Οι παραγωγές του Θοδωρή Μανίκα (1981 - 2018)

Σύντομο (τρόπος του λέγειν...) βιογραφικό και αναλυτική δισκογραφική λίστα ενός πραγματικού μουσικού παραγωγού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
03/03/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Θοδωρής Μανίκας μεγάλωσε σε δώδεκα (12) ελληνικές πόλεις, πριν έρθει οριστικά στην Αθήνα το 1975, σε ηλικία 15 χρονών.

Τελείωσε το Λύκειο στην Κυψέλη και μπήκε, με υποτροφία, στο Οικονομικό της Νομικής Αθηνών.

Στο Πανεπιστήμιο επέδειξε έντονη πολιτιστική και πολιτική δραστηριότητα και, μεταξύ άλλων, ίδρυσε την πολιτική ομάδα Ανεξάρτητοι Φοιτητές Οικονομικού, που κατάφερε να γίνει ο πρώτος ανεξάρτητος φοιτητικός σχηματισμός που, μετά την μεταπολίτευση, κέρδισε έδρα σε εκλογές για οποιοδήποτε φοιτητικό συμβούλιο στην Ελλάδα...

Άρχισε να δουλεύει από τα 18 του. Η παράλληλη επαγγελματική του διαδρομή, στα ΜΜΕ αλλά και στην μουσική, του επέτρεψε να είναι, εξ αρχής, ανεξάρτητος και αυτόνομος σε αμφότερες τις καριέρες του.

Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1979, γράφοντας για τα περιοδικά ΗΧΟΣ&hi-fi και Αντί, για να περάσει κατόπιν από την ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, το ΕΝΑ, τις ΕΙΚΟΝΕΣ, το ΚΛΙΚ και να συνεχίσει, από το 1995 ως το 2013, στις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων ΒΗΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Η πρώτη του μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία ήταν όταν, σε ηλικία 21 χρονών, πήγε στην Τζαμάϊκα για την κηδεία του Bob Marley. Έκτοτε, χάριν των δημοσιογραφικών του αποστολών, ταξίδεψε στο Μεξικό, στην Κίνα, στο Μαρόκο, στην Φινλανδία, στην τότε Σοβιετική Ένωση (Ε.Σ.Σ.Δ.), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Κούβα, στην Αιθιοπία και σε δεκάδες άλλες χώρες, ενώ έχει ‘οργώσει’ κατ’ επανάληψιν ‘μητροπόλεις’ όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ, το Σαν Φρανσίσκο, η Βαρκελώνη, η Άντις Αμπέμπα, το Τορόντο, το Ντουμπάϊ, το Παρίσι, η Στοκχόλμη, το Λος Άντζελες, η Ρώμη, κ.ά.

Στα ταξίδια του, όλα αυτά τα χρόνια, κάλυψε εγκαίρως και, συνήθως, με δική του πρωτοβουλία, γεγονότα διεθνούς δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος (όπως το Μουντιάλ του 1994, στις Η.Π.Α., η παράδοση του Χονγκ-Κονγκ από την Αγγλία στην Κίνα, το 1997, ο υποβιβασμός της ιταλικής Juventus στην β’ κατηγορία, το 2006, η ανακάλυψη του αρχαιότερου ανθρώπινου σκελετού στην Αιθιοπία, το 2007, το κορυφαίο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, το 2011, η παρατεταμένη ‘αραβική άνοιξη’ σε Τυνησία, το 2012 και σε Αίγυπτο, το 2013, κ.ά.), ενώ πήρε και δεκάδες συνεντεύξεις από καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικούς, αθλητές και επιχειρηματίες (απ’ τους Metallica και τους Police, ως τον Kareem Abdul Jabaar και τον Haile Gebreselassie κι από τον Νικόλαο Εγγονόπουλο και την Χάρι Αλεξίου, ως τον Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη και τον Jose Mourinho).

Από το 1980, άρχισε να κάνει ραδιόφωνο στο Γ’ πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι και συνέχισε επί σχεδόν μία εικοσαετία, ως το 1998, στο Β’ πρόγραμμα, στο Κανάλι 15, στον Rock Fm και στον Ρόδον 94,4.

Για μία και μοναδική φορά, έγραψε το σενάριο και την μουσική για ένα σίριαλ, το επιτυχημένο «Είμαστε Στον Αέρα» του Mega (1997-1999 και, έκτοτε, 5 επαναλήψεις), ενώ, νωρίτερα, είχε κάνει την παραγωγή στην σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ-1 «Το Λεξικό Της Δεκαετίας Του ΄60» (1989-1990), καθώς και την επιμέλεια και παρουσίαση της δημοσιογραφικής/πολιτιστικής εκπομπής της τότε ΕΤ-2 (μετέπειτα ΝΕΤ) «Η Εναλλακτική Σκηνή Του Ροκ» (1996-1997).

Το 2002 παρουσίασε με το συγκρότημα 667 και τον τραγουδιστή Γιώργο Μαργαρίτη τον πλατινένιο δίσκο - ορόσημο «Όλα Θα Τα Διαγράψω» (που θεωρείται από τους ειδικούς ως η πλέον crossover στιγμή της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας και που ανέδειξε το μεγάλο χιτ «Δρόμοι Του Πουθενά»).

Ούτως ή άλλως, στην μουσική είχε ξεχωρίσει, από πολύ παλιότερα, για το μοναδικό του στυλ στην ενορχήστρωση και παραγωγή δίσκων, που του επέτρεψε να συνεργάζεται, από το 1982 μέχρι σήμερα, με ‘ακραίους’ καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας πάντοτε επιτυχίες (Φατμέ, Βαγγέλης Γερμανός, Χρήστος Κυριαζής, Γιώργος Μαργαρίτης, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Σοφία Κολλητήρη, Nick Gravenites & John Cipollina, Άκης Πάνου, thirty ντέρτι, Nightstalker, 667, Πασχάλης Τερζής, Δήμητρα Γαλάνη, Μπέμπα Μπλανς, Χρήστος Δάντης, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κ.ά.).

Οι δισκογραφικές παραγωγές του έχουν ‘μαζέψει’ 3 πλατινένιους και 6 χρυσούς δίσκους, όσο αυτά τα πράγματα είχαν κάποια σημασία...

Εργάσθηκε στην παραγωγή συναυλιών ξένης μουσικής, συμμετέχοντας, το 1987, στην ιδρυτική ομάδα του κλαμπ ΡΟΔΟΝ (παραγωγή σε συναυλίες των Dizzy Gillespie, Nick Gravenites & John Cipollina, The Damned, Don Cherry, Manu Dibango, Alvin Lee, Tito Puente, The Wailers, κ.ά.) αλλά και αργότερα στην διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ σε άλλους χώρους και στάδια (με καλλιτέχνες όπως Public Enemy, Jerry Lee Lewis, Joan Jett, Run-DMC, Salif Keita, Black Uhuru, Siouxsie & the Banshees, the Fleshtones, Prodigy, Youssou ’N’ Dour, Nick Cave, the Last Drive, κ.ά.).

Μικρός, δούλεψε ως πωλητής στο θρυλικό δισκοπωλείο Pop Eleven στο Κολωνάκι, ως σερβιτόρος στην μπουάτ Τιπούκειτος στα Εξάρχεια και ως περιστασιακός… τροβαδούρος σε Κυριακάτικα μουσικά πρωϊνά στο κλαμπ Κύτταρο και στον κινηματογράφο Τριανόν, ενώ, όταν μεγάλωσε, έπαιζε δίσκους, ως d.j., στα ‘ιστορικά’ κλαμπ Figaro στο Κολωνάκι, Ios Club στην Χώρα της Ίου, Balthasar στους Αμπελοκήπους, Decadence στον λόφο του Στρέφη, Rock ’n’ Roll Café στο Κολωνάκι και Blue Bar στο Χαλάνδρι.

Κατά καιρούς, διετέλεσε σύμβουλος νεανικής κουλτούρας του τότε υφυπουργού Νέας Γενιάς & Αθλητισμού Κώστα Λαλιώτη (1982-1983), διευθυντής παραγωγής της δισκογραφικής εταιρείας Λύρα (1983-1987), υπεύθυνος παραγωγής της εταιρείας Άνωση (1987-1988), διευθυντής παραγωγής της εταιρείας ME.S.S. Ltd. (1989-1992), μάνατζερ του κλαμπ West/Camel (1992-1994), διευθυντής του περιοδικού Ποπ & Ροκ (1998-2000), σύμβουλος εναλλακτικής δημοσιογραφίας στο περιοδικό Μετρό (2000-2001), σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε ζητήματα 100ετίας του συλλόγου (2007-2009), που είναι και η μόνη θέση στην καριέρα του, όπου δεν αφέθηκε να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε...

Μιλά τέλεια ελληνικά και αγγλικά και λίγα γαλλικά και ισπανικά. Είναι δύο φορές διαζευγμένος και είναι υπερήφανος για τον 30χρονο γιό και την 22χρονη κόρη του.

Θοδωρής Μανίκας - Οι παραγωγές του (1981 - 2018)


Οι δίσκοι με bold στοιχεία, είναι αυτοί που ο Θοδωρής Μανίκας θεωρεί (και) προσωπικούς του

1981
Various Artists: Reggae Blood Tracks [compilation] (Island / ΕΜΙΑΛ)
01. V A Reggae Blood Tracks
ΧΑΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΡΕΜΒΑΖΩ: Οι Κακές Μας Πράξεις (ΕΜΙΑΛ)

1982
ΦΑΤΜΕ: Ψέμματα (ΕΜΙΑΛ)

1983
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Βραχυκύκλωμα (Λύρα)

1984
* ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΙΚΑΣ: Απόψε Φύγαμε (Μinos)

1985
Θανάσης Κομνηνός: Ήρθα Να Πούμε Μερικά (Μinos)
Μόνο μουσική, ενορχήστρωση και τελική μίξη, στο τραγούδι Ήρθα Να Πούμε Μερικά

1986
ΔΙΑΦΟΡΟΙ: Μιά Γρανίτα Για Τον Χιώτη [tribute album] (Λύρα)
06. V A π Ο Ε Γ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Με Ποθείς Και Μ’ Απωθείς (Λύρα)
Χρήστος Κυριαζής: Όταν Καθόμαστε Σπίτι (Λύρα)
Μόνο παραγωγή και τελική μίξη στα τραγούδια Μπρικάκι και Πειραιάς συν ενορχήστρωση στο τραγούδι Πειραιάς

1987
ΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ραγισμένα Μάτια (Λύρα)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: Όχι Πισωγυρίσματα (Λύρα)
ΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ: Καίγεται Ο Μαχαλάς (Λύρα)
11. ευ Γ π Β Δ Ε Ζ Ν Α Ζ Γ μ Ηψ γ Εχ Β
1988
Γιάννης Γιοκαρίνης: Γειά Σου Και Σένα (Λύρα)
Μόνο στίχοι και μουσική στο τραγούδι Πεταλουδίτσα

1990
L.P.B.: Mundi-A-Hell-’N’-Hi [promo single] (ME.S.S. / Ιπτάμενοι Δίσκοι)

1991
ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΛΑΤΑΝΟΣ: Η Νύχτα Θριαμβεύει (Ιπτάμενοι Δίσκοι)
ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ & ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ: Γιάννα Κομνηνού & Οι Αισθηματίες (Ιπτάμενοι Δίσκοι)
13. Υυ γ Ξ θ Σ Δ Εψ Γ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ: Ομορφαίνω Την Μοίρα (Ιπτάμενοι Δίσκοι)
L.P.B.: ΕλαφροΛαϊκοςΡυθμός (Ιπτάμενοι Δίσκοι)
ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ & ΔΙΑΦΟΡΟΙ: Επειγόντως (ME.S.S. / Ιπτάμενοι Δίσκοι & Σείριος / ΜΒΙ)
NICK GRAVENITES & JOHN CIPOLLINA: Live In Athens At The Rodon (Ιπτάμενοι Δίσκοι & Άνωση & MBI)

1993
VARIOUS ARTISTS: divin’ - Modern Tales From An Ancient City (Ιπτάμενοι Δίσκοι)
18. V A divin
1994
CLOSER: Suicide Is My Terror (Ιπτάμενοι Δίσκοι) - ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!
NIGHTSTALKER: SideFX - συμπαραγωγή με τον Alex K.
(Ιπτάμενοι Δίσκοι & HitchHyke)

1995
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΙΚΑΣ + THIRTY ΝΤΕΡΤΙ: Thirty Ντέρτι (Ιπτάμενοι Δίσκοι / FM)

1998
THIRTY ΝΤΕΡΤΙ: Η Συνομωσία Των Μετρίων (Ιπτάμενοι Δίσκοι & E2 / EMI)
21. thirty Εφ Β Ε 2
2001
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ & 667: Όλα Θα Τα Διαγράψω (Μinos / EMI)

2002
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ & 667: Που Θα Πας Χαρά Μου; [promo single] (Μinos / EMI)

2004
667 + ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ, ΚΑΙΤΗ ΓΑΡΜΠΗ, ΜΠΕΜΠΑ ΜΠΛΑΝΣ, ΒΑΚΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΜΑΡΙΛΕΤΤΑ: Οι 667 Σε Τραγούδια Που Θα Τα Έλεγαν Και Μόνοι Τους… Άν Ήτανε Κυρίες! (Sony)
667 + ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: Κόλαση (Μinos / EMI)
25. 667 Υ Ο Β Γ ε Β Βψ Ε Γ

667: Τί Είν’ Αυτό; [cd single] (Planetworks / Universal)

2005
667 / ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ: Ψυχεδέλεια (Sony)
667: ΕξακόσιαΕξήνταΕπτά (Polydor / Universal)

2008
ΠΑΝΟΣ ΚΙΑΜΟΣ & 667: Ίσως / Ξέχασέ Με [cd single] (Polydor / Universal)
29. ιυ Γ γυ Γ 667 single
2009
ΔΙΑΦΟΡΟΙ: Τα Τραγούδια Του Παναθηναϊκού (Polydor / Universal)
Various Artists: Η Λεωφόρος Των Συναυλιών [compilation] (Sony & Universal)

2016
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τζίνι [digital single] (EMI)

2017
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φτιάξ’ Τα Με Ένα Στέλεχος [digital single] (EMI)
33. γ Κ Δ Ε Εψ Γ Σ Ν Α Ζ Γ 2
2018
667: GRoovy - έτοιμο για κυκλοφορία
MAGIC DeSPELL: (Μη Ανακοινώσιμος Τίτλος) [digital single] - έτοιμο για τελική μίξη

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!