Απεβίωσε ο Νίκος Λογοθέτης μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι…

Πέθανε ξαφνικά, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, σε ηλικία 84 ετών, ο Νίκος Λογοθέτης, ο γνωστός σε λίγους, αφοσιωμένος ερευνητής των εικαστικών τεχνών και της φιλολογίας.
Ο ίδιος είχε ασχοληθεί με την γλυπτική, την ποίηση, τη πεζογραφία και την μετάφραση, ενώ ήταν μικροβιολόγος στο επάγγελμα.

Τις μελέτες, τις μεταφράσεις του και τα φιλολογικά του έργα τα κυκλοφορούσε σε αυτοσχέδιες, χειροποίητες εκδόσεις λίγων αντιτύπων, πάντα εκτός εμπορίου, όπου τις μοίραζε σε έναν κύκλο εκλεκτών φίλων του και ανθρώπων που είχαν κοινά ενδιαφέροντα. Πολλές εκδόσεις του είχαν περιοδικό χαρακτήρα, ως βραχύβια περιοδικά, όπως οι «Επιλογές», ο «Καλτσέτας» και τελευταία τον «Ηθμό», το σουρωτήρι με άλλα λόγια.

Στις περιοδικές αυτές εκδόσεις που τις έκανε από νεαρή ηλικία, εκτός των άλλων, κατέγραφε και ανεκδοτολογικά-χιουμοριστικά περιστατικά από την αθηναϊκή ζωή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.

Για πολλά χρόνια, πάνω από είκοσι, ερεύνησε το φαινόμενο "Νίκος Βέλμος", φέρνοντας στο φως σημαντικές πλευρές της πνευματικής ζωής και της τέχνης στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, που είτε λάνθαναν είτε έμεναν έξω από τα βασικά ενδιαφέροντα των ακαδημαϊκών ερευνητών.

Επίσης είχε ασχοληθεί με το έργο του Τζούλιο Καΐμη, τον οποίο γνώριζε προσωπικά. Ο Καΐμη μάλιστα του είχε κάνει και το πορτρέτο σε μολύβι (βλ. σχετική φωτογραφία). Τα θέματα που ερευνούσε συνήθως αφορούσαν ξεχασμένες περιπτώσεις αξιόλογων και σημαντικών δημιουργών που έμειναν στο περιθώριο.

Η Μάρη Θεοδοσοπούλου (1958-2016), από την φιλολογική στήλη που διατηρούσε στην εφ. "Εποχή" είχε γράψει για τον κ. Λογοθέτη και το περιοδικό του "Επιλογές".

Ο Νίκος Λογοθέτης ως ερευνητής χαρακτηρίζονταν για την μεγάλη ακρίβεια και την εις βάθος διερεύνηση των θεμάτων που καταπιάνονταν. Δίπλα του, εδώ και πολλά χρόνια, στο έργο του, του συμπαραστέκονταν ο επίσης ακούραστος ερευνητής, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Δημήτρης Παυλόπουλος, ο οποίος στην ανατύπωση του "Φραγγέλιου" από τον Φαρφουλά είχε γράψει ένα επαινετικό κείμενο για το έργο του Νίκου Λογοθέτη πάνω στον Βέλμο.

Ο Διαμαντής Καράβολας, εκδότης του βιβλίου «Νίκος Βέλμος 1890-1930 - Ο γυιός της απωλείας» αναφέρει: Είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω τον Νίκο Λογοθέτη μέσω του φίλου και εκδότη του "Πλανόδιου" Γιάννη Πατίλη. Ως εκδότης είχα την τιμή να εκδώσω το μοναδικό βιβλίο του που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, την εξαντλητική μελέτη για τον Νίκο Βέλμο, όπως την είχε ολοκληρώσει σε βιβλίο δικής του αρχικής έκδοσης, συμπληρωμένο με 2 ξεχωριστά κείμενα για τον Βέλμο που είχαν δημοσιευτεί στο περ. "Επιλογές".

Ο Νίκος Λογοθέτης, φανατικός καπνιστής, έφυγε ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς, στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Κορδιγκτώνος, αφήνοντας στη μέση του τελευταίο του τσιγάρο και ανολοκλήρωτη μια ιστορική νουβέλα που έγραφε εντατικά τον τελευταίο καιρό.

Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στο Β Νεκροταφείο Αθηνών.
logothetis.jpglogo8etis0.jpg
- Οι 2 πρώτες φωτογραφίες, στο γραφείο στο σπίτι του, είναι από τον καλοκαίρι του 2017.

- Η επόμενη φωτογραφία, όπου είναι δίπλα στον καθηγητή Δημήτρη Παυλόπουλο, είναι από την εκδήλωση - παρουσίαση του Φραγκέλιου και του βιβλίου του, που έγινε στο Καφενείο Πανελλήνιο τον Μάρτιο του 2017.
LOGOTHETIS-VELMOS.jpg
- Το σκίτσο είναι προσωπογραφία του από τον Τζούλιο Καΐμη.
logothet-kaim.jpg

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!