεντρωμένες όσες από τις δηλώσεις αυτές έπεσαν στην αντίληψή μας, μαζί με τη δήλωση του αν. Υπουργού Πολιτισμού για τον Κώστα Βίρβο.

Γιώργος Νταλάρας

Ο Κώστας Βίρβος ήταν ένας σπουδαίος στιχουργός, που προίκησε πραγματικά το λαϊκό τραγούδι με το ταλέντο του και τη βαθιά γνώση της γλώσσας μας. Τα τραγούδια του τα λαϊκά, τα ρεμπέτικα, αλλά και αυτά που έγραψε με σπουδαίους έντεχνους συνθέτες, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Χρήστος Λεοντής, θα κοσμούν πάντα το τραγούδι. 
Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, συγκαταβατικός, φιλοσοφημένος και υπομονετικός μέχρι το τέλος. Δε θα ξεχάσω ποτέ ότι στο πρώτο τραγούδι που ηχογράφησα και κυκλοφόρησα, τα λόγια ήταν δικά του. Και η μουσική, ενός άλλου γλυκύτατου ανθρώπου, του Γρηγόρη Φούντα. 
Ο Κώστας Βίρβος μπορεί να έγραφε εξαιρετικά τραγούδια και παράλληλα είχε μια σπάνια ευγένεια. Ήμουν πολύ μικρός όταν τον γνώρισα και μου έκανε πολύ εντύπωση γιατί οι τρόποι του διέφεραν από την περιφερόμενη εύκολη μαγκιά του σιναφιού.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και αγάπη.
{youtube}XlFoqWOJRzg{/youtube}

Αφροδίτη Μάνου

Κώστα Βίρβο, συγχώρα με, τώρα το μαθαίνω...
Είχα κλειστά χτες τα μηχανήματα...
Καληνύχτα με το αριστούργημά σου:
«Ανάποδα φλυτζάνια στις κολώνες,
που παν και κοτσυλάν οι χελιδόνες»
{youtube}q7SrNtFh7RA{/youtube}

Κώστας Σμοκοβίτης

Αγαπημένε μου, σεβαστέ και δεύτερε πατέρα Κώστα Βίρβο, καλό σου ταξίδι και καλό Παράδεισο!
Σ’ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όσα μου πρόσφερες!. Μου εμπιστεύθηκες τα τραγούδια σου!
Μίλησες για μένα και με υποστήριξες!
Έγραψες!
Δεν θα σε ξεχάσω όσο ζω.
{youtube}QuwTnKhTy8U{/youtube}

Σοφία Παπάζογλου

Πληροφορήθηκα πως έφυγε ο σπουδαίος μας στιχουργός-ποιητής Κώστας Βίρβος από εδώ, απ' το facebook. Τον συνάντησα δύο φορές. Μία σε αφιέρωμα που του έκανε ο Σπύρος στο «Στην υγειά μας» τo 2007. Μετά την προβολή της εκπομπής είχα ένα μήνυμά του στον τηλεφωνητή μου, όπου μου έλεγε υπέροχα λόγια και ένα ευχαριστώ. Του τηλεφώνησα την επομένη και του είπα φυσικά πως ήταν δική μου η μεγάλη τιμή και πως εγώ τον ευχαριστώ για όσα μας έχει προσφέρει! Τον ξαναείδα στην τιμητική συναυλία που του έκανε ο Μιχάλης Κουμπιός στο θέατρο Badminton τo 2012 όπου στο τέλος της βραδιάς τον πήρα αγκαζέ με τον Τσέρτο (αν θυμάμαι καλά) να τον βοηθήσουμε να περπατήσει στη σκηνή. Συγκίνηση αληθινή. Το τραγούδι των γονιών μου είναι οι «Νυχτερίδες κι αράχνες» με τους στίχους του Βίρβου. Αναρίθμητα τα αγαπημένα τραγούδια που μας χάρισε. Φυσικά η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι είναι μέγιστη και χωρίς φανφαρες και δηθενηλίκια, όπως ήταν όλοι της γενιάς του γιατί πέρασαν δια πυρός και σιδήρου. Θα τον τραγουδάμε όσο υπάρχει Ελληνισμός. Κύριε Κώστα Βίρβο αναπαυθείτε εν ειρήνη.
{youtube}WPeD6RE5iyY{/youtube}

Γρηγόρης Μπιθικώτσης

«Κι αν θα γίνουν σχόλια και σου πουν τι έτρεξε 
Ριξτα όλα επάνω μου, πες εγώ πως φταίω 
Μια γυναίκα όμορφη δεν μπορεί να έφταιξε 
Άσχετα αν μ έκανε σήμερα να κλαίω…»

Θα τα λέτε εκεί πάνω με τον πατέρα μου νονέ…

Γιώργος Παπαστεφάνου

Ότι σαν στιχουργός έγραψε ιστορία, δεν το συζητώ. Το λέει η ίδια η ιστορία. Ότι επίσης ήξερε τον χώρο του λαϊκού τραγουδιού όσο λίγοι, ούτε κι αυτό μπορεί κανείς να του το αρνηθεί. Για χρόνια ζούσε το λαϊκό τραγούδι από μέσα και μέσα από εξαιρετικές συνεργασίες. Αυτό όμως που είχε κάνει εντύπωση σε μένα ήταν ότι εκτός απ'τα άλλα, ο Κώστας Βίρβος ήξερε και να διεκδικεί αυτό που του ανήκε -κάτι όχι πολύ σύνηθες για τούς στιχουργούς παλαιάς κοπής. Τον θυμάμαι το 1977 μετά από την Μουσική βραδιά για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου νά 'ρχεται στο γραφείο μου στην Τηλεόραση της ΕΡΤ και να ζητά και για εκείνον μια εκπομπή. «Βεβαίως, κύριε Βίρβο»,του απάντησα, «το δικαιούστε!». Και ετοιμάστηκα για να καλέσω ένα σκηνοθέτη να αναλάβει. «Όχι», μου είπε. «Την εκπομπή θα την κάνεις εσύ και δεν θα σου επιτρέψω να αρνηθείς». Δυστυχώς, αρνήθηκα γιατί είχα ξεκινήσει άλλα θέματα και φυσικά του κακοφάνηκε. Ωστόσο, και χωρίς την συμμετοχή μου, το πορτρέτο του Κώστα Βίρβου έγινε από το τμήμα μας. Αργότερα, το 1984 μου θύμωσε και πάλι -κι αυτή τη φορά δικαίως- γιατί στην εκπομπή της σειράς των Παλιών μας φίλων για την Γιώτα Λύδια, παραλείφθηκε το όνομά του από την «Ζαΐρα», που τραγούδησε η Χάρις Αλεξίου. Ωστόσο το φταίξιμο δεν ήταν ολότελα δικό μας, γιατί με τους στιχουργούς του Τσιτσάνη γενικώς γινόταν μύλος. Ο Κώστας Βίρβος έχει μιλήσει για το θέμα. Και πάντως εγώ είχα στο νου μου τον κλασικό δίσκο του Τσιτσάνη με την Νίνου από τα μέσα της δεκαετίας του '50, όπου όλα τα τραγούδια -και η Ζαΐρα- αποδίδονταν στον Τσιτσάνη και σε κανέναν άλλο. Για να αποχαιρετήσουμε τον Κώστα Βίρβο τώρα, διαλέγω ένα άλλο από τα τόσα και τόσα τραγούδια του που έχουμε αγαπήσει. Είναι το «Νανούρισμα» από το «Τραγούδι του νεκρού αδερφού» του Μίκη Θεοδωράκη και είναι απόσπασμα από την εκπομπή με την Γιώτα Λύδια του 1984.
{youtube}0lwfHw8rzqU{/youtube}

Νίκος Ξυδάκης (αν.Υπουργός Πολιτισμού)

Ως ένα από τα μεγάλα κλαριά στο δέντρο της ελληνικής μουσικής τον είχε παρομοιάσει ο Μίκης Θεοδωράκης και, πράγματι, οι στίχοι τού Κώστα Βίρβου βλάστησαν επί δεκαετίες μαζί με τις μελωδίες των πιο σημαντικών μας συνθετών από διαφορετικές περιοχές του ελληνικού τραγουδιού. Διεκτραγώδησε με λαϊκότητα, γλαφυρότητα, ποιητικότητα πολλές πτυχές της ελληνικής περιπέτειας του εικοστού αιώνα, από την Εθνική Αντίσταση έως τη μετανάστευση, τραγούδησε από τον έρωτα έως τη βιοπάλη. Σε λύπες και χαρές, τα τραγούδια του θα ανασύρονται πάντα παρηγορητικά και γιορτινά στα χείλη του κόσμου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν την παραχώρηση της τελευταίας κατοικίας του στιχουργού στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου. Όπως ανακοίνωσε η κόρη του Μαρία Βίρβου στο facebook:

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Π. Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη και το δημοτικό συμβούλιο, για την τιμητική παραχώρηση της τελευταίας κατοικίας του στιχουργού Κώστα Βίρβου στο κοιμητήριο Π. Φαλήρου, ώστε να βρίσκεται κοντά στο σπίτι του, όπου έζησε 60 χρόνια.

Για τον Κώστα Βίρβο μίλησαν στο Mega ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Στο video μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!