10 σπουδαία ζεϊμπέκικα του Θάνου Μικρούτσικου

Τα «κουτσά» ζεϊμπέκικα του Θάνου Μικρούτσικου που έγραψαν και γράφουν ιστορία

Ο Θάνος Μικρούτσικος και τα περίφημα ζεϊμπέκικά του.


Ο Θάνος Μικρούτσικος, απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τις μέρες μας, συνεχίζει την ιδιαίτερη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι με εργασίες που φέρουν τη σφραγίδα του και έχουν ουσία και λόγο ύπαρξης.

Τα έργα του κατάφεραν να συνδυάσουν το δίπτυχο υψηλή καλλιτεχνική στάθμη - εμπορικότητα, με ευρηματικό τρόπο και προσωπικό χαρακτήρα.

Όσον αφορά την ενασχόλησή του με το λαϊκό τραγούδι, τα «έντεχνα» ζεϊμπέκικά του που υπηρέτησαν με συνέπεια σπουδαίοι ερμηνευτές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Χάρις Αλεξίου και άλλοι διαλεκτοί αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και εξακολουθούν να χορεύονται στις πίστες και στην κατ’ οίκον διασκέδαση.

Ο Μικρούτσικος σαν δημιουργός έχει επιβάλει τον χαρακτήρα του. Επιμένει σε ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών και διακρίνεται για τη συνέπεια των επιλογών και των καταθέσεών του ενώ είναι και εξαιρετικός περφόρμερ.

Επιστρέφοντας στα διάσημα «κουτσά» 9/8 του… ξεκινάμε από το 1982 και το «Εμπάργκο» σε στίχους του Άλκη Αλκαίου όπου εκεί υπάρχει το «Ερωτικό», η αλλιώς η διάσημη «Πιρόγα» που την ερμήνευσαν και την ερμηνεύουν όλοι. Εδώ στην πρώτη εκτέλεσή της με το Μανώλη Μητσιά.

Ανάμεσα στα ιδιότυπα ζεϊμπέκικα του Θάνου Μικρούτσικου περίοπτη θέση έχει η «Ρόζα» σε στίχους του Άλκη Αλκαίου.

Μου έχει πει χαρακτηριστικά, σε συνεντεύξεις που κατά καιρούς μου παραχώρησε, ο Θάνος Μικρούτσικος: «Τη Ρόζα την έγραψα το ΄86, άλλο αν βγήκε το ΄96. Ήξερα όμως πόση δύναμη έχει… Γιατί πες μου τώρα κάτι άλλο… Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού τι δείχνει; Ότι στο χασάπικο και στο ζεϊμπέκικο κατά κανόνα έχουμε κουπλέ - ρεφραίν. Που είναι το κουπλέ και το ρεφραίν στην Πιρόγα, που είναι στη Ρόζα; Μια ιστορία λέει ένας παραμυθάς. Πέντε στροφές το ένα, τέσσερις στροφές το άλλο. Λέει ο φίλος μου Οδυσσέας Ιωάννου το εξής, ότι αυτά τα δυο τραγούδια επειδή είναι πανεθνικά σουξέ έχουν καταργήσει το σχεδιασμό και τα πλάνα του δισκογραφικού μάρκετινγκ. Ουδείς υπολόγιζε πριν ότι μπορεί να γίνει αυτό χωρίς κουπλέ - ρεφραίν και με Βησιγότθους μέσα… Εγώ δεν πάω για τα 9/8 ντουγρού, όπως θα πάει ο Χρήστος ο Νικολόπουλος - πολύ σημαντικός συνθέτης, να εξηγούμαι - δε σκέφτομαι το επόμενο χτύπημα, σκέφτομαι τι απαιτεί το κείμενο. Αν το κείμενο για να τονιστεί χρειάζεται τέσσερα μονά χτυπήματα που δεν υπάρχουν στο ζεϊμπέκικο, θα τα κάνω… Λοιπόν, μετά απ’ αυτή τη δουλειά, ο Μητροπάνος μπαίνει σε μια πανελλαδική λειτουργία ως ο Άγιος του ζεϊμπέκικου. Γιατί πατάει και τρίζει η γη ρε παιδί μου, γίνεται σεισμός 9 ρίχτερ!».

Απ’ το δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα» όπου σμίγει ο ερμηνευτής με το συνθέτη, όλα σχεδόν τα τραγούδια βγήκαν δυναμικά μπροστά και αντέχουν στα χρόνια.

Γεγονός πρωτόγνωρο, αφού συνήθως στους δίσκους που περιλαμβάνονται τεράστια σουξέ, η «Ρόζα στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα υπόλοιπα τραγούδια περνούν απαρατήρητα. Το ζεϊμπέκικο δε που ακολουθεί δεν είναι «κουτσό…»

Το παραπάνω όπως και τα περισσότερα τραγούδια του άλμπουμ φέρουν την στιχουργική υπογραφή του Άλκη Αλκαίου. Σε ένα όμως -ζεϊμπέκικο κι αυτό, αλά Μικρούτσικος όμως- το λόγο έχει η Λίνα Νικολακοπούλου.

Μένω ακόμη λίγο στον Μικρούτσικο, τον Αλκαίο και τον Μητροπάνο του 1996

Την προηγούμενη χρονιά στην «Ανάσα, η τέχνη της καρδιάς» ο Μικρούτσικος συνεργαζόταν ολοκληρωμένα με την Νικολακοπούλου, με τελικό αποδέκτη τη Δήμητρα Γαλάνη. «Κουτσή» αλλά τόσο τρανή και η «Ατομική ενέργεια».

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, το 1990, στο άλμπουμ «Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια», πάντα με τη Νικολακοπούλου, αλλά αυτή τη φορά με την Αλεξίου, ο Μικρούτσικος «βηματοδοτούσε» το «Όπως παίζει το φως».

Το 1992, ο Θάνος Μικρούτσικος, συνδημιουργούσε με τον Κώστα Τριπολίτη το άλμπουμ «Συγγνώμη για την άμυνα», με ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα. Εδώ έχουμε και ένα κατά κάποιο τρόπο «κουτσό απτάλικο - καμηλιέρικο», παράξενο, αλλά πάντα γοητευτικό, με τον τίτλο «Βελζεβούλ».

Πηγαίνοντας μπροστά, το 2006, Μικρούτσικος και Αλκαίος υπογράφουν το δίσκο «Υπέροχα μονάχοι» με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά… «Αργώ».

Το 2014 έρχεται ο δίσκος «Ότι θυμάσαι δεν πεθαίνει» σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου με τον Γιάννη Κότσιρα και «Αυτόν τον ήλιο».

Βαριά και μεγάλη σημαία για το τραγούδι μας ο Θάνος Μικρούτσικος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates