Μαουρίτσιο Ντε Τζοβάννι - Η αίσθηση του πόνου

Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό νουάρ μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές τον έρωτα, το πάθος αλλά και την όπερα.
14/11/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αγγελική Μποζίκη
Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει στα ογκώδη αστυνομικά μυθιστορήματα. Ο Μαουρίτσιο Ντε Τζοβάννι επιλέγει μια πιο μεσαία φόρμα, αλλά κατάφερε να με μεταφέρει στη ζοφερή ατμόσφαιρα της Νάπολης του 1931, όπου διαδραματίζεται η ιστορία του. Είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Ριτσιάρντι και πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα της μεσογειακής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Είναι Μάρτιος και η Νάπολη ακόμα είναι παραδομένη στον παγωμένο αέρα του χειμώνα που δεν λέει να φύγει. Ο διάσημος τενόρος Αρνάλντο Βέτσι, φίλος του Ντούτσε, βρίσκεται νεκρός στο καμαρίνι του στο Ρεάλ Τεάτρο ντι Σαν Κάρλο λίγο πριν την παράσταση της όπερας Παλιάτσοι στην οποία πρωταγωνιστεί. Ένα κομμάτι από τον σπασμένο καθρέφτη είναι καρφωμένο στο λαιμό του. Την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο επιθεωρητής Λουίτζι Αλφρέντο Ριτσιάρντι. Ένας άνθρωπος παράξενος, μοναχικός, που είναι πονοκέφαλος για τους ανωτέρους του, που κρύβει στην ψυχή του ένα ανομολόγητο μυστικό. Καθώς ο αστυνόμος αρχίζει φωτίζει την περίεργη αυτή υπόθεση μπαίνει όλο και πιο βαθιά στον κόσμο του θεάτρου για τον οποίο δεν γνωρίζει τίποτα. Δίπλα του, ο αστυνόμος Μαϊόνε, πιστός και πάντα εκεί όταν τον χρειάζεται. Πολύτιμη και η βοήθεια του εφημέριου Ντον Πιερίνο, που βοηθάει τον Ριτσιάρντι να κατανοήσει τον κόσμο της όπερας και τελικά να οδηγηθεί στα ίχνη του δολοφόνου.

Ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε μια Νάπολη με έντονες κοινωνικές ανισότητες. Υπάρχουν οι πλούσιοι που ζουν στις πλούσιες γειτονιές και τα πολυτελή σπίτια και οι πολλοί φτωχοί που πεινάνε στις φτωχογειτονιές. Ο ήρωας του είναι ένας άνθρωπος περίεργος σχεδόν μονόχνοτος, χωρίς ιδιαίτερα ενδιαφέροντα που, ενώ είναι πλούσιος και θα μπορούσε να μη δουλεύει, έχει κάνει σκοπό της ζωής του να εξιχνιάζει εγκλήματα, καθοδηγούμενος από την ικανότητά του να μπορεί να ξαναζεί τα τελευταία λεπτά των θυμάτων και να αφουγκράζεται τους φόβους τους, νοιώθοντας το φόβο του αποχωρισμού. Ζει μόνος με την ηλικιωμένη νταντά του που τον φροντίζει και είναι ερωτευμένος με μια κοπέλα που ζει στο απέναντι διαμέρισμα. Την παρακολουθεί κάθε βράδυ, αλλά δεν έχει τολμήσει να την πλησιάσει ποτέ. Συναισθηματικός, αλλά και ρεαλιστής, έχει καταλάβει πως το έγκλημα είναι το σκοτεινό πρόσωπο του συναισθήματος και δεν επιτρέπει στον εαυτό του να παρεκκλίνει του στόχου του, που δεν είναι άλλος από την επίλυση του εγκλήματος.
viviaisthisispon.jpg
Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό νουάρ μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές τον έρωτα, το πάθος αλλά και την όπερα. Καλοστημένη πλοκή που καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη χωρίς να χρησιμοποιεί μεγάλες ανατροπές όπως έχουμε συνηθίσει. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί και κάποια στοιχεία μεταφυσικής βάζοντας τον ήρωά του να «μιλάει» με τους νεκρούς. Και ο επιθεωρητής Ριτσιάρντι ως προσωπικότητα θα εξιτάρει τον αναγνώστη και θα θελήσει σίγουρα να τον γνωρίσει καλύτερα. Και να διαβάσει και την επόμενη περιπέτεια του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Φωτεινής Ζερβού που έχει μεταφράσει στα ελληνικά και τα περισσότερα βιβλία του Αντρέα Καμιλλέρι που τόσο πολύ αγαπάει το ελληνικό κοινό.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!